ISAAC LAWRENCE Afp
TOTALNA TRANSFER OFENZIVA

Legendarni trener slaže ‘Osvetnike‘, slijedi velika bitka s Barcom i Realom, a jedini cilj je - naslov prvaka!

Atletico je označio ovaj prijelazni rok kao vrijeme u kojem će obaviti veliki remont momčadi
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 09. kolovoz 2024. 17:11

Ovogodišnji transfer mercato za sada nije ponudio previše velikih medijskih natpisa, suludih cifri, "bombastičnih" insajderskih informacija i svih ostalih konotacija koje vežemo s ljetnim razdobljem u najvećim svjetskim klubovima. Ipak, jedan klub koji se potrudio da nam ne bude "dosadno" na ovom kontu je, reklo bi se poprilično iznenađujuće, Atletico Madrid! Diego Simeone i čelnici njegovog kluba krenuli su, čini se, u potpunu ofenzivu, i označili upravo ovaj prijelazni rok kao vrijeme u kojem će obaviti veliki remont momčadi.

Prvi su na "listi za odstrel" bili napadači koji su, uz Antoinea Griezmanna i Angela Correu, prošle sezone u većini utakmica predvodili momčad u Simeoneovom prepoznatljivom 3-5-2 sustavu. Memphis Depay otišao je odmah po isteku ugovora, a ubrzo je kofere pokupio i Alvaro Morata, nominalno jedno od prvih imena u Argentinčevoj startnoj postavi. Španjolac je madridske pruge zamijenio onim milanskima, i tako pojačao Rossonere u transfer vrijednom 13 milijuna eura. Atletico je morao prihvatiti ovu relativno nisku sumu za Moratu zbog njegove izrazito velike plaće, pa se tako njegovim i Depayjevim odlaskom otvorio "financijski kolač" za prvo ofenzivno pojačanje - Villarrealovog Alexandera Sorlotha.

image

Diego Pablo Simeone

/IPA/SIPA PRESS/PROFIMEDIA /ipa/sipa Press/profimedia

Stasiti Norvežanin je prošle sezone zabilježio 23 gola za Žutu podmornicu, čime je bio drugi najefikasniji strijelac La lige. Njegove usluge Villarreal je unovčio za cifru vrijednu 32 milijuna eura, no bila je to samo naznaka planova koje Madriđani imaju za obnovu u ovom djelu svoje momčadi. Drugo ime, ono koje zapravo upotpunjuje cijelu naznaku ambicija Atletica u ovom prijelaznom roku, je ono Juliana Alvareza, sjajnog golgetera Manchester Cityja.

Alvarez se od dolaska u redove Građana morao suočiti s konkurencijom u vidu Erlinga Haalanda, vjerojatno najboljeg napadača na svijetu. Unatoč toj činjenici, Alvarez je u nebesko plavom dresu pružao sjajne partije, te mu je u dvije godine tržišna vrijednost skočila s inicijalna 23 milijuna eura (za koliko je prodan u City) do vrtoglavih 90 milijuna eura! Upravo se u tim parametrima kreće i suma njegovog izglednog transfera u crveno-bijelu stranu Madrida. Najpouzdaniji svjetski novinari pišu o gotovom poslu vrijednom 75 milijuna eura, plus 25 milijuna eura dodatnih bonusa - čime ukupna vrijednost ovog posla doseže, pomalo nevjerojatnih, 95 milijuna eura.

Alvarez će tako postati drugi najveći ulazni transfer u povijesti iza Joaa Felixa, koji je 2019. godine stigao za rekordnih 127 milijuna eura. Portugalac se ovog ljeta vratio u klub nakon dvije uzastopne posudbe u Chelsea i Barcelonu u kojima se nije proslavio, te ga se klub sada pokušava aktivno riješiti.

BUDUĆNOST FELIXA?

Joao Felix jedna je od vrućih tema u Atleticu. Portugalac se ovog ljeta vratio nakon druge posudbe u posljednje dvije sezone. Nakon što se prvobitno nije snašao u Chelseaju Felix je obukao dres Barcelone, za koju je otvoreno govorio kako je "klub njegovih snova". Po isteku posudbe vratio se u Madrid, i prvobitno trenirao odvojen od ostatka momčadi. U međuvremenu se pridružio momčadskom treningu, a čak je upisao i minute na predsezonskoj turneji u utakmicama protiv Getafea i Kitcheea. Unatoč povratku u momčad, Atletico bi ga se i dalje želio riješiti, no izvješenoj cifri od 60 milijuna eura za sada se nitko nije približio.

