Ivica Kulešević

 VLADO KOS Cropix
IVICA KULEŠEVIĆ ZA SN

‘Mierezov ostanak je naša velika pobjeda, a to što je napravio Žaper kod odlaska u Hajduk mi se apsolutno ne sviđa‘

‘Igrače koje nismo uspjeli dovesti ovoga ljeta pokušat ćemo dovesti na zimu‘, kaže sportski direktor
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. rujan 2023. 11:34

Iza Ivice Kuleševića drugi je prijelazni rok na mjestu sportskog direktora Bijelo-plavih. U prvom je zbog zabrane registracije novih igrača koja je tada bila na snazi mogao samo transferirati igrače, ne i dovoditi ih, no ovog je ljeta promet u svlačionici Osijeka bio dvosmjeran.
- Poziciju sportskog direktora preuzeo sam nakon što se puno godina ulagalo, napravljeno JE dosta milijunskih ulaznih transfera, a što na kraju nije dovelo do rezultata koje smo svi očekivali. Nažalost, taj je projekt neslavno završio ispadanjem od Kizilžara. Ostao je preglomazan kadar, jako skup, susreli smo se s ozbiljnim financijskim izazovima i moj je zadatak bio da te financije “poplegam” u što skorijem vremenskom roku. Naznačili smo da će taj vremenski rok biti četiri do šest prijelaznih rokova. Ali, neke stvari smo napravili puno brže nego što smo planirali, sada smo na kraju drugog prijelaznog roka i puno je posla već napravljeno - kaže.

Primjeri Mancea i Bohara

Iza Kuleševića je ljeto u kojem je bitno promijenjena krvna slika momčadi jer 16 igrača je, trajno ili privremeno, napustilo Opus Arenu, dok je s druge strane dovedeno osam novih igrača. Napravljen je solidan posao iako je moglo biti i bolje.
- Generalno sam zadovoljan, iako bih bio puno zadovoljniji da smo uspjeli završiti procese koje smo započeli. Optimist sam, uskoro će i zimski prijelazni rok. Idemo u dobrom smjeru, napravili smo puno toga, imamo svoje limite i unutar tih limita radimo. Način naše komunikacije je da prvo dobijemo informaciju od igrača je li zainteresiran doći kod nas, a odmah potom idemo službenim pismom interesa i ponudom. Ne želim raditi kao neki klubovi koji se prvo dogovore s igračem, pa onda igrači vrše pritisak na klub. Raduje me što su igrači s kojima smo komunicirali bili izrazito zainteresirani doći, no nažalost nisu se svi poslovi uspjeli realizirati do kraja.

image
IVAN PERIC/CROPIX Cropix

U netom zaključenom prijelaznom roku fokus je bio na rekonstrukciji posljednje linije, koju su od prošle zime napustila čak devetorica igrača.
- U prethodna dva prijelazna roka otišla nam je kompletna obrana zajedno s reprezentativnim vratarom Ivušićem. Zimus nismo mogli nikoga dovoditi i imali smo samo jedan prijelazni rok da popunimo obranu. Niti u jednoj momčadi, bez obzira koliki budžet imala na raspolaganju, nakon što u jednom prijelaznom roku promijeni čitavu obranu ne mogu stvari odmah u početku štimati kao što ni nama nije.

Ono što je primjetno jest kako su u ljetnom prijelaznom roku svi igrači su dovedeni ili na posudbu s opcijom otkupa ili su s njima potpisani ugovori na jednu sezonu uz opciju produljenja suradnje na još godinu dana. Baš niti jedan igrač nije vezan dugoročnim ugovorom.
- Imali smo jako loša iskustva s dugoročnim ugovorima i to je jednostavno uzrokovalo oprez. Isto tako većina transfera koja su skupo plaćeni nisu se pokazali kao dobra investicija počevši od Mancea, Bohara... I naravno da smo sada oprezni. Plaćena posudba plus unaprijed postavljena cijena otkupa je model koji se meni sviđa i u tom ću smjeru ići kada god budem mogao. A mi smo kroz te posudbe već platili dio otkupnine.

image

Ramon Mierez i Ivica Kulešević

VLADO KOS Cropix

Kao najveću pobjedu u prijelaznom roku Kulešević ističe ostanak Ramona Miereza.
- To je velika pobjeda ovog prijelaznog roka. A to nije bilo nimalo jednostavno, veliki pritisci su izvršeni prema njemu i klubu. Imali smo tri konkretne ponude. Jedna je bila iz Rusije, ali u razgovoru s njim ta ponuda nikada nije zaživjela iako je financijski bila dosta primamljiva jer je Ramon izrazio želju da ne ide u Rusiju i potpuno ga razumijem. Bila je ponuda i iz Saudijske Arabije, koja se nije definirala do kraja jer ondje prijelazni rok završava nekoliko dana nakon prijelaznog roka u HNL-u, tako da mi ne bismo stigli reagirati na tržišu i dovesti mu zamjenu. A kao što je i poznato, konkretnu ponudu poslao je i Dinamo.

