LONG VISUAL PRESS/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
JOŠ SE TREBA DOKAZATI

Jesu li u Dinamu vidjeli nešto što ostatak svijeta nije? Kolumbijac je enigma, ali mogao bi postati jackpot

Juan Jose Cordoba je mlad napadač, ima 21 godinu i tek treba doći u ruke dobroga ‘tesara‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. kolovoz 2024. 12:15

Juan Jose Cordoba prvi je Kolumbijac u Dinamu, ali i prvi igrač iz Južne Amerike kojeg su Modrih doveli nakon šest i pol godina, ne računajući lanjski promašaj s Urugvajcem Joaquinom Sosom. Kojem bi srednje ime moglo biti Martin jer bilo je po staroj - Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba...

Dinamo je svojedobno koketirao s nekoliko igrača iz te države, mediji su posebno pisali o Rodallegi i Sotu, ali u niski Južnoamerikanaca koji su igrali službene utakmice za Modre ipak Kolumbijci dosad nisu bili zastupljeni. Iako su u HNL dolazili... Samo Brazilci, Argentinci i Čileanci, te nesretni “Martin” Sosa. Ukupno 24 igrača.

Eduardo da Silva i Sammir ostavili su najdublji trag, oni su nosili i dres Vatrenih, a Duduov transfer u Arsenal za 13,5 milijuna eura pokrio je većinu investicija. Još neki su zavrijedili komplimente barem u određenim fazama karijere u modrom dresu kao Čileanac Junior Fernandez, potom Morales, Sigali, Henriquez, renomirano ime Leandro Cufre, a pojedini su ostali dugo i udomaćili se poput Etta i Ibaneza. Mnogi su bili samo turisti.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Voli loptu i dribling

Juan Jose Cordoba je mlad napadač, ima 21 godinu i tek treba doći u ruke dobroga “tesara”. Svi značajniji europski klubovi posjeduju golemu skautsku mrežu u Južnoj Americi te činjenica da dolazi u Dinamu koji je nema, i to za otprilike 1,8 milijuna eura, sama po sebi govori kako se ne radi o elitnom talentu jer takav bi završio od Španjolske, Engleske do Šahtara. Hoće li struka Modrih pokazati da zna “čitati između redaka” i dovesti pravog, a nedovoljno prepoznatog igrača za mali novac jer je u njemu vidjela što možda netko drugi nije, ili će Cordoba ostati samo pokušaj da se profilno ojača kadar na desnom krilu, pokazat će utakmice i vrijeme. Dinamu treba pravi maher na toj poziciji, tražio ga je dugo, ali nije bio spreman iskrcati bogatstvo za njega i odluka je pala na Cordobu.

Riječ je o izrazitom ljevaku, koji obično igra desno krilo, a nekad i lijevo, voli loptu i dribling, solidno je hitar, ali nije specijalno brz, nije “raketa” što bi volio Sergej Jakirović. Prednost i višak češće će nastojati napraviti driblingom nego brzinom, iako zna i pobjeći obrani ako je akcija dobro odigrana. Za Deportivo Cali odigrao je 45 utakmica, u njima ima sedam golova i tri asistencije. U 2024. godini odlično mu je išlo u siječnju i veljači kad je bio autor šest ligaških pogodaka, od 27. siječnja do 24 veljače, a od tada više nije dao niti jedan gol.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Onaj sedmi zabio je još 15. rujna 2023. godine. Zadnji nastup imao je nedavno, 30. srpnja, igrao je 72 minute na desnom krilu u porazu na gostovanju kod Fortaleze u Coti, od kluba iz kojeg je i stigao u Deportivo Cali.

U Dinamo je došao u teškoj suši jer šest mjeseci za svoj kolumbijski klub nije bio strijelac u službenim susretima, a igrao je u tom razdoblju četrnaest utakmica. Voli “švrljati”, napasti i dubinu i međuprostor, gdje god mu se ponudi šansa, ali morat će itekako napredovati da bi bio konkretniji i učinkovitiji. Za odigrano u zadnjih godinu dana SofaScore mu je dao ocjenu 6,86. Primjerice, u istom razdoblju Marko Pjaca kod njih ima 7,24, a Arbër Hoxha 6,87.

Munoz trajao kraće od jogurta

Još 1980. godine, kad je za Dinamo igrao današnji predsjednik Velimir Zajec, a stranci su kod nas bili egzotika, u Maksimir je došao Peruanac Moreno. Isprobali su ga u prijateljskim ogledima, do službenog nastupa nije se probio. Trebalo je deset godina da svjetla Svjetskog prvenstva u Italiji i bljesak Kostarike u Zagreb dovedu nove Latinoamerikance, istina ne s juga, nego iz zone CONCACAF-a. To su bili napadač Hernan Medford i veznjak Ronald Gonzalez. Transfere je napravio upravo Zajec kao sportski direktor.

Veznjak Juan Carlos Munoz probio je led u HNL-u 1998. godine, ali trajao je kraće od jogurta. Eksplozija Južnoamerikanaca dogodila se sa Zdravkom Mamićem... Posebna intriga ostala je oko Brazilca Gabriela Magalhaesa, današnje zvijezde Arsenala. On sada po Transfermarktu vrijedi fantastičnih 70 milijuna eura. Zašto ga je Dinamo propustio kroz prste? U Maksimiru je bio na posudbi iz francuskog Lillea.

Igrao je za drugu momčad, ali i jednu utakmicu protiv Rijeke za prvu, dok je s Istrom 1961 i Cibalijom sjedio na klupi. Bilo je to proljeće 2018. godine. Dinamo ga je uzeo u veljači, a vratio Francuzima u lipnju. Nije ga otkupio, priča kaže da im je cifra bila previsoka. Za Lille je potom igrao dvije godine da bi ga 2020. prodali Arsenalu za 26 milijuna eura. No, činjenica da je tako malo šanse dobio sugerira kako ga nisu prepoznali na pravi način.

Od njega Modri su zaboravili na igrače iz toga dijela Globusa. On je bio zadnji do lanjske posudbe Sose i sadašnjeg transfera Cordobe. Što će donijeti prvi Kolumbijac?

Jače strane tehnika i kreacija, a slabije taktika i defenziva

Cordoba je igrao za kolumbijsku U20 reprezentacije, ali kao i mnogi iz Latinske Amerike skloniji je nadigravati se nego taktički odrađivati. Oni koji su ga stavili pod skener kazat će da su mu jače strane tehnika i kreacija, a slabije taktika i defenziva. Posebno se crveni na rubrici taktika, za Dinamovo dobro nadamo se da su analitičari pretjerali ili da će ga Sergej Jakirović brzo staviti u službu kolektiva jer današnji nogomet nije za slobodne strijelce. Osim ako se zovu Messi...

Po pojedinim karakteristikama čak pomalo podsjeća na Marca Pašalića, pa ne čudi što su Modri prije svega htjeli “riječkog snajpera”, da bi zbog previsoke cijene ipak kupovinu obavili u drugom trgovačkom centru. Iako nije toliko šuter i ne odlučuje se tako često na udarac iz daljine. (da)

Linker
05. rujan 2024 16:10