Igor Postonjski

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
NEOBIČNA ODLUKA

Kapetan i ključni igrač napustio HNL. Raskinuo ugovor s klubom, navijači su iznenađeni destinacijom

Igor Postonjski (29) preselit će kod Dragana Skočića u Tractor
Piše: Mario DjakObjavljeno: 19. srpanj 2024. 12:12

NK Varaždin i Igor Postonjski, kapetan i ključni veznjak lani šestoplasiranog kluba Supersport HNL-a, sporazumno su raskinuli ugovor, piše u službenom dokumentu ŽNS-a Varaždin.

Ova vijest iznenadila je mnoge pratitelje kluba, s obzirom na važnost koju je Postonjski imao za momčad, a iznenađujuće im je zazvučala i njegova nova klupska adresa - iranski Tractor. Riječ je o klubu koji vodi donedavni izbornik hrvatske U21 nogometne reprezentacije Dragan Skočić, koji se nada da će dolazak Postonjskog dodatno ojačati njegovu momčad i olakšati joj postizanje kvalitetnih rezultata u iranskoj Pro League.

Optimizam zbog priprema

Igor Postonjski pridružio se Varaždinu 2021. godine, a njegov tekući ugovor vrijedio je do 2026. godine. Tijekom boravka u klubu Postonjski je odigrao ukupno 87 utakmica, postigao 17 pogodaka i upisao 11 asistencija. Njegova igračka inteligencija, sposobnost čitanja igre i liderstvo na terenu, učinili su ga neophodnim dijelom varaždinske momčadi. Kao kapetan, često je bio motor ekipe, organizator igre i ključna figura u sredini terena. Njegova svestranost i predanost doprinijeli su mnogim uspjesima kluba.

Nema dvojbe, Postonjski je bio jedan od najvažnijih igrača Varaždina proteklih sezona. Sposobnost da povezuje obranu i napad te njegova preciznost u dodavanjima učinili su ga jednim od boljih veznjaka u ligi i stoga njegov odlazak svakako predstavlja gubitak za Varaždince. Dakako, nakon odlaska Postonjskog postavlja se pitanje čekaju li Varaždinci maksimalno spokojno novu sezonu SuperSport HNL-a? Pripremni period ponudio je optimizam, momčad je pokazala fleksibilnost i taktičku raznolikost, isprobavajući dvije različite formacije - svoju primarnu 4-3-3 i alternativnu 3-5-2. Primarna formacija 4-3-3 omogućuje Varaždinu ofenzivnu širinu i brzo kretanje prema naprijed, dok formacija 3-5-2 daje dodatnu čvrstinu u obrani i kontrolu sredine terena. Vjeruje se kako će se ove dvije formacije koristiti tijekom sezone, ali to je na kraju krajeva odabir trenera i stručnog stožera.

Šafarić želi stabilnost

Varaždin je u pripremama pokazao i defenzivnu stabilnost, ne primivši niti jedan pogodak. Ova činjenica ukazuje na to da momčad dobro funkcionira u obje formacije, s igračima koji se prilagođavaju zahtjevima trenera Nikole Šafarića. U četiri utakmice postignuto je isto toliko pobjeda, uz šest postignutih i nula primljenih pogodaka. Zvuči impresivno, ali treba biti realan i ne prikrivati činjenicu da su neki od protivnika ipak bili drugoligaši.

Šafarić je na početku priprema jasno dao do znanja što želi postići s ovom momčadi, a to je da bude stabilan prvoligaš. Tu se prije svega misli defenzivno stabilni prvoligaš. Podsjetimo, na početku prošle sezone Varaždin je puno bodova gubio pri samom kraju utakmica kada bi uglavnom primao golove. Ova sezona će pokazati jesu li naučili lekcije iz prošlosti i mogu li izdržati pritisak do samog kraja utakmice. Nema dvojbe, liderstvo i iskustvo kapetana Postonjskog bilo bi im itekako dragocjeno u tim trenucima, pa će biti interesantno za vidjeti kako će se odsad snalaziti bez njega. Počev već od 3. kolovoza, kada Varaždin odlazi u goste Gorici...

Četiri utakmice nakon povratka s Rogle

Varaždin je uspješno završio pripreme u Rogli i vratio se u svoju bazu u barokni grad Varaždin. Tijekom desetodnevnog boravka u slovenskoj Rogli, momčad trenera Nikole Šafarića marljivo je radila na fizičkoj spremi i taktičkoj uigranosti, testirajući različite formacije i strategije za nadolazeću sezonu. Pripreme su uključivale intenzivne treninge i dvije prijateljske utakmice protiv FC Argeșa iND Ilirija 1911, što je omogućilo stručnom stožeru da provjeri formu i adaptaciju novih igrača, kao i da usavrši postojeće taktičke planove. Nakon povratka u Varaždin, momčad će nastaviti s pripremama na domaćem terenu. Sljedeća faza uključuje još četiri prijateljske utakmice koje će biti odigrane do kraja pripremnog perioda. (mdj)

POSTONJSKI ZA VARAŽDIN

Broj sezona u klubu: 3

Ukupni nastupi: 87

Postignuti golovi: 17

Asistencije: 11

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. srpanj 2024 13:35