Ivan Perišić

 ODD ANDERSEN Afp
NOGOMETNE ‘LUTALICE‘

Koga sve brinu Perišićeve muke? U ‘ničijoj zemlji‘ bivši dinamovci, ali i osvajači Lige prvaka

Nogometaši u poznim godinama, neostvareni talenti plus iznenađenja
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. rujan 2024. 21:04

Koga sve brinu muke po Ivanu Perišiću? Hrvatski reprezentativac sporazumno je raskinuo ugovor s Hajdukom, otad se čvrsto vezao za nekolicinu talijanskih klubova, posebice Como, ali dok istječe prvi tjedan rujna, Perišić i dalje hoda po "ničijoj zemlji". Slika i prilika slobodnih igrača, onih koji u startu sezone nemaju adresu, ni ove godine ne odskače od običaja: Uvijek se tu nalazi red nogometaša u poznim godinama, red neostvarenih talenata i pokoje iznenađenje kao dodatni začin.

Benković i ekipa

Pogledom u Transfermarktovu rubriku s natpisom "bez kluba", osim Perišića, pronalazi se još nekolicina hrvatskim imena ili poznatih nam lica s nastupima u hrvatskoj ligi. Filip Benković, bivši dinamovac i jedanput stoper za Vatrene (prijateljska s Tunisom 2019.), krajem prošlog tjedna sporazumno je raskinuo ugovor s Udineseom godinu dana prije njegova isteka. Platforme upitne vjerodostojnosti Benkovića povezuju jedino s Rijekom i ciparskim Pafosom, što treba uzeti s dozom rezerve jer se detaljne informacije o budućnosti našeg stopera zasad ne pronalaze.

image

Filip Benković u Dinamu, 2016.

BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Vratar Simon Sluga slobodan je igrač nakon što je raskrstio s Ludogoretsom, a na "burzi" je i Ivan Fiolić, koji je zimus napustio Osijek i na dvije godine potpisao za kineski Jinmen Tiger, pa ovog ljeta prestao biti njihov član. Bez kluba su i dva nekoć dobro poznata dinamovca. Josip Drmić nije zaigrao od studenog 2023., a ovog ljeta istekao mu je ugovor na Maksimiru. Drugi bivši Modri je Angelo Henriquez, 30-godišnji Čileanac koji više ne slovi za igrača ruskog drugoligaša Baltika.

Na burzi i Ramos

Od svjetskih zvijezda, prvi u oko uskače Sergio Ramos. Nekadašnji Realov ‘El Capitano‘ svojevoljno je napustio Sevillu, iako je prošlog ljeta djelovalo da će u Andaluziji završiti svoju nogometnu priču. Ramos tvrdi da mu je Sevilla "ponudila doživotni ugovor", no odlazak će opravdati privatnim i obiteljskim razlozima. Po pitanju idućih destinacija, spominjao se odlazak u Al-Orobah, novog prvoligaša Saudijske Arabije za kojeg je nedavno potpisao zaboravljeni Christian Tello. Međutim, transfer nije potvrđen, a navodno prema 38-godišnjem Ramosu koketirajuće poglede šalje i David Beckham, ne bi li ga namamio u Inter Miami. Treći izvori, pak, tvrde da Cristiano Ronaldo snažno "lobira" za svog bivšeg suigrača i volio bi ga vidjeti u Al-Nassru.

image

Sergio Ramos i Adrien Rabiot

ISABELLA BONOTTO Anadolu Via Afp

Stoper bez svog 16-erca još uvijek je i Joel Matip, osvajač Premier lige i Lige prvaka s Liverpoolom, ujedno i asistent u tom europskom finalu 2019. protiv Tottenhama. Kamerunac je na Anfieldu prigrabio ukupno šest trofeja u osam godina, a ako je za vjerovati engleskim medijima, 33-godišnji branič mogao bi preseliti u London, jer West Ham pokazuje interes za potpis. Kad smo kod bivših Kloppovih aduta, vrijedi spomenuti Lorisa Kariusa, "karijesa" iz finala LP 2018., kojem Newcastle nije produžio ugovor zbog prevelikih zahtjeva za plaćom. ž

Među (nešto) starijom gardom bez adrese nalazi se i 36-godišnji Juan Mata, koji se rastao s Western Sydney Wanderersima, što samo po sebi i ne bi bilo toliko zanimljivo da Španjolac nije nekad omiljeni "španer" Premier lige, a trener njegovog posljednjeg kluba Alen Stajčić, rođeni Australac čija je majka iz Pule, a otac iz Gradiške.

Ističu se Alli i Depay

Lista nogometnih "lutalica" broji i još neka imena s 30+ godina: Serge Aurier raskrstio je s Galatasarayem, Keylor Navas i službeno s Paris SG-om, Simon Kjaer s Milanom, Stevan Jovetić s Olympiacosom, Mario Balotelli s Adanom Demirspor... Posebnu pažnju iz loših je razloga zavrijedio nešto mlađi, 28-godišnji Dele Alli. Jose Mourinho davnih ga je dana (u Tottenhamu) upozoravao da će nedisciplina kad-tad uzeti danak, a crne najave Portugalca danas se ostvaruju. Kasnije će Alli otkriti da su ga tijekom većeg dijela karijere ometali psihički problemi zbog kojih je postao ovisnik o tabletama za spavanje. Narušeno mentalno zdravlje, prema njegovu iskazu, plod je traumatičnog djetinjstva. Alliju je sada istekao ugovor s Evertonom, kao i Andre Gomesu, i traži novu opciju.

image

Memphis Depay

ODD ANDERSEN Afp

Ni Memphis Depay nema "krov nad glavom", što ga je stajalo poziva u reprezentaciju Nizozemske jer izbornik Ronald Koeman takve ne želi tolerirati. Depay se u lošim odnosima rastao s Atletico Madridom, pokušavajući se nametnuti pored Morate i Griezmanna. La Liga očito mu ne leži, pokazao je to i u Barceloni, a od ponuda je dobio jedino onu iz brazilskog Corinthians, ali čeka nešto konkretno iz Europe. Od ostalih ofenzivaca, novu svlačionicu traži i Eric-Maxim Choupo-Moting, vječni adut Bayernove klube s respektabilnih 38 pogodaka za Bavarce.

Sigurno će vam odzvoniti i nekad velika Realova nada Jese Rodriguez, te Anthony Martial, Wissam Ben Yedder i Anton Mirančuk kao solidna imena koja se mogu dovesti besplatno, što vrijedi i za donedavnog člana Juventusa Adriena Rabiota, srebrnog u Kataru 2022., čija majka slovi za opasnu pregovaračicu, a san mu je zaigrati u Premier ligi.

Linker
05. rujan 2024 21:05