Mnogo je sličnosti u transferima Felixa i Alvareza, i dok se Portugalac pretežito nije snašao pod vodstvom Diega Simeonea, Alvarez u startu ima neke argumente koji bi mu, u usporedbi s Felixom, mogli ići u prilog. Tadašnji Benficin talent u klub je stigao kao 19-godišnjak, s jednom sezonom u prvoj momčadi kluba, te je u Atleticu tek trebao sazrijeti u, tada se činilo, potencijalno jednog od najboljih na svijetu.

image

Joao Felix

ISAAC LAWRENCE Afp

Alvarez je sa svoje 24 godine već sada više-manje gotov proizvod, s pregršt iskustva u najboljoj i fizički najdominantnijoj svjetskoj ligi. U tako kratkom periodu skupio je bogatu ostavštinu - dva naslova Premier lige, FA Kup, Superkup, Svjetsko klupsko prvenstvo, Ligu prvaka, dok s Argentinom ima dvije Copa Americe, te ono najvažnije, pokal pobjednika Svjetskog prvenstva. Upravo je na tom natjecanju pokazao koliki je "grijeh" takvog igrača držati u sporednoj ulozi, tako što je u 7 odigranih utakmica stigao do 4 pogotka i jedne asistencije za Gaučose. Tako će Simeone možda upravo u Alvarezu dobiti ono što je godinama čekao s Felixom - novog, mladog topnika koji ima potencijala nositi njegovu momčad na svojim plećima dugi niz godina...

image

Julian Alvarez

KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/PROFIMEDIA Kirill Kudryavtsev/afp/profimedia

Time će biti i zaključen posao u ofenzivnom dijelu momčadi, no Atletico je aktivan i po pitanju obrane i veznog reda. Pretežito rigorozni bili su u zadnjoj liniji, gdje su klub već napustili Stefan Savić (besplatno u Trabzonspor), Mario Hermoso (istek ugovora), Caglar Soyuncu (8,5 milijuna eura u Fenerbahče), te Gabriel Paulinha (besplatno u Bešiktaš). Djeluje to kao poprilično velika čistka za trenera koji voli igrati s tri braniča, no na ulaznoj strani već je osigurano jedno veliko ime - ono Robina Le Normanda, Španjolca koji je briljirao ovog ljeta s La Rojom na Euru. Za njegove usluge "isprsili" su 34,5 milijuna eura. Očekuje se još pojačanja u ovom dijelu terena, teško da će samo jedan branič, unatoč silnoj kvaliteti, moći nadoknaditi toliko odlazaka.

Posljednji dosadašnji čin ovog ljetnog mercata za Atletico bila je trampa na relaciji s Chelseajem, gdje će u smjeru Londona poći izrazito talentirani napadač Samu Omorodion, dok u drugom smjeru stiže internacionalac Connor Gallagher. Englez bi se prema svakoj logici trebao jako dobro uklopiti u Atleticov borbeni način igre, upravo su fizičke karakteristike i osjećaj za prostor njegove glavne karakteristike. Reklo bi se, baš po narudžbi Simeonea.

Sva ova pojačanja sama po sebi moraju postaviti imperativ napadanja naslova za Atletico. Simeone će s novim "Osvetnicima" morati biti barem približno konkurentan s Real Madridom, dok bi se u teoriji morali moći nadigravati s Barcelonom. Kraljevi i Katalonci jesu nominalno dvije najjače momčadi u prvenstvu, no držao je Atletico korak s njima u sezonama kad su imali i manje igračkog talenta. Sve u svemu, ovakav ljetni mercato može samo dodatno "začiniti" nadolazeću sezonu...

TRANSFER DOMINO EFEKT

Transferi Juliana Alvareza, Samua Omorodiona i Connora Gallaghera bili su povezani. U slučaju da se Atletico nije uspio dogovoriti s Manchester Cityjem oko cifre za 24-godišnjeg Argentinca, ne bi došlo ni do provedbe posla s Chelseajem. Španjolci su još ranije u ovom prijelaznom roku odbili inicijalnu ponudu engleskog kluba za Omorodiona, no kako je u međuvremenu Alvarez postao dostupan, Atletico je odlučio sankcionirati odlazak svog napadača u slučaju provedbe zamišljenog plana. Chelsea se također želio riješiti Gallaghera zbog preokupiranosti u veznom redu, pa su tako na kraju svi ostali zadovoljni...

Linker
05. rujan 2024 19:43