Petar Sučić, Dario Špikić

 RONALD GORSIC Cropix
ODLAZI I KRILO?

Kuha se transfer kakav Dinamo nije napravio još od Oršića: Ovo su detalji, španjolska ikona ‘na čekanju‘

Najkasnije do petka žele znati odluku s Maksimira
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. srpanj 2024. 12:02

Iako je u ponedjeljak prostrujala informacija da je Dinamo upalio "zeleno svjetlo" i prihvatio višemilijunsku ponudu novog talijanskog prvoligaša Coma za Petra Sučića, dan kasnije doznali smo da je vodstvo maksimirskog kluba ipak, umjesto "izlazne rampe", barem privremeno, podignulo "ručnu kočnicu" u svezi tog možebitnog transfera. Iz Maksimirske 128, naime, do utorka popodne još nije bilo odgovoreno Talijanima i zasad je taj transfer obavijen velom napetosti i neizvjesnosti.

Ali, najkasnije do kraja tjedna sve bi se trebalo iskristalizirati, jer Como, kako smo doznali, ne želi predugo čekati Dinamov odgovor. I ukoliko taj odgovor bude negativan, talijanski će se klub, trener kojeg je nekad sjajni nogometaš, 37-godišnji Katalonac Cesc Fabregas, okrenuti drugim rješenjima za popunjavanje veznoga reda.

Sedam plus jedan

No, Sučić im je zasad u prvom planu, a isplivale su i neke nove potankosti talijanske ponude. Točno je da Como nudi osam milijuna eura na ime odštete, ali nije riječ o formuli šest plus dva, nego sedam plus jedan, uz 20 posto od možebitnog sljedećeg Sučićeva transfera. Como bi, dakle, odmah Dinamu isplatio sedam milijuna eura odštete, a onaj preostali milijun stigao bi u vidu bonusa na temelju Sučićevih odigranih utakmica, ostanka Coma u prvoligaškom društvu...

Realizira li se ovaj transfer, bit će to prva Dinamova prodaja svoga igrača u jednu od Liga petice nakon odlaska Mislava Oršića u engleski Southampton (siječanj 2023. godine), a pola godine prije Oršića u Lige petice otišli su Bartol Franjić (Njemačka, Wolfsburg) i Komnen Andrić (Francuska, Clermont).

Osam milijuna eura nije mali novac za igrača koji iza sebe ima debitantsku sezonu u plavom dresu. Kvalitetnim je igrama Sučić dogurao i do pretpoziva za hrvatsku reprezentaciju uoči Eura, međutim izbornik Zlatko Dalić nije ga vodio u Njemačku. No, taj Dalićev opipljivi "kiks" (među 26 igrača nije imao adekvatnu zamjenu za Marcela Brozovića na poziciji zadnjeg veznog!?) nije umanjio zanimanje inozemnih klubova za Sučića, zasad je Como bio najkonkretniji i Dinamo treba brzo odlučiti kakav će potez povući.

Modri moraju naći zamjenu

Činjenica je da, prodaju li Sučića, u Maksimiru moraju odmah krenuti u traženje zamjene, budući da, nakon odlaska Bulata, ne mogu i ne smiju ostati samo na Ademiju i Mišiću za jednu od ključnih pozicija u momčadi. S druge, pak, strane, talijanska je ponuda iznimno primamljiva, podsjetimo da je Ivanušec lani prodan Feyenoordu za manji novac od ovoga, a imao je veću reputaciju od Sučića. Sve treba dobro odvagnuti i brzo odlučiti, jer Talijani nemaju vremena za čekanje.

Ali zato imaju novca, što potvrđuje i spoznaja da su ovih dana već doveli iskusnog, 30-godišnjeg napadača Rome, Andreu Belottija (odšteta je bila 4,5 milijuna eura) i 25-godišnjeg stopera Cagliarija, Alberta Dossenu (odšteta osam milijuna eura). Nadalje, Como želi od Betisa kupiti i ofenzivnog veznjaka Rodrija Sancheza (24), za njega Andalužani traže šest milijuna eura, Talijani zasad nude Betisu posudbu s opcijom otkupa ugovora.

Najzvučnije ime koje se spominje oko dolaska u Como, svakako je francuski srednji branič Raphael Varane (31). Istekao mu je ugovor s Manchester Unitedom i pred potpisom je ugovora s talijanskim klubom, na čijem su radaru još i iskusni španjolski vratar Pau Lopez (30, Marseille), te još iskusniji njemački stoper Mats Hummels (35), koji je napustio dortmundsku Borussiju.

Talijanima se žuri

Fabregas, eto, slaže kamenčiće svoga mozaika u težnji jačanja momčadi, jer ne želi "plesati samo jedno ljeto" u Serie A, nakon 21-godišnjeg čekanja za plasman u elitu. Jedan od tih "kamenčića" je i Petar Sučić, Talijani čekaju Dinamov promptni odgovor, jer u subotu, 13. srpnja, odlaze na pripreme u Marbellu i najkasnije do petka žele znati Dinamovu odluku. Istaknimo da je prošle sezone na vratima Coma bio Dinamov bivši golman Adrian Šemper, bio je jedan od ključnih igrača u prvoligaškoj promociji, ali neizvjesno je hoće li ostati u klubu. Ugovor ga veže još tri godine, ali ima neke ponude, no zasad je njegovo ime na popisu putnika za Marbellu i mogao bi dočekati eventualni dolazak Sučića u svlačionicu Coma.

image

Dario Špikić

DAMIR KRAJAC Cropix

S Dinamovih priprema u Austriji stigla je i vijest da sjevernoamerički Seattle Sounders želi Darija Špikića. Odšteta bi bila oko milijun eura i ode li Špikić u MLS, Plavi će ostati bez desnoga krila, jer je Kaneko već otišao i potpisao za belgijski Kortrijk. A to znači da bi "punim gasom" Dinamo krenuo po Kolumbijca Juana Cordobu, ali i po Marina Šotičeka...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 17:21