Mindaugas Nikoličius

 TOM DUBRAVEC Cropix
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Iz momčadi Hajduka su potpuno izostala ‘naša dica‘, a Nikoličius kao da koristi kontakte - Marija Branca

Akcije splitske momčadi će moguće rasti onoliko brzo koliko se bude urušavala stabilnost Dinama
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 18. srpanj 2023. 22:16

Momčad Hajduka pokazala je solidnu predstavu na premijernom nastupu na Maksimiru, "bijeli" (maskirali su se u "tirkizne") su se uglavnom solidno nadjačavali (ne i nadigravali) sa svojim rivalom, pa se sada čeka novi ispit, još jedan derbi, koji bi trebao pokazati od kakvog je materijala ova momčad. U petak s Markom Livajom, moguće i s nekom od prinova, u zapaženoj ulozi, od onih koji su stigli na Poljud sa zakašnjenjem.

Čudesna vjera navijača

Čudesna je vjera navijača Hajduka da će njihovi ljubimci s ovim igračkim kadrom uzletjeti od starta u borbu za naslov prvaka, to jest da neće doći do uobičajenog bijega "modrih" poslije desetak kola. Moglo bi se i povjerovati da će se takva utrka eventualno i dogoditi, ali taj balans s igračkim kadrom dva rivala u najvećoj mjeri ovisi o stanju na Maksimiru, to jest hoće li nekoliko glavnih prvotimaca Dinama otići u inozemstvo. Znači, uz Livakovića još netko od onih koji imaju veliku težinu, kao što su Petković, Josip Šutalo, možda i Ivanušec. Akcije Hajduka će moguće rasti onoliko brzo koliko se bude urušavala dosadašnja stabilnost Dinama.

Brbićeva pogreška

Kad je riječ o tome kako Hajduk crpi svoje nove snage iz portugalskih sredina, odnosno iz nekih klubova drugih država koji su u odnosu na splitski ipak kategorija nižeg ranga, ispada da sportski direktor Mindaugas Nikoličius vjerojatno koristi neke veze koje mu je na Poljudu ostavio jedan od prethodnika, omraženi trgovac igračima Mario Branco.

U ono vrijeme vladavine osječke klike na Poljudu bili su angažirani brojni falš došljaci koji nisu ostavili rezultatski trag, nego su se omastili bogatim ugovorima da bi otišli s Poljuda odreda kao teret. I onda je ideja bila da će se momčad Hajduka iz godine u godinu razvijati, rasti, pa dosegnuti naslov prvaka i europsku scenu. A to se na neki način nastoji izvesti i danas. Sada su mnogi postali svjesni uzbunjujuće, ali i zbunjujuće činjenice kako su iz momčadi Hajduka potpuno izostala "naša dica", to jest igrači rođeni u Splitu i Dalmaciji, južno od Svetog Roka i masiva Velebita i Dinare.

Takvi nonsensi događali su se i na utakmicama u završnici prošlog prvenstva kada čak nije bilo niti jednog igrača iz akademije, osim Sigura i Pukštasa, koji su sletjeli u Split na bazi dopunske selekcije s druge strane svijeta. Je li ovo na snazi taj Nikoličiusov "dugoročni plan vizije momčadi Hajduka za europsku scenu"? Ili je zapravo nastojanje da se uz pomoć iskusnih prinova dođe do naslova prvaka kako bi se onda uletjelo u moguće blagostanje novog formata Lige prvaka, što su već najavili i stratezi Dinama?

Nema koristi da poklonici bijele boje poslije sjajne prikazane igre Martina Baturine lamentiraju o tome kako je moguće da je tako talentirani mladić napustio Poljud via Park mladeži i stigao na Maksimir. Poznato je, treba ponoviti, predsjednik Hajduka bio je Marin Brbić koji se branio klupskom politikom da "ne treba udovoljavati nerealnim zahtjevima roditelja i menadžera".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. svibanj 2024 19:10