Silvio Ilinković

 DAMIR ŠKOMRLJ Cropix
ZOV VELESILE

Izabrao je Hrvatsku pa izazvao negativne reakcije i čuđenje. Doznajemo što će napraviti izbornik

Silvio Ilinković, rodom iz Nove Bile kod Travnika, dosada je nastupao za sve uzraste BiH
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 07. rujan 2023. 07:48

Vratar i kapetan Rijeke Nediljko Labrović, to je već poznato, dio je reprezentativne vrste Hrvatske pod paskom izbornika Zlatka Dalića koja se priprema u kampu HNK Rijeka i koja će sutra na Rujevici odmjeriti snage protiv Latvije.

Doma se, barem privremeno, i to po prvi puta u dresu seniorske reprezentacije, “vratio” i donedavni napadač Rijeke Matija Frigan, dok je njegov donedavni suigrač i prijatelj Veldin Hodža, uz Franju Ivanovića u Zagrebu gdje se okupila U21 reprezentacija. Nju će izbornik Dragan Skočić povesti 11. rujna na Farske Otoke gdje će dan kasnije mladi Vatreni odmjeriti snage s domaćinom, također u sklopu kvalifikacija za predstojeće Europsko prvenstvo, isto ono natjecanje na kojem se nisu proslavili ovog ljeta u Rumunjskoj...

image

Silvio Ilinković (desno)

IGOR KUPLJENIK/PANORAMIC/PANORAMIC/PROFIMEDIA Igor Kupljenik/panoramic/panoramic/profimedia

Posljednjih mjeseci na popisu mladih reprezentativaca gotovo se bez iznimke nalazilo i ime Silvija Ilinkovića, mladog i sve boljeg veznjaka Rijeke koji se uoči početka ove sezone vratio iz Zrinjskoga u Rijeku na poziv tadašnjeg trenera Sergeja Jakirovića.

Telefonski poziv

Ovaj 20-godišnji mladić, rodom iz Nove Bile u blizini Travnika, do sada je nastupao za sve uzraste reprezentacije BiH (osim seniorske) i slovi za jednog od većih talenata kada je u pitanju susjedna zemlja, a samo djelić talenta naznačio je i u aktualnoj sezoni gdje je u osam odigranih utakmica (pet u Europi, tri u HNL-u) skupio 196 minuta u igri, a protiv Torshavna na Rujevici upisao je i svoju prvu asistenciju za klub u koji se vratio nakon “kaljenja” u Posušju i Zrinjskom.

Naime, javnosti je manje poznata činjenica da je Ilinković već bio u Rijeci gotovo tri sezone, i to od listopada 2018., kada je iz Širokog Brijega stigao u omladinsku školu Bijelih, do ljeta 2021. kada ga je klub s Kvarnera posudio bosanskom premijerligašu Posušju s kojim Rijeka gaji prijateljske odnose. Nekadašnji igrač Rijeke Davor Landeka je sportski direktor kluba, a njihove boje i danas brani Andro Babić, mladi, talentirani veznjak koji je uoči ove sezone posuđen klubu s Mokrog Doca.

Ilinković je i ovog puta dobio svoj zasluženi poziv za BiH reprezentaciju, no, prema pisanju tamošnjih medija, na istog se oglušio, odnosno javio je izborniku Igoru Jankoviću telefonskim putem kako nema namjeru doći na okupljanje reprezentacije i kako mu je, očito, želja zaigrati za svoju drugu domovinu, Hrvatsku.

Uskoro na popisu

Ilinković, naime, ima i hrvatsko, dvojno državljanstvo, a ovakav potez u medijima susjedne države nije dočekan blagonaklono, no očito je da je “zov” nogometne velesile, što reprezentacija Hrvatske jest, bio neodoljiv. Mladi nogometaš Rijeke ovog puta nije bio dostupan za razgovor, no on je u svojim namjerama bio jasan i iskren.

Bez obzira na to što je ovakav potez izazvao čuđenje u susjednoj zemlji, ponajviše zbog činjenice da Ilinković nije osvanuo niti na hrvatskom U21 popisu izbornika Skočića, neslužbeno doznajemo kako bi se i to trebalo promijeniti u skoroj budućnosti. Nije Silvio prvi, a sigurno niti zadnji nogometaš BiH porijekla koji se na kraju odlučio nastupati za Hrvatsku, a HNS je još jednom pokazao da prilično uspješno “vabi” igrače u matičnu domovinu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 19:12