Mislav Karoglan i Saša Bjelanović

 GORAN SEBELIC Cropix
PROMJENE NA DROSINI

Mislav Karoglan slaže novu momčad Istre, stiže još igrača iz inozemstva, slijedi okršaj s društvom iz Srbije

Od ponedjeljka navečer Zeleno-žuti se pod Karoglanom pripremaju u Čateškim toplicama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. srpanj 2023. 11:08

Nogometaši Istre 1961, njih 28, zajedno sa stručnim stožerom borave u Čateškim toplicama od ponedjeljka navečer. U nekadašnjoj bazi Vatrenih Zeleno-žuti trenirat će do subote i odigrati dvije utakmice. Već danas je na rasporedu susret s kruševačkim Napretkom, koji je prošle sezone bio desetoplasirani sudionik srpske Super lige (16 klubova). Bit će to druga provjera za momčad Mislava Karoglana, koji uz Gorana Rosandu, Gorana Karoglana i Tihomira Bulata, teše novu verziju Istre 1961. Nakon odlaska Gonzala Garcije, u Puli vlada veliko zanimanje kakva će biti zeleno-žuta priča Mislava Karoglana.

Neumitno je, koliko god to nije po volji niti jednog trenera, da se novog uspoređuje s prethodnikom, pogotovo ako je bio uspješan kao što je bio Urugvajac. No, treba imati na umu kako je Garcia u prvoj sezoni upisao devetu poziciju kao i brojni mu prethodnici, ali je njegova zasluga, uz doprinos sportskog direktora Saše Bjelanovića, što su u drugoj sezoni polučeni najbolji rezultati u prvoligaškoj povijesti Pule. Da nije bilo pripreme prve sezone i posljedičnih korekcija, svakako se ne bi dogodila ta druga sezona...

Pojačan intezitet igre

Mislava Karoglana je u Puli dopratio odjek trenera sličnih vizija nogometa kao Garcijinih. Ne bi bilo dobro da je to istovrsna priča, jer ona postaje puno predvidljivija suparnicima. I zato je dobro što promatrači Istrinih treninga u Balama, ali i oni koji su mogli gledati “zatvorenu” utakmicu u Kopru, govore kako je Karoglanova ideja dobrim dijelom slična kao prošle sezone, ali je pojačan intenzitet igre i posljedično i okomitost. Drugim riječima, posjed, kontrola, ali brže otvaranje i dolazak u završnicu s više igrača.
Da bi se kvaliteta igre zadržala na prošlosezonskoj razini, a po mogućnosti i podigla, nužno je da se kompletiraju redovi.

Pogotovo u obrambenoj liniji, koja je pretrpjela najviše promjena. Od lanjskih igrača putem sezone prošli su postali Perković, Galilea i Marešić. Velika je stvar, barem za sada, da Ante Majstorović, kvalitativno neupitan, pokazuje kontinuitet punog pogona i nema tereta duge pauze. Ostane li tako, jedan važan akter obrane, ali i svojevrsni lider je siguran. Za drugog će biti još borbe od raspoloživih igrača (Iovu, Bradarić...), ali i još barem jedan, a moguće i dva nova stopera koji bi trebali stići. U tom smislu Saša Bjelanović nam je kazao prošlog tjedna kako bi se do sredine idućeg tjedna trebalo konkretizirati te obrambene transfere. Jedino što je dodao, u pitanju su inozemni igrači. Kako se trudi zadržati koliko to u današnjoj razini tehnologija i komunikacija može, Bjelanović nije htio odati imena tih mogućih novih braniča. Između ostalog i zato što transferi nisu finalizirani, a dok je tako, ništa se ne može definirano kazati.


Kako su agenti uvijek zainteresirani da dojave dobre vijesti, tako smo i doznali da bi jedan od stopera koji dolazi trebao biti iskusan (a ne star) igrač, koji je igrao u nekoliko jakih europskih liga i o kojem nam je čak i Garcia prošle godine govorio kao tipu igrača koji bi dobro došao Istri. Ime mu ne znamo, ali već je ta preporuka vrlo pozitivna. Ako se realizira transfer.

Po pitanju lijevog beka još nema definitivnog izbora, iako Bjelanović i Karoglan analiziraju više kandidata. Iako ne treba žuriti samo da se popuni broj, ipak je poželjno i malo ubrzanja izbora. Kad igrače previše analizirate, uvijek ćete im naći nešto sporno u potencijalu i početi dvojiti jesu li dovoljni plusovi.


Što se tiče nigerijskog tandema mladih igrača, informacije govore da je proces stjecanja vize gotov i povoljno riješen, te će se oni u idućih par dana uputiti na put prema Puli...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 04:57