TOM DUBRAVEC Cropix
ODBIJENICE S VRHA

Kalinić nije glavni krivac za debakl prijelaznog roka! NO Hajduka stopirao dolazak zvijezde s Rujevice

Već danima kruži priča kako je Kalinić krenuo aktivirati otkupnu klauzulu zadnjeg veznog Rijeke
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. rujan 2024. 20:26

Završio je još jedan nogometni mercato, a Hajduk je ostao na kadru kojeg je imao pri ulasku u zadnji tjedan ljetnog prijelaznog roka. Dvije su velike želje propadale jedna za drugom, nakon Tome Bašića nije realiziran ni drugi igrač na poziciji korektora veznog reda, a prema kojem se sportski direktor poljudskoga kluba okrenuo nakon odbijenice Lazija.

Jasne ideje

Koliko god se Nikoli Kaliniću spočitavalo neiskustvo kao hendikep na poziciji sportskog direktora, 36-godišnji bivši golgeter ipak je imao jasne ideje kako ojačati Gattusov roster. Uz to je očito imao i informacije, ali izostala je i najvažnija stavka u formuli uspjeha, klupska podrška u potrazi za itekako bitnim pojačanjima.

Splitom već danima kruži priča kako je Kalinić krenuo aktivirati otkupnu klauzulu Lindona Selahija, zadnjeg veznog Rijeke. U zadnjoj je godini ugovora 25-godišnji veznjak kojem transfer s Rujevice omogućuje otkupna klauzula od 650.000 eura.

image

Petković i Selahi

DAMIR KRAJAC Cropix

Ništa od ‘zelenog’

Tražio je Kalinić potvrdu Nadzornog odbora za otkup Selahija od Rijeke, ali nije dobio “zeleno svjetlo” za angažman vrlo zanimljivog igrača, itekako dokazanog u SuperSport HNL-u.

Dolazak Selahija pokazao bi da Hajduk još uvijek ima ideje i moć, ali ostalo je ipak samo na idejama, s obzirom na to da je prethodno Kalinić na radaru imao i Tomu Bašića, a za kojeg je Hajduk bio spreman platiti 350.000 eura u posudbi. Međutim, Lazio je tražio 1,1 milijun eura, što je u ovome trenutku bilo previše za Splićane. Tako je mercato završen bez novih lica u svlačionici, s jasnom spoznajom da klub nije spreman pratiti Kalinićeve ideje i zahtjeve.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Rezultat prve momčadi najveća je odgovornost trenera, ali i sportskog direktora. Uvjete za njihov rad stvara predsjednik kluba, koji je prilikom promocije sportskog direktora krajem svibnja na Poljudu jasno istaknuo određenost prema veličini klupskoga proračuna.

- Proračun za ovu godinu ostaje na prošlogodišnjoj razini, a pokušat ćemo ga i poboljšati - poručio je tada predsjednik Bilić.
Tri i pol mjeseca poslije, druga slika. Prošlogodišnja razina proračuna bila je 32 milijuna eura, s tim da je prikazani prihod bio 19 milijuna eura. No, očito je da proračun bijeloga kluba ne može izdržati dovođenje pojačanja, već samo servisiranje aktualne momčadi, a i taj će segment biti na kušnji u posljednja četiri mjeseca kalendarske 2024. godine.

Reakcija javnosti

Kraj ljetnog prijelaznog roka u svakom je slučaju produbio jaz između ideja sportskog direktora Nikole Kalinića s jedne, te realizacije predsjednika Ivana Bilića i Nadzornog odbora s druge strane. Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti reakcija javnosti na sve što se događalo u završnici mercata jer evidentno su pojačanja pronađena, ali ne i sredstva.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 20:31