Hoće li ostati zajedno? Erling Haaland i Kevin De Bruyne

 DARREN STAPLES Afp
NAPRAVLJENE NOVE LISTE

Kreće novi saudijski napad na najbogatiju europsku ligu: Evo koje su sve nogometne zvijezde na popisu želja

Casemira želi Al-Nassr, koji u svom sastavu već ima zvijezde poput Ronalda, Manea, Brozovića...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. svibanj 2024. 15:37

Saudijska Arabija uložila je ogroman novac u nogomet prošle godine, pojačala je svoja četiri najjača kluba kvalitetnim igračima iz inozemstva i ostvarila osnovni cilj popularizacijom Saudi Pro League izvan svojih granica. Međutim, tu nije kraj. Ulaganja će se nastaviti, a na meti saudijskih klubova opet su neka poznata imena s europske nogometne pozornice. Točnije, iz engleske Premier lige koju Saudijci ponovno namjeravaju ‘poharati‘ kao što su to učinili i prošlog ljeta.

Jedno od njih je i Casemiro, brazilski defenzivni veznjak koji se u najmanju ruku nije dobro snašao u Manchester Unitedu, iako su neki komentatori na Otoku za njega koristili i druge izraze. U svakom slučaju, Crveni vragovi dobili su od dugogodišnjeg člana Real Madrida manje nego što su očekivali kad su za njega prije nepune dvije godine Kraljevskom klubu iskrcali 70 milijuna eura odštete.

Ugovor s Unitedom vrijedi mu do lipnja 2026. godine, no Casemirovi predstavnici već su održali razgovore sa zainteresiranim saudijskim klubovima. Klub iz Manchestera spreman je prodati 32-godišnjeg Brazilca, iako ga neće na silu tjerati s Old Trafforda.

U Manchester Unitedu, kao i u drugim članovima Premier lige, shvatili su da im Saudijska Arabija predstavlja ‘zlatnu koku‘, odnosno priliku da prodaju svoje igrače po znatno višoj cijeni nego što bi to mogli učiniti na europskom tržištu. Tako je United već uspostavio čvrste veze sa saudijskim klubovima, osobito s Al Ittihadom.

Kako piše ugledni engleski dnevnik Telegraph, bivši direktor nogometa Manchester Uniteda John Murtough dvaput je posjetio Arabiju kako bi razgovarao o mogućim transferima i izgradio odnose, a sa sobom je vodio i Matta Hargreavesa, klupskog šefa za pregovore s igračima, s ciljem kako bi kasnije nastavio njegovu misiju.

Casemira je bivši Unitedov kapetan Wayne Rooney u analizi na Sky Sportsu nazvao lijenim i naivnim nakon domaćeg poraza od Arsenala, a s obzirom na lošu formu nije pozvan ni u reprezentaciju Brazila za ovogodišnju Copa Americu. Tek treba vidjeti koliku će odštetu tražiti Manchester United, no može se očekivati da će se uz malo licitiranja sa Saudijcima sve relativno brzo dogovoriti. Telegraph je prošlog mjeseca objavio kako je United ovog ljeta spreman razmotriti ponude za većinu svojih prvotimaca. Postoje i neke iznimke, kao što su Rasmus Höjlund, Alejandro Garnacho i Kobbie Mainoo, ali praktički svi ostali su u izlogu. Na to ih tjeraju i pravila financijskog fair-playa, jer su u prošle tri godine potrošili gotovo 650 milijuna eura...

Casemira želi Al-Nassr, koji u svom sastavu već ima zvijezde poput Cristiana Ronalda, Sadia Manea, Aymerica Laportea i Marcela Brozovića. Unatoč velikim ulaganjima, njihova je momčad zaostala za prvakom Al-Hilalom, te će u sljedećoj sezoni svakako pokušati prva stići u cilj.

Prema izvorima Telegrapha, ovog ljeta očekuje se do 10 velikih transfera u saudijske klubove. U kontekstu mogućeg odlaska u Arabiju spominju se vratari Alisson Becker (Liverpool) i Ederson (Manchester City). Od prije je postojao interes za Mohameda Salaha, za kojeg je Al-Ittihad lani ponudio Liverpoolu čak 150 milijuna funti, a šeici bi rado u svom dvorištu vidjeli i ponajboljeg europskog veznjaka, Kevina de Bruynea iz Manchester Cityja.

Prošlog ljeta saudijski su prvoligaši na dovođenje pojačanja potrošili blizu 900 milijuna eura, te su po plaćanju odšteta bili drugi u svijetu, odmah nakon klubova engleske Premier lige. Lani su u Saudijsku Arabiju stigla 94 igrača iz inozemstva, ove godine ipak će te brojke biti manje, ali kako Pro liga nastoji postati jedna od najvećih u nogometnom svijetu, jasno je da će se velika ulaganja nastaviti.

U aktualnoj sezoni saudijski klubovi mogli su u svojim redovima imati najviše osam igrača, a većina je ta mjesta popunila. Neki će vjerojatno morati otići kako bi se otvorila mjesta za dolazak novih pojačanja. U međuvremenu je broj stranaca podignut na 10, no dvojica od njih moraju biti igrači do 21 godine.

Na meti i Bruno Fernandes

U Arabiji postoji interes i za Casemirovog suigrača Brunu Fernandesa, glavnog igrača i kapetana Crvenih vragova. Dakako, taj je transfer ipak manje izvjestan, ali ništa nije nemoguće kad su bogati Arapi u pitanju. Trebala bi to ipak biti svojevrsna nemoralna ponuda s obzirom na to da Bruno ima ugovor još dvije godine, s opcijom produljenja za još jednu. Fernandesa je prije želio prvak Al-Hilal, sad se spominje Al Ittihad. S druge strane, novi Unitedovi vlasnici (Ineos) smatraju Fernandesa ključnim igračem i vođom momčadi. A koliko je Portugalac zapravo bitan za United, moglo se vidjeti u utakmicama u kojima nije igrao, a United se mučio i uglavnom gubio... (gčm)

Linker
02. rujan 2024 06:53