Ricardo Rodriguez

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
PRAVA POJAČANJA

Koga to želi dovesti Hajduk? Jedan je najbolji lijevi bek u povijesti države, drugi je bio želja Arsenala

Neupitno je da bi Rodriguez i Comert bili značajna pojačanja za Hajduk. Uz dva velika upitnika
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. lipanj 2024. 07:41

Gennaro Gattuso je na predstavljanju u Hajduku jasno kazao da treba pojačanja, ali i da su mu prve mete ofenzivni igrači. Takvo je razmišljanje bilo sasvim logično jer Hajduk u sezonu kreće bez šest ofenzivaca (N. Kalinić, Čuić, Brekalo, Kleinheisler i Benrahou) koji su igrali na proljeće. Međutim, prva dva imena koja su izašla u javnost pod rubrikom "moguća pojačanja na Poljudu" su dva defenzivna igrača.

Jedan je Ricardo Rodriguez (31), lijevi bek/stoper koji u Švicarskoj već godinama uživa status zvijezde. Drugi je Eray Comert (26), klasični stoper, također iz Švicarske. I on je prije nekoliko godina bio zvijezda Basela, igrao je i za Švicarsku, ali daleko je od statusa koji uživa Rodriguez. Napokon, Rodriguez je na Euru, a Comert nije.

Riječ je o igračima koje Gattuso sjajno poznaje, obojicu je vodio kao trener. Rodrigueza u Milanu, Comerta u Valenciji. Obojica su slobodni igrači, Comertu je istekao ugovor s Valencijom, a Rodriguezu s Torinom. Međutim, obojica su dosta cijenjena na TM-u - Comert ima cijenu od 4 milijuna, a Rodriguez 3,5. Pitanje je bi li došli u Hajduk i je li Gattuso spreman u defenzivne igrače uložiti vjerojatno dosta veliki novac? Doduše, Gattuso voli igrati s tri stopera, a dva Švicarca su igrači koji odgovaraju zahtjevima takve igre.

Igrač za Arsenal?

Da ih najprije predstavimo malo pomnije. Eray Comert bio je zvijezda Basela kad ga se 2020. povezivalo s velikim Arsenalom. Topnici su u to vrijeme "škrtarili" na transferima, a Mikel Arteta koji je kojih šest mjeseci ranije stigao u klub navodno je "identificirao" Comerta kao igrača koji odgovara njegovim nogometnim zahtjevima, a stajao je samo 2 milijuna funti. Tada je Comert imao 22 godine i već 78 nastupa za u to vrijeme moćni Basel.

image

Eray Comert (desno)

PAUL FAITH Afp

Snažan, ne i visok (183), vrlo dobre tehnike, premda i ponešto upitne brzine za standarde Premier lige Comert ipak nije završio u Arsenalu, nego je ostao u Baselu još dvije godine da bi 2002. u transferu teškom 800.00 eura otišao u Valenciju. Tamo je bio standardan samo u eri Gennara Gattusa, pa je prošlu sezonu završio na posudbi u francuskom Nimesu, gdje je odigrao 25 utakmica i navodno ostavio solidan dojam, premda ne i toliko dobar da bi mu Nimes ponudio ugovor. Gattuso ga odlično poznaje i očito ga cijeni. Comert ima i 15 nastupa za Švicarsku, a često je bio na klupi za pričuve.

Švicarska zvijezda

Ricardo Rodriguez je daleko veća zvijezda u švicarskim okvirima, prije nekoliko godina izabran je za najboljeg lijevog beka u povijesti Švicarske. Rodriguez igra na Euru i to vrlo dobro i standardno na poziciji stopera, a ne lijevog beka na kojoj je igrao najveći dio karijere. Za reprezentaciju je igrao 117 puta i ima 9 golova uz 11 asistencija. I Rodriguezova je klupska karijera prebogata. Ima čak 184 nastupa za Wolfsburg, u kojem je zabio 22 gola uz 28 asistencija. To su fantastične brojke za lijevog beka. U Milanu je igrao 93 puta (4 gola i 5 asistencija), u Torinu 129 (1 gol i 3 asistencije), ali tamo je daleko manje zabijao i asistirao. Inače, u Torinu je u prošloj sezoni kod Ivana Jurića bio vrlo standardan.

Švicarci su to pomno analizirali zašto je u Italiji manje zabijao i zaključili da mu je uloga u klubovima Serie A bila daleko defenzivnija. Gennaro Gattuso ga je vodio u Molanu, igrao mu je lijevog beka, ali je malo sudjelovao u napadačkim akcijama. Tamo je Rodriguezov suigrač bio i Nikola Kalinić.

Neupitno je da bi Rodriguez i Comert bili značajna pojačanja za Hajduk. Uz dva velika upitnika. Žele li oni jake lige zamijeniti s našom koja je neusporedivo slabija? I može li ih Hajduk platiti?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. lipanj 2024 15:35