Priprema se nasljednik

Na koncu je Mierez ostao. I to kao trenutno jedini napadač u rosteru Osijeka.
- U razgovorima s potencijalnim pojačanjima u napadu prvo pitanje koje je svaki igrač postavio bilo je: “Prodajete li Ramona?”. Onog trenutka kada bih rekao da ga ne prodajemo, iduće pitanje bilo je: “Znači, ja sam rezervna opcija?”. Svi znaju da nije realno da će doći u Osijek i biti prvi napadač, a da će Ramon sjediti na klupi. To je bila dosta otežavajuća okolnost. Nuđeno nam je dosta igrača za posudbu, ali svi oni za koje smo procijenili da bi nam mogli pomoći imali su uvjet da igraju u najmanje 50 posto utakmica. To nikome nismo mogli obećati jer očekujemo da će Ramon igrati standardno i na razini na kojoj sada igra. Pokušat ćemo ga zadržati najmanje do zime. Financijski smo mogli profitirati da smo ga prodali ovoga ljeta, ali šira slika tada bi bila dosta negativna i to je razlog zašto smo odbili milijune eura.

Vrijeme argentinskog bika u bijelo-plavom dresu očito se bliži kraju, a priprema li se klub za život nakon Ramona?
- Priprema se njegov nasljednik. U slučaju da je Ramon otišao ovoga ljeta imali smo već zatvorenu konstrukciju, dogovore s igračima i klubovima. Da smo prodali Ramona za vrijeme prijelaznog roka sigurno bi reagirali. Ne bih o imenima jer je nekorektno, ali u završnici prijelaznog roka imali smo dogovorena dva igrača i na kraju smo povukli “ručnu” i od toga smo odustali. Međutim drago mi je što su to ozbiljni igrači, kapitalci, i što su izrazili želju doći kod nas.

Postoji li nogometaš za kojeg mu je posebno žao što ovog ljeta nije stigao u Osijek?
- Rijetko koji klub završi prijelazni rok kako je htio. A ja ću dati sve od sebe da baš tog igrača dovedem već u idućem prijelaznom roku, na zimu - ostao je zagonetan Kulešević, dajući do znanja kako do kraja ljeta još postoji mogućnost dolaska novih igrača koji su trenutno slobodni.
- Nije isključeno da ćemo potražiti rješenja izvan prijelaznog roka. tražimo ih, ali se nećemo zalijetati i dovoditi igrače samo da popunimo kadar. Sigurno bi bilo ugodnije da imamo alternativu za Ramona, ali nije jednostavno dovesti igrača koji će biti pojačanja za Osijek u ovom trenutku.

Prvi idući zadatak Kuleševića je potpisati novi ugovor s Domagojem Bukvićem.
- Njemu će biti ponuđen novi ugovor i to vrlo brzo. Dobit će korekciju ugovora i zbog njegovog učinka i zbog toga što igrač njegovih kvaliteta to i zaslužuje. Za njega već ima jako puno upita ozbiljnih klubova - otkrio je Kulešević.

Neugodna situacija s Mihaelom Žaperom

Transfer trakavica oko Miereza srećom je kratko trajala, ali zato se ona oko Mihaela Žapera odugovlačila nekoliko mjeseci, od prvog do posljednjeg dana prijelaznog roka.

- Poznajem ga od njegovog djetinjstva, odrastao je u mom dvorištu s mojom djecom. Bila je to neugodna situacija, gdje je on tijekom pregovora stvari svodio na osobnu razinu, što se meni apsolutno nije svidjelo. Ja sam samo postupao maksimalno profesionalno i u interesima kluba. Napravili smo najviše što smo mogli, a on se na koncu odlučio za Hajduk, iako je imao i opciju odlaska u Tursku.

16 igrača je, trajno ili privremeno, napustilo Opus Arenu

8 novih igrača angažirao je osječki nogometni prvoligaš

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 15:36