RONALD GORSIC Cropix
I SKAUT I TRENER

Jakirović donosi preokret i svježu krv. Odmah je poslao jasnu poruku, a jednog igrača mu je preporučio otac!?

Jakirović je potezima u Zrinjskom i Rijeci pokazao ‘nos‘ za posao
Piše: Andro PolićObjavljeno: 31. kolovoz 2023. 07:08

Sportska politika? Volim biti jako involviran, dosta toga volim raditi i ja sam, zborio je Sergej Jakirović u prvim kadrovima maksimirskog mandata, zadržavajući pritom "poker face". Odrješit odgovor nagovijestio je i tržišnu nišu kojoj će se Dinamo okrenuti u idućih desetak dana (do 8. rujna), koliko je ostalo do zatvaranja ljetne tržnice za hrvatske prvoligaše. O tome da trenerove riječi nisu "pucanj u prazno", svjedoče i potezi iz njegova prethodna dva angažmana.

Dok je u Zrinjskom udario temelje za uspjehe koje proživljavaju proteklih dana, u vidu prvog plasmana u europsko natjecanje, u Rijeci je režirao reinkarnaciju s daškom nogometnog "rock‘n‘rolla". Zajednički naziv oba projekta? Izuzev taktičkih caka i finesa, ključ je bila upravo ta famozna - sportska politika.

Vlastiti skautski sustav

S planeta Dinamo prije nešto više od mjesec dana stizala je blago dramatična slika, koja je u atenskoj noći bila pojačana, no napetost je minula proteklog tjedna. Pojačanja su bila endemske pojave sredinom srpnja, u prva tri kola prvenstva osvojena su četiri boda, a san o Ligi prvaka spremljen je u ladicu do nekih drugih vremena. Transfer trenera, koji je do maksimuma zaintrigirao hrvatsku javnost, u inicijalnim potezima udahnuo je mirnoću među navijački puk.

U pozadini prva dva dvoboja, uz dva trijumfa potkrijepljena uvjerljivim izvedbama, u pogon je krenula i skautska služba. Na čelu sa - Sergejem. Novi strateg hrvatskog prvaka, i Vlatki Peras i Dariju Šimiću jasno je dao do znanja kako će se, kad je o ulaznim transferima riječ, morati konzultirati s njim. Štoviše, kako doznajemo, Dinamov trener itekako je ažuran glede potencijalnih pojačanja, s obzirom na to da je, praktički, sam razvio vrlo čvrst skautski sustav, odnosno, kako na radaru već ima spremne podatke o nizu interesantnih igrača.

Toj tezi svjedoče i potezi iz prethodna dva angažmana. Uzmemo li kao prvu polazišnu točku prošlogodišnji dvoboj Zrinjskog i Slovana iz Bratislave, kada je klub iz Mostara nesretno ostao bez Konferencijske lige, od 17 igrača, koliko ih je Jakirović koristio u "meču generacije", 14 ih je u klub stiglo nakon što je postao čelni čovjek struke. Polazišna točka s Rujevice, pak, otkriva kako su od posljednje utakmice prije njegova dolaska, u katastrofalnom potopu 2-7 od Dinama na Rujevici, kada je trener bio Serse Cosmi, do posljednje utakmice u Jakirovićevoj eri, u zapisniku "preživjela" devetorica igrača.

U oba je bivša kluba donio preokret, "čistku" i ulijevanje svježe krvi, koja je rezultirala osvježavanjem momčadi i - u konačnici - uspjehom. Činjenica je još vrednija ako se spomene kako je kralježnicu sastava tvorio i od igrača koji su u klubove stizali bez odštete. Pašalić i Ivanović užarili su riječki start sezone, a na Kvarner su stigli besplatno, iz drugih momčadi njemačkih klubova koje se natječu u trećem, odnosno četvrtom rangu tamošnjeg nogometa. Slična priča bila je i u Mostaru, a tada je dobar dio tržišne politike temeljio na dovođenju igrača iz druge hrvatske lige.

U duhu skautskih vještina, načuli smo i zanimljivu priču prema kojoj mu je, navodno, jednog igrača preporučio i - otac. Enver Jakirović, legendarni vratar Neretve iz Metkovića, kako čujemo, i sâm je zaljubljenik u nogomet, pa je tako sinu u jednom od prijašnjih mandata preporučio braniča koji mu je zapeo za oko na utakmici druge lige, a Sergej ga je spremno dočekao odgovorom: "Misliš na ovog?", imajući već pripremljene podatke o tom igraču.

Traži se stoper

Jasno je već kako su mu mladi, brzi i motorični igrači posebni miljenici, poput zaštitnog znaka, a upravo takve traži i na početku maksimirske avanture. Štoviše, u Zrinjskom je promovirao talente poput Jankovića i Sučića, stoga se Dinamovi dragulji opravdano mogu nadati ponekoj minuti više, koja bi mogla (i trebala) rezultirati igračkim iskorakom.

Glede dolazaka u finišu prijelaznog roka, u Maksimir je na posudbu do kraja sezone stigao Gabriel Vidović (19). Nadalje, Dinamo je u potrazi za nadogradnjom u posljednjoj liniji. Traži se stoper. Kanalima je prijašnjih dana zaplovila informacija o interesu za 21-godišnjim gruzijskim reprezentativcem. Saba Sazonov, 194 cm visok stoper moskovskog Dinama, tražena je "roba" na tržištu, a navodno je bio zanimljiv i "modrima". Transfermarkt ga procjenjuje na tri milijuna eura, a ugovor s ruskim klub ima do idućeg ljeta, međutim, Gruzijac je blizu potpisa za Torino, iako su zainteresirani, između ostalih, bili i Lyon, AEK i Udinese. No, u narednim danima mogle bi se pojaviti nove vijesti o potencijalnim dolascima u Dinamovoj obrambenoj liniji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 05:38