Laszlo Kleinheisler

 Attila Kisbenedek/afp/profimedia
KARIJERA NA PREKRETNICI

Kleinheisler je Osijeku mogao donijeti 3 milijuna eura. Evo kako je završio u ‘slijepoj ulici‘

Grčka epizoda pokazala je da se nisu usrećili ni Osijek, ali ni Mađar koji se sada bori za Euro
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 03. siječanj 2024. 07:05

Niti godinu dana nakon što je otišao, Laszlo Kleinheisler se vratio u HNL. Odlazak u Panathinaikos ispala je slijepa ulica za njegovu karijeru. Za grčkog velikana u dvije polusezone odigrao je ukupno 21 utakmicu, od čega je četiri počeo kao starter, a niti jednu od početka do kraja.

Pritom, najviše je igrao odmah po dolasku, no ove je sezone pao u drugi, čak i treći plan. Više se puta našao izvan zapisnika za utakmicu nego što je bio u njemu, skupio je svega pet nastupa i pritom imao period nešto dulji od četiri mjeseca (između 15. kolovoza i 17. prosinca) u kojem nije dobio niti minutu na terenu. Štoviše, u tom se vremenu tek četiri puta uopće i našao na klupi.

image

Detaljnija statistika: Sofascore

Posljedično, nestao je s mape u mađarskoj reprezentaciji. Posljednju od 47 utakmica za nacionalnu momčad odigrao je u lipnju kada je participirao pola sata u pobjedi protiv Litve u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Od tada, a odigrala je u međuvremenu Mađarska šest utakmica, nije se našao na popisu izbornika Marca Rossija. Forma u kojoj se Kleinheisler vraća u HNL je nepoznanica, ali zato je motiv veliki. Naime, odlazak iz Panathinaikosa, odnosno dolazak u Hajduk na posudbu ovog proljeća, bila mu je posljednja prilika da se nametne izborniku i izbori mjesto u momčadi koja će predstavljati Mađarsku na Europskom prvenstvu.

image
SOFASCORE

Kleinheisler je jedan od stranaca koji je u Osijeku ostavio ozbiljan trag. Za Bijelo-plave je odigrao 131 utakmicu uz učinak od 21 pogotka i 15 asistencija. Samo su trojica stranaca za Osijek odigrala više utakmica - Bakir Beširević (327), Dumitru Mitu (196) i Ramon Mierez (133).

U Hajduku će mu suigrač biti Mihael Žaper s kojim ne samo da je dijelio svlačionicu Osijeka nego je s njime odigrao najviše utakmica u karijeri

Posebno impresivne dionice za Kleinheislerovog boravka u Osijeku bile su u proljeće 2021. te jesen 2022. što ga je zimus i preporučilo Panathinaikosu svega nekoliko mjeseci prije istjeka ugovora s Bijelo-plavima. Nakon što je u ljeto 2022. odbio transfer u Puškaš Akademiju, na ime čega je Osijek mogao uprihoditi tri milijuna eura odštete, klupski čelnici i mađarski veznjak u više navrata su sjeli za stol kako bi pregovarali o produženju suradnje, ponuđena mu je povišica, no ponuda Osijeka i potraživanje Kleinheislera i dalje su se bitno razlikovali iznosom.

Nakon što su pregovori završili neuspješno, u Osijeku su procijenili kako je bolje uzeti novac nego na ljeto bez odštete ostati bez igrača koji novi ugovor po ponuđenim uvjetima nije želio potpisati te je dogovoren transfer u grčkog velikana za pola milijuna eura odštete i određene bonuse.

image
SOFASCORE

Na kraju je ispalo da se nisu usrećili ni Osijek iznosom odštete koja je bila nekoliko puta manja u odnosu na ponudu koju su imali nekoliko mjeseci ranije, ali ni Kleinheisler odabirom kluba u kojem će nastaviti karijeru.

U Hajduku će mu suigrač biti Mihael Žaper s kojim ne samo da je nekoć dijelio svlačionicu Osijeka nego i s kojim je odigrao najviše utakmica u karijeri. Naime, do sada su se u 105 navrata zajedno našli na terenu.

Linker
12. rujan 2024 02:56