Rokas Pukštas

 TOM DUBRAVEC Cropix
OTKRIVAMO

Jakobušić ostavio repove, sudbina najvećeg Hajdukova dragulja u rukama jednog čovjeka

Dragulj Hajduka trebao bi donijeti klubu barem 10 milijuna eura
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. lipanj 2024. 17:54

Rokas Pukštas (19). U njega su uperene sve poljudske nade kad je prijelazni rok u pitanju. Mladi Amerikanac jedini je Hajdukov igrač koji ima veliku tržišnu vrijednost, a Hajduk proračun od 32 ili 35 milijuna eura ne može popuniti bez barem 15-ak milijuna na ime odšteta za igrače. Pukštas bi ih po svim projekcijama trebao donijeti najmanje desetak...

Međutim, uz Pukštasov transfer veže se i jedna nesvakidašnja situacija. Evo o čemu se radi...

Menadžer mladog Amerikanca je Henry Codron, nepoznati agent, poglavito na našim prostorima. Codron u svom menadžerskom portfelju ima samo Pukštasa, barem tako piše na vrlo upućenom Transfermarktu. Bude li Pukštas nastavio igrati kao do sada, drugi mu neće ni trebati jer Pukštas je “zlatna koka”.

Uloga Andyja Bare

Stoga je u menadžerskim krugovima s puno nevjerice dočekana vijest da ekskluzivno pravo na prodaju Pukštasa ima - Andy Bara. Bari je tu ekskluzivnost potpisao donedavni Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić.

image

Andy Bara

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Bara je u tek završenoj sezoni Hajduku doveo dva važna igrača. Prvi je bio Mihael Žaper, kojeg su na Poljudu čvrsto zacrtali dovesti iz Osijeka još prošlog ljeta, da bi nakon puno nadmudrivanja u Hajduk stigao sredinom rujna. Hajduk je Osijeku morao uplatiti i velikih milijun eura odštete. Andy Bara se u tom transferu odrekao menadžerske naknade jer mu je najvažnije bilo ispuniti želju igrača o kojem skrbi, pa je izašao u susret Hajduku koji se na ovom transferu istrošio više nego što je planirao.

Nekoliko mjeseci kasnije Hajduk je krenuo u novi veliki lov na Josipa Brekala, još jednog igrača o kojem skrbi Andy Bara. Znamo da se taj transfer odvio u doslovno nekoliko sati, a Bara je u njemu ponovno odigrao jako važnu ulogu. Najprije je Brekala usmjerio prema Poljudu, a onda se ponovno odrekao menadžerske provizije. Samo što je ovaj put imao jedan uvjet - tražio je protuuslugu.

Teško zamisliva situacija

Pogađate već, tražio je ekskluzivno pravo na prodaju Rokasa Pukštasa, što mu je Jakobušić na koncu i potpisao. Doduše, samo do 1. srpnja, uz klauzulu od minimalno 10 milijuna eura.

image

Rokas Pukštas

TOM DUBRAVEC Cropix

Inače, u nogometnom svijetu klubovi rijetko daju pravo na ekskluzivnost kod transfera bilo kojem agentu jer to im donosi rizik da ostanu bez transfera koji bi išao preko nekog drugog. I kad eventualno daju ekskluzivnost, onda je gotovo uvijek dobiva agent igrača. Teško je zamislivo da takvo što dobije agent koji nije menadžer igrača. Jakobušićeva želja da dovede Brekala bila je iznad svega, pa je napravio taj presedan.

Sudbina u rukama menadžera

Pukštasova (i Hajdukova) sudbina tako je u rukama Andyja Bare, koji je pristao na ekskluzivnost do 1. srpnja, očito uvjeren da će do tada pronaći klub za Pukštasa. I donijeti na Poljud najmanje 10 milijuna eura. Kako Bara ima sjajne relacije u Red Bull Leipzigu, samim time i Red Bull Salzburgu, logično je razmišljati da bi mladi Amerikanac tamo mogao nastaviti karijeru. Deset milijuna njima nije problem, a Pukštas se po svim osobinama sjajno uklapa u njihovu koncepciju - mlad, karakteran, moćan i brz. Naravno, Leipzig ili Salzburg ne moraju biti opcije, budući da igrača poput Pukštasa žele mnogi klubovi.

Daleko je još 1. srpnja, a ako se Pukštas i ne proda do tada, otići će najkasnije do konca kolovoza. U Hajduku to dobro znaju, pa stoga imaju vremena tražiti mu nasljednika. Kojeg, doduše, neće biti nimalo lako naći. Pukštas je po mnogo čemu bio jedinstven, najviše karakterno i po stilu igre...

TOP PET NAJSKUPLJIH BIJELIH NA TRANSFERMARKTU

Marko

Livaja

- 30 navršenih godina

- 6,5 milijuna eura

Rokas

Pukštas

- 19 navršenih godina

- 6,0 milijuna eura

Josip

Brekalo

- 25 navršenih godina

- 4,5 milijuna eura


Ivan

Perišić

- 35 navršenih godina

- 4,0 milijuna eura


Filip

Krovinović

- 28 navršenih godina

- 3,5 milijuna eura

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. lipanj 2024 17:55