Ivan Perišić

 TOM DUBRAVEC Cropix
NOVA KONSTELACIJA

Livaji, Perišiću i Rakitiću netko treba donijeti loptu: Gattuso daje važne uloge dvojici ‘trkača‘

Dinamo ima problema s parkiranjem svojih talentana, Modri još ne znaju što će s mladim napadačem
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. srpanj 2024. 16:27

Kada biste među navijačima Dinama napravili anketu o pet najvećih zvijezda u maksimirskoj momčadi, tek bi rijetki spomenuli Petra Sučića. A upravo je 20-godišnji vezni igrač defenzivne orijentacije tijekom aktualnog prijelaznog roka prvi dobio službenu ponudu oko transfera. Iznenađenje? Zapravo ne. U premijernoj sezoni Sučić je za "modre" ostvario 42 nastupa (11 na europskoj razini). U svega godinu dana prošao je razvojni put od "no name" lika do igrača koji se sve učestalije spominje kao kandidat za reprezentaciju!?

Gotovo identična je i priča 18-godišnjeg Antona Matkovića, iznimno talentiranog napadača Osijeka. U samo godinu dana i kroz 18 nastupa u HNL-u, on je na tržištu dosegao cijenu od četiri milijuna eura (mada ga Osječani vjerojatno ne bi prodali niti za dvostruko veći iznos).

Tezu o HNL-u kao razvojnom natjecanju prošle sezone je najbolje elaborirala Rijeka. Trener Željko Sopić "je u duboku vodu bacio" nekolicinu još nedokazanih talenata, poput Nike Jankovića (22), Franje Ivanovića (20), Veldina Hodže (21)... Pa trojicu danas 23-godišnjaka - Tonija Fruka, Niku Galešića, Marca Pašalića. Zanimljivo, svi su "isplivali". Stoga je Rijeka predstavljala najugodnije iznenađenje. Iako je Sopić u međuvremenu ostao bez trojice pouzdanih prvotimaca (Labrović, Mitrović, Pjaca), a jamačno će do konca prijelaznog roka ostati bez još pokojeg "neophodnog" mu igrača, Rijeka će zadržati fizionomiju kompetitivne i taktički postojane momčadi.

Pukštas i Baturina će otići?

Hajduk je ekskluzivna priča. Nakon što je Riva proslavila povratak Ivana Perišića (35) i dolazak imenjaka mu Rakitića (36) očekuje se i slijetanje Edina Džeke (38). U njihovu društvu Marko Livaja (30) izgleda kao dečko iz kadetskog uzrasta. Oni koji nisu podlegli svekolikoj euforiji, najvećma igračke legende "bilih", razložno zaključuju: ovoj momčadi Hajduka jedino još nedostaje - Gennaro Gattuso! Ali ne na klupi, nego na terenu.

Prema aktualnoj konstelaciji snaga, uz uvažavanje gore spomenutih, ključni bi igrači poljudske momčadi sljedeće sezone trebali biti Niko Sigur i Marko Capan, veznjaci zavidnog trkačkog potencijala, drčni u duelima i dišpetnog karaktera. Livaja, Perišić, Džeko, pa i Rakitić (iluzorno je očekivati da će s 36 godina pokrivati veći dio terena), igrači su kojima treba donijeti loptu. Sigur i Capan su 20-godišnjaci. Sigur se donekle etablirao prošle sezone, od Capana se to tek očekuje...

image

Marko Capan

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Da, Hajduk u rosteru ima i 19-godišnjeg Rokasa Pukštasa, uz Martina Baturinu vjerojatno najtalentiranijeg mladog veznjaka u HNL-u, ali prema očitovanju poljudskih čelnika, mladi Amerikanac će do kraja prijelaznog roka biti transferiran.

Što će biti s Vrbančićem?

Spomenuli smo nekolicinu igrača koji su prošlu sezonu i HNL iskoristili za vlastitu promociju. Osim u momčadima tzv. velike četvorke, novitete su ponudili i neki drugi klubovi. Ponajprije Lokomotiva. Klub s Kajzerice prošle je sezone isporučio Dinamu dvojicu iznimnih talenata - Lukasa Kačavendu i Luku Stojkovića (nažalost, obojica su zbog teških ozljeda propustila sezonu), ali je svejedno na tržište izbacio i nekoliko novih "modela": Nikola Čavlina, Moreno Živković, Marin Šotiček, Matija Krivak... Među njima, s 24 godine, Silvio Goričan spada među starije igrače.

Lokomotiva se prema CIES-u (Međunarodnom centru za sportska istraživanja) nalazi na 25. mjestu (analizirajući 61 svjetsku ligu) s 23,9 posto minutaže igrača U21 uzrasta. Zanimljivo, drugi je u hrvatskom nogometu Dinamo s 18,6 posto. Mada maksimirski klub uvijek ima problem s "parkiranjem" svojih talenata.

image

Luka Vrbančić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Primjerice, u Dinamu još nisu odlučili gdje će sljedeće sezone igrati 19-godišnji Luka Vrbančić, kojemu mediji tepaju da je "maksimirski Scholes".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. rujan 2024 09:49