DAMIR KRAJAC Cropix
SLABA TRGOVINA

Još jedan mršavi mercato na Poljudu: Jakobušić bi se barem znao zadužiti pa dovesti neko pojačanje

Kad je riječ o igračkom kadru, sada je ispalo dobro to što se nije zaključio transfer Rokasa Pukštasa
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 06. rujan 2024. 19:40

Prijelazni rok za Hajduk okončan je s jednom prinovom, na posudbu se vratio Stipe Biuk, za kojeg se očekuje da će predstavljati pojačanje u nastavku prvenstva, s obzirom na prikupljeno dvogodišnje iskustvo u Los Angelesu i Valladolidu. Objektivno, to je ipak mršavi, nedovoljni "mercato", navijači, posebno trener Gennaro Gattuso, nadao se boljoj popuni igračkog kadra, ali stanje Hajdukove blagajne je loše, da ne kažemo bijedno za klub takvog ranga i tradicije.

Mnogo toga svalilo se na pleća sportskog direktora Nikole Kalinića, koji, međutim, nije ni najmanje kriv za slab ulov na nogometnom tržištu. O njegovim kapacitetima više će se moći kazati u sljedećem, zimskom transfernom roku. Nažalost, mnogi će sada kazati kako bi bivši predsjednik Lukša Jakobušić našao način da se dovede barem još Toma Bašić, koji bi, izvjesno je, bitno pojačao "bijele". Gospar je znao načine kako da obogati blagajnu Hajduka, makar i zaduženjima, uz garancije da će se krediti vraćati od prodaje igrača.

image
NIKOLA VILIC Cropix

Kad je riječ o igračkom kadru, sada je ispalo dobro to što se nije zaključio transfer Rokasa Pukštasa, pa se taj fakat može tretirati kao uspješan poslovni potez. To da mladog Amerikanca splitski klub nije prodao za bagatelu. Onako kako je to ispalo s Emirom Sahitijem s transferom u njemački HSV...

Pitanje je što su na planu iznalaženje dodatnih sredstava uradili Ivan Bilić, predsjednik kluba, u prvom redu, ali i drugi, primjerice, članovi Nadzornog odbora, pa i pripadnici počasne garde ustrojeni u hajdučku zajednicu. Među njima ima bankara, uopće financijera, uglednih poslovnih ljudi napretek, od kojih su rijetki, zapravo jedan, maksimalno dvojica, dali ruke omiljenom klubu na razne načine, pa i u konkretnoj financijskoj pomoći. Tako ispada da se jedino Tomislav Mamić, odnosno tvrtka Tommy, odazvala i uložila sredstva u Hajduk prigodom angažmana Ivana Rakitića, izvan svake sumnje najveće nogometne zvijezde, koja je sletjela u hrvatski nogomet.

image
VOJKO BASIC Cropix

Valjda je sada svima jasno da je Hajduk loše vođen u posljednjih desetak i više godina. Dolazili su i odlazili treneri, sportski direktori, igrači, pa i nadzornici, među kojima su vrlo rijetki zaslužili svoj angažman ili barem počast da služe "bijelima".

Ipak ostaje nada da će trener Gattuso ustrojiti momčad, koja bi u nekim okolnostima mogla voditi borbu za vodeća mjesta u ligaškom natjecanju, premda se Dinamo prema svojim igračkim i stručnima kapacitetima, prema novijem načinu vođenja kluba, doima kao nedostižna veličina.

"Bijeli" će veliki ispit imati na Maksimiru, sljedećeg petka u superderbiju protiv Dinama, za koji tradicionalno vlada rezultatska neizvjesnost, bez obzira na činjenicu da su "modri" u ovom trenutku pravi favorit. U sličnim situacijama u nedavnim vremenima "bijeli" su i kao autsajder znali iznenaditi, ali jednako tako, i doživjeti teške poraze.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 19:41