DAVID KLEIN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
NOVI POČETAK

Mladi Vatreni preselio u ‘mali Premiership‘ pa otkrio tko ga je sve želio: ‘Taj me čovjek zvao svaka dva dana‘

Bivši napadač Rijeke i službeno je stavio potpis na ugovor s belgijskim klubom
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 27. srpanj 2023. 16:02

Matija Frigan, novi igrač belgijskog Westerloa, Rijeku je napustio prije nekoliko dana, obavio sve potrebne formalnosti i konačno zaključio svoj transfer vrijedan šest milijuna eura.

Napadač koji je prošao sve omladinske selekcije kluba, dijete Rijeke i Kvarnera, tako je belgijsku ligu u konačnici izabrao kao svoju novu nogometnu destinaciju vjerujući, kako sam kaže, da mu je to dobra stepenica za daljnji rast i nogometni razvoj, a presudila je i želja samog trenera Jonasa De Roecka.

Počeo gubiti glavu

- Postojale su tri, četiri ozbiljne ponude za mene, poput Celte, Sunderlanda i ponude s Bliskog istoka. Iskreno, nisu mi te ponude bile primamljive, svi će reći da je možda to trebala biti Celta, odnosno La Liga, no mislim da je tamo prevelika konkurencija. Uostalom, na zimu su kupili napadača, platili ga šest milijuna i na kraju čovjek igra za drugu momčad. Meni to nikako nije bilo u cilju, primarni cilj mi je daljnji razvoj mene kao igrača, a samim time napraviti i još veći iskorak. Na kraju je došla ponuda Westerloa, njihov trener je pokazao veliko zanimanje za mene, zvao me praktički svaka dva dana i ja sam na kraju želio samo to. Trebalo se to nekako riješiti, teško mi je bilo biti šest dana na Rujevici i praktički ne trenirati, već sam počeo i “gubiti glavu”, ne znaš što će i kada biti. Bogu hvala, sve se to riješilo, sretan sam sad u Belgiji. Mislim da sam dobro izabrao, da sam našao dobru ekipu koja je mlada, i trener nam je mlađi, na meni je samo da radim i dokazujem se - kazao je Frigan pred kojim su sada neki novi izazovi i nova dokazivanja u ligi za koju kažu da je mali Premiership.

- Westerlo je prodao na zimu igrača koji je zabio osam, devet golova u novog premierligaša Burnley za 12 milijuna eura. Drugim riječima, ova liga ima jako dobre igrače koji rade dobre transfere, i sigurno će, ako se odradi dobra sezona ili dvije, biti daljnjeg interesa i da se lako može napraviti iskorak u neku od liga Petice - dodao je igrač čiji put može biti uzor svakom dječaku koji započne trenirati nogomet u Rijeci.

- Sve mi se ostvarilo, u Rijeku sam stigao sa sedam, osam godina iz lokalnog kluba i prošao sve omladinske selekcije do prve ekipe. Na kraju sam imao i lijepu sezonu u prvoj momčadi, ponosan sam na sve što sam ostvario. Reprezentacija? Pa nadam se da ću i dalje biti dio nje, uvijek sam na dispoziciji za svoju zemlju, kako za U-21 selekciju, tako i za A vrstu ako se ukaže ta mogućnost - rekao je Frigan koji se na kraju još jednom zahvalio svojoj Rijeci.

- Još jednom se želim zahvaliti svima u klubu, počevši od predsjednika Damira Miškovića, svih ljudi u stručnom stožerima, svim trenerima s kojima sam radio, fizioterapeutima, oružarima, tetama čistačicama, ljudima koji su održavali cijeli stadion i travnjak, cijeloj radnoj zajednici, svima s kojima sam proveo predivnih 12 godina. Rijeka je uvijek bila i bit će moj klub i koliko sam sretan što me čekaju novi izazovi toliko sam tužan što sam otišao. Puno toga lijepog nosim sa sobom iz Rijeke, kako iz utakmica u mlađim uzrastima škole nogometa tako i kada je u pitanju prva ekipa. Najdraža utakmica? Pa sigurno pobjeda protiv Hajduka na Poljudu 2:1, to mi je ujedno najdraži gol jer ta utakmica je u neku ruku bila i naša prekretnica na početku drugog dijela prošle sezone i to je bio početak našeg povratka u gornji dio ljestvice - podvukao je Frigan koji se za kraj obratio i donedavnim suigračima, ali i navijačima Rijeke.

Pratiti sve što se može

- Veselim se novim izazovima u karijeri, hvala mojoj obitelji na podršci kroz sve ove godine i veliko hvala navijačima na svemu i što su ostali uz nas u dobra i loša vremena. Suigračima želim uspješnu sezonu, dobre rezultate u prvenstvu i Europi, uopće ne sumnjam da će navijači ubrzo imati puno razloga za slavlje. Ono što je sigurno jest da ću ja zauvijek ostati navijač Rijeke i pratit ću svaku utakmicu kad god budem mogao. Na kraju hvala mojoj Rijeci i svima koji su mi pomogli u karijeri.

Prekrasan je to gradić, ali vrijeme...

Frigan je već šesti dan stanovnik Westerloa, malog gradića s 30-ak tisuća stanovnika, prilagodba za početak ide jako dobro na sve osim na vremenske uvjete koji su posljednjih dana nažalost aktualna tema i u Hrvatskoj.

- Zadovoljan sam sa svime, lijep je to mali gradić koji je jako lijepo uređen, a ako mi zatreba, jako blizu je i Antwerpen. Jedino se moram malo priviknuti na ovdašnje ljetne temperature. Prije koji dan sam se probudio ranije ujutro kako bih obavio liječnički pregled, bilo je svega 11 stupnjeva, gledam ja što je ovo, ha, ha... Niti kuća mi nije daleko, za manje od dva sata sam doma...

Linker
20. travanj 2024 04:26