Monsef Bakrar

 Adil Benayache/sipa Press/profimedia
JASNA PORUKA

Kako je Dinamo ostao bez željenog napadača: ‘Imali smo i mi svoje uvjete, više nije imalo smisla otezati‘

Predsjednik Vincenti i sportski direktor Bjelanović vrlo mirno o zaključenju statusa Bakrara
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. lipanj 2023. 15:41

Preokret u priči o transferu Monsefa Bakrara izazvao je veliku pažnju javnosti. U pulskom okruženju odluka Istre 1961 da stopira pregovore i zadrži Alžirca u svojim redovima, naišla je na logičnu veliku podršku. Iz okruženja Maksimira, doduše, bez službenih izjava, pa ih treba uzeti s rezervom, odjekuju teze koje bi asocirale na teorije urote (Hajduk), ucjenjivanje Dinama od strane Istre, licitiranje i slično.

Konačno smo dobili i službene reakcije iz pulskog kluba. Predsjednik Uprave, Branko Devide Vincenti, bio je po običaju staložen i pojasnio je odluku kluba:

- Prije svega treba reći, jer vidimo da se stvara neka neutemeljena tenzija, kako su naši odnosi s Dinamom korektni, što je ukazivala i suradnja proteklih godina. U ovom slučaju postojao je interes Dinama za nama vrlo važnog igrača i mi smo prihvatili pregovore. Kako su u Dinamu imali svoje legitimne ideje o modalitetima transfera i kako zaštititi svoje interese, tako je i Istra 1961 imala svoje uvjete, u cilju zaštite svojih interesa. Ti su pregovori poduže trajali, a kako se nisu poklopile stvari odlučili smo da nema više smisla otezati. Zato smo Bakraru rekli da se vrati iz Zagreba i priključi pripremama.

Ni Alaves, ni Hajduk...

Na stranu nelogičan aranžman za Istru o posudbi svog važnog napadača bez obveze otkupa, na što ste pristali, problem je onda pitanje igrača koje ste htjeli iz Maksimira dovesti na Drosinu?

- To je bio ključni od preduvjeta od prvog trenutka. Odričemo se važnog igrača i za to bismo htjeli kompenziranje s nekim od igrača koji su u Dinamu označeni da mogu otići. Oni su kazali da ne mogu nagovoriti igrače da idu u Pulu jer ne žele. Mi smo to uzeli k znanju i kazali da se onda taj transfer po niti jednoj osnovi Istri ne isplati. Ponavljam, kako oni gledaju svoj interes, tako i mi moramo štititi Istrine interese. Sve je u toj priči zapravo vrlo jednostavno.

Teorija da je Alaves ponudio dva milijuna eura i utjecao na Istru je nelogična. Ne bi valjda sami sebi plaćali...

- Deportivo Alaves i Istra 1961 su dio istog vlasništva.

Teorija da je Hajduk utjecao na Istru?

- Istra 1961 je u ovih pet godina vrlo jasno pokazivala da nije pod utjecajem ikoga. Gledamo svoja posla, trudimo se dobro surađivati sa svima, respektiramo svakog i očekujemo da se i nas respektira.

Sportski direktor Saša Bjelanović bio je na sličnoj liniji kao predsjednik Vincenti. O neuspjehu transfera, ni prvog ni zadnjeg, kao jedan od aktera pregovora, pojasnio je:

- S Dinamom imamo dobre odnose i tu nema ništa sporno. Od prvog trenutka njihovog iskazanog interesa za Bakrara jasno smo prezentirali kako je startni preduvjet usmjeravanje par igrača koji Dinamu nisu u prvom planu prema nama. Nakon svega iz Dinama su rekli da to ne mogu ispuniti. Na taj način nisu se ostvarili uvjeti da mi pustimo Bakrara na posudbu u Dinamo. Oni imaju svoje želje, mi imamo svoje, svatko brani svoje interese. Nismo se dogovorili i ništa, ide se dalje.

Iz Hajduka su vas svojevremeno otpratili u negativnim tonovima. Sada kažu da su u Dinamu kivni na vas. Izjednačili ste rezultat?

- Ne znam tko je kivan ili nije, ali ja sam zaposlenik Istre 1961 i radim sve u interesu mog kluba. Imamo svoje ambicije i ideje kako bismo ih mogli ostvariti. Nekad u tome radimo dobre stvari, nekad pogriješimo, ali nogometna svakodnevica je vrlo intenzivna i podložna je raznim mijenama. Osnova je da mi u Istri nismo veliki klub koji si može dopustiti velike greške, pogotovo ne u transferima najvažnijih igrača. Svaki takav propust nas vraća unatrag. Istra je razvojni klub. Dovodimo mlade i neafirmirane igrače, razvijamo ih i onda kad sazru uvjeti, težimo ih što kvalitetnije transferirati. Samo tako možemo stvoriti nove vrijednosti da klub nastavi stvarati i napredovati. To je mukotrpan posao, ali to je stvarnost i dimenzija Istre 1961. Zato smo jako ponosni kad napravimo iskorake kao u prošloj sezoni. I prirodno je da želimo dalje napredovati

Nema kompromisa

Pulska javnost je vrlo pozitivno reagirala na epilog Bakrar. Imate i slučaj Darwina Matheusa?

- Stvar je jasna i vrijedi za svakog člana Istre. Svatko mora izvršavati profesionalno obveze i to je preduvjet da se ispunjavaju prava. Svaki igrač koji ima neku svoju ideju što bi, gdje bi, ili ga netko zove, može o tome razgovarati s klubom. Kad dođe neka ponuda, za bilo koga koji je pod čvrstim ugovorom, uvijek ćemo je razmotriti i vidjeti ima li tu Istra interesa. Slijedom toga ćemo donositi odluke. Kad netko ne izvršava svoje obveze, tada slijedi disciplinski postupak. Mi smo u ovih godinu dana koliko sam tu imali maksimalnu profesionalnost igrača i struke te posljedično odličnu atmosferu. To je jako važan faktor da se ostvaruju natjecateljski ciljevi. I tu nema kompromisa - kazao je Bjelanović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 13:34