DARREN STAPLES/AFP/PROFIMEDIA Darren Staples/Afp/Profimedia
HRVAT NADOMAK ETIHADA

Mateo Kovačić Guardioli nije bio prvi pick, ali njegov dolazak pomirio bi obje opcije koje su mu nužne

Pod mentorstvom najboljeg na svijetu bit će još spremniji naslijediti Luku Modrića
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 03. lipanj 2023. 09:35

Ako se ne dogodi nekakav senzacionalni obrat, poput onoga koji na svom YouTube kanalu zaziva Rio Ferdinand šaljući poruke Upravi Manchester Uniteda da ga mora dovesti, Mateo Kovačić ovoga će ljeta postati novi igrač Manchester Cityja.

Mozaik se perfektno slaže

Činjenica je da su pregovori počeli, da 29-godišnjak želi zaigrati pod vodstvom Pepa Guardiole, da španjolski mastermind silno cijeni hrvatskog veznjaka i da Chelsea želi transfer igrača koji će na ljeto ući u posljednju godinu ugovora. Mozaik se perfektno slaže, ali ujedno sa sobom nosi pitanje kako je do svega došlo i što Kovačića, kada se i ako prelazak obistini, očekuje u dominantnoj momčadi koja nakon osvajanja Premiershipa ganja i FA kup protiv Uniteda (subota, 16 sati) te Ligu prvaka kontra Intera (10. lipnja).

Prema iscrpnim izvještajima iz Engleske, o čemu se ionako nagađa već dulje vrijeme, 32-godišnjem vjernom Guardiolinu poručniku Ilkayu Gündoğanu ovoga ljeta istječe ugovor i sada je vrlo izvjesno da veznjak traži nove izazove. Nudi mu ih Barcelona s kojom je već dulje vrijeme u pregovorima koji će nastaviti i, prema svemu sudeći, finalizirati nakon finala LP-a.

Međutim, izuzev Gündoğana, prema izlaznim vratima gleda i Bernardo Silva kojemu zov Nou Campa također djeluje neodoljivo, no pitanje je ipak može li katalonski gigant platiti traženi iznos od 80-ak milijuna eura. Ta dva fakta tjerala su Guardiolu da gleda prema drugim rješenjima, što mu nije teško palo jer je i sam jednom rekao da mu je "mokri san" jednom na teren izvesti vratara i deset veznjaka. Šalu na stranu, City će ovoga ljeta minimalno izgubiti jednog veznjaka, što je otvorilo prostor za još jednog kreativnog igrača, a Kovačićev set vještina smatra se gotovo idealnim za Pepov stil igre. Konačno, Kovačić sa sobom donosi 400 odigranih utakmica na elitnim razinama u Interu, Realu i Chelseaju te iskustvo osvajanja velikih titula, a prema analizama stranice FBref, naš reprezentativac ima u prosjeku 8,7 progresivnih pasova po utakmici, što ga svrstava u red najboljih u segmentu koji je među ključnim vizijama Cityjeve igre. Za usporedbu, Gündoğan ima 5,5 pasova ključnih za probijanje linija. Kada tome dodate da se Kovačića, s obzirom na trajanje postojećeg ugovora, može dobiti po "sconto" cijeni od 30-ak milijuna eura, jasno je zašto je City odlučio ući u taj posao.

I karakterom odgovara

Klupski kroničari tvrde da je Guardiolin prvi pick bio Jude Bellingham, no Real se pokazao bržim. Pritom je Guardioli omogućio i financijski trampolin da momčad oplemeni još jednim (lijevim) braničem, a izbor je, nije tajna, pao na Joška Gvardiola za kojeg je spreman izdvojiti 87 milijuna funti (otprilike 101 milijun eura). U podrobnijim evaluacijama Kovačića mediji bliski Cityju opisuju kao igrača kojega Guardiola primarno vidi na mjestu "osmice" - najčešće uz partnerstvo Kevina de Bruynea, ali sekundarno i na poziciji "šestice" gdje bi mogao mijenjati trenutačno nedodirljivog Rodrija. Ako ordinira malo naprijed, Kovačić je igrač koji upravo tim rješavanjem suparnika "jedan na jedan" i prodorima iz centra igrališta u prepoznatljivim kratkim distancama i intervalima momčadi čini boljima. "Guardiola traži više opcija za veznu liniju i zbog broja utakmica i zbog taktičke versatilnosti kojoj je ionako sklon. S obzirom na to da se zasad kupnja Phillipsa nije pokazala idealnom, Kovačićev dolazak pomirio bi obje opcije koje su mu nužne. On je, nadalje, igrač održavanja posjeda, vizije, mirnoće i progresije u pasu. Konačno, s obzirom na pet godina igranja Premiershipa, logično se očekuje da prilagodba ne bude teška, a nije nevažan ni karakter Hrvata, nesklonog aferama, sukobima ili egoističnim traženjima standardnog prvotimca", siže je otočnih napisa.

Odlazak u City, nema dvojbe, ujedno bi značio novi korak naprijed za čovjeka koji ulazi u zenit svoje karijere. Nakon odrastanja u Interu, sazrijevanja u Realu i oslobađanja svih kapaciteta u Chelseaju, u kojem ga je definitivno najbolje koristio Tuchel, odlazak pod mentorstvo Josepa Guardiole moglo bi Kovačiću donijeti nove aspekte, a ujedno bi svake godine trebao puniti ionako bogatu riznicu trofeja. Samim time koristi bi definitivno trebala imati i hrvatska reprezentacija. Uostalom, od početka ove kampanje Lige nacija pa preko Svjetskog prvenstva i otvaranja kvalifikacija za Euro 2024. Kovačić je u dresu "vatrenih" jasno pokazao zašto ga se toliko prozivalo novim igračkim liderom reprezentacije. Njegov autoritet je njegov nogomet koji ga je i doveo na listu želja ponajboljeg uma modernog nogometa.

Uostalom, nije ostalo mnogo vremena za mentorstvo Luke Modrića na terenu, a njegovu će ulogu uskoro preuzeti. Premda će mnogi gurati u prvi plan slabiju kampanju s Chelseajem, ona je u skladu s kaosom unutar cijelog kluba, ali i logični slijed teške sezone koju je "počeo" ozljedom koljena zbog koje je propustio desetak kola, nakon čega je brzo došlo i trošenje u Kataru, u lovu na broncu. U novom okruženju, s trenerom koji zna što želi, Kovačićev rast trebao bi biti u skladu s karijerom koja je, doduše samo naoko, išla sporijim tempom, da bi sada trebala poprimiti pun opseg.

Linker
18. travanj 2024 20:47