Gennaro Gattuso

 DAMIR KRAJAC Cropix
RASKOL NA POLJUDU

Jedni ga brane, ikona Hajduka žestoko napada: ‘Gattuso je moguće nanio nenadoknadivu štetu Hajduku‘

Uoči uzvrata protiv Ružomberoka, umjesto priprema za taj delikatni dvoboj, vlada zaoštrena situacija
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 13. kolovoz 2024. 18:27

Na Poljudu, uoči uzvrata protiv slovačkog Ružomberoka (prva utakmica 0-0), vlada prava uzbuna. Jer, umjesto da se "bijeli" pripremaju za taj delikatni dvoboj, događa se da je ambijent u taboru Hajduka potpuno poremećen raspravama o slučaju Ivana Perišića. Koji je danas razriješen zapravo jedinim mogućim nakon svega - odlaskom proslavljenog Vatrenog s Poljuda.

Nakon što je Hajduk nemušto i prekasno u ponedjeljak navečer stao iza svoga igrača, već je u srijedu poslijepodne poslao novo priopćenje. Ovoga puta o - rastanku:

"U utorak ujutro na Poljudu je održan sastanak s Ivanom Perišićem te nam je sportski direktor Nikola Kalinić prenio sljedeće zaključke: Žao nam je što se stvorila atmosfera koja se izrazito negativno odrazila na Klub, ali posebno na Ivana i obitelj koji su nezasluženo doživjeli brojne neugodnosti. Znalo se od prvog dana da Ivan vjerojatno ostaje do kraja ljeta. Nažalost, u posljednjih nekoliko dana došlo je do nesuglasica koje su rezultirale sporazumnim dogovorom te su obje strane u mirnom tonu zaključile kako se suradnja neće nastaviti.

Transfer ili raskid?

U narednim danima ćemo donijeti odluku hoće li razlaz biti u formi transfera ili sporazumnog raskida ugovora. Zbog izrazite važnosti utakmice koja je pred nama, potpuni fokus cijelog Kluba je na uzvratnoj utakmici zato pozivam navijače da daju punu podršku momčadi i stručnom stožeru pred ispunjenim Poljudom na putu prema play-offu", stoji u priopćenju Hajduka.

Priopćenje koja, međutim, i dalje čeka još jedno obraćanje. Ono - Ivana Perišića. O kojem su se oglasili svi, i trener Gattuso, dva puta - izbacivanjem pa izjavama nakon Lokomotive, zatim klub s dva priopćenja, dok je on ostao na onome prije utakmice u Zagrebu, kada je rekao da neće u tome času remetiti momčad, ali da će nakon toga reći svoje razloge. I prije konačnog zaključka o ovom "slučaju", da se poslužimo pravnim rječnikom, valjda čovjek koji je stvarao hrvatsku nogometnu povijest ima pravo na tzv. presumpciju nevinosti.

Vraćajući sat, dakle, nekoliko dana unazad, otkad je puknula bomba koja, eto, i danas trese Split, jasno je da je došlo do nekoliko apsolutno krivih poteza. Prvo, dok bi trebalo prihvatiti odluku talijanskog stručnjaka da na Perišića ne računa za utakmicu protiv Lokomotive, dotle je njegova objava o planiranom odlasku iz Hajduka predstavljala klasični autogol. Ali kada se već dogodilo da je Perišić izostavljen s popisa putnika za Zagreb već tada su se u odnose morali uplesti sportski direktor Nikola Kalinić, odnosno predsjednik Ivan Bilić.

Oni su Gattusu dali sva prava, premda te ovlasti ne mogu biti bezuvjetne. I trener je s obzirom na značaj Perišića trebao obavijestiti nadređene, pa čak i o tome kakve su Perišićeve ambicije, a klub je prije Gattusove objave da "Perišić prije 20 dana obavijestio trenera kako želi otići", morao reagirati da takve stvari ne idu u javnost. To bi s obzirom na renome igrača, kakvih u HNL-u baš i nemamo naodmet, bilo jedino normalno. Uostalom, u tim odnosnima između Perišića i Hajduka, odnosno dogovorima između njega i bivšeg Lukše Jakobušića, sve je do u tančina ugovoreno, tako da Perija faktički ničim nije iznenadio, odnosno iskočio nekim novim zahtjevima. No, šokirani su, eto, ostali fanatični navijači, koji - kako se hvale - "žive Hajduka" i kojima nitko i ništa nije ni bitno ni dragocjeno osim bijelog dresa, i koji su, valjda, nakon ovakvog epiloga dobili satisfakciju...

S druge strane nužno je i za Gattusa naći određena opravdanja isključivo glede odluke o izostavljanju Perišića iz momčadi, jer čini se da je napokon Hajduk dobio trenera koji isključivo brine o homogenosti momčadi.

Tko je u pravu?

U obranu Perišića ustali su Joško Jeličić i Hrvoje Vejić, stručni komentatori Studija HNL, kritički su se izjasnili na objavu internog razgovora između trenera i igrača, pogotovo oštro u odnosu na poplavu uvreda na račun Perišića.

Ivan Pudar žestoko je prije razlaza zamjerio treneru zbog objave da Perišić želi otići:

- Signor Gattuso se nije ponio ni trenerski ni gospodski. S tolikim iskustvom nije smio dozvoliti taj gaf. Moguće je nanio nenadoknadivu štetu klubu, što bi se moglo vidjeti već na sljedećoj utakmici. Nikako nije u redu javno iznijeti nešto što je rečeno u četiri oka.

Mišo Krstičević uz sva priznanja značaju Perišića ("u prošle četiri godine je najbolji naš reprezentativac") stao je na stranu Gattusa:

- Nema druge, mora se poštivati trenera. To je jedini put ka ozdravljenju odnosa prema igračima, a ne da neki treniraju kako i koliko ih je volja ili da s trenerom igraju na karte. Žao mi je što je došlo do raskola, sada svi moraju prihvatiti činjenicu da popusta nema ni za koga. Nadam se da se može naći mogućnost za usklađivanjem, smirivanjem stanja.

Usklađivanje je, eto, stiglo. Konačnim razlazom...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 18:33