Mirlind Daku

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
OSIJEK U OFENZIVI

Na Pampas stižu milijuni, ali i reprezentativni stoper, ime novog pojačanja zaintrigiralo navijače

Napadač koji se nije uspio nametnuti ide u Rusiju, a novi igrač bit će uskoro predstavljen
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. srpanj 2023. 23:38

Mirlind Daku odradio je i u utorak prijepodne trening s Bijelo-plavima. Doduše, bio je u onoj skupini igrača koja je radila smanjenim intenzitetom i odvojeno od ostatka momčadi koja se na središnjem terenu spremala za provjeru protiv rumunjskog Petrolula. No, neće se još dugo zadržati u Međimurju. Preostale su posljednje formalnosti prije nego što se odjavi iz hotela i zaputi u Rusiju gdje mu je Rubin iz Kazana pripremio trogodišnji ugovor. Dva kluba su se dogovorila oko uvjeta, igračevi zastupnici ispregovarali su osobne uvjete koji bitno nadmašuju iznos kojeg bi mu u Osijeku mogli ponuditi za nastavak suradnje, i preostali su samo detalji, odnosno da iz Rubina pošalju i službenu ponudu koja će biti i prihvaćena. A sada je pitanje sata kada će i taj posljednji korak prema transferu biti napravljen. “Transfer je u završnoj proceduri”, otkrio nam je sportski direktor Bijelo-plavih Ivica Kulešević.

Bijelo-plavi će navodno na ime odštete uprihoditi milijun i pol eura fiksno uz dodatne bonuse koji bi iznos posla mogli podići za još nekoliko stotina tisuća eura te postotak od idućeg transfera. Što s financijske zapravo i nije loš posao, naprotiv, s obzirom da je Daku ulazio u posljednju godinu ugovora te da je već na zimu u slučaju da nije potpisao produljenje suradnje s Bijelo-plavima mogao bez dozvole Osijeka pregovarati s drugim klubovima, a onda na ljeto bez ikakve odštete napustiti Opus arenu. Naravno kako s druge strane ostaje žal što je napadač rođen na Kosovu napustio Osijek bez da je dobio konkretniju priliku. Samo je jednu polusezonu odigrao za osječkog prvoligaša s kojim je ugovorno bio vezan posljednjih pet godina. Za Bijelo-plave je zabio svega četiri gola dok je istovremeno na posudbama 66 puta tresao protivničke mreže. Ovog je ljeta, pak, napravio manevar koji mu je i omogućio transfer u Rusiju nakon što je uzeo i albansko državljanstvo. S kosovskim dokumentima taj transfer ne bi ni mogao odraditi s obzirom da ih službena Moskva ne priznaje.

image

Nedavno pristigli Stefanos Evangelou i sportski direktor Ivica Kulešević

NK OSIJEK

Istovremeno s odlaznim, sportski direktor Bijelo-plavih pred realizacijom je jednog dolaznog transfera. U utorak je, naime, poslao i službenu ponudu za stopera nakon što su prethodno dva kluba našla zajednički jezik u pregovorima koje su neko vrijeme vodili.

Ime je, međutim, sve dok posao ne bude i službeno završen ostalo u tajnosti, pogotovo što je Osijek nije jedini nego jedan od tri-četiri kluba koja su za tog igrača pokazala konkretan interes. Ono što smo uspjeli doznati je kako se radi o mladom igraču, ljevaku i strancu. I ne manje bitno - standardnom reprezentativcu u aktualnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a k tome i starteru što je posebno intrigantno s obzirom na njegovu dob. Osječani, međutim, nisu odmah išli u transfer nego su dogovorili plaćenu posudbu do konca sezone s opcijom otkupa ugovora po unaprijed dogovorenim uvjetima. Time su se osigurali da ne bude nikakvih iznenađenja odluče li se idućeg ljeta aktivirati klauzulu o otkupu. Sličan dogovor Kulešević je prethodno napravio i sa Šahtarom oko Oleksandra Drambajeva. Ako ne bude nekakvih neplaniranih prepreka, novi igrač zadužit će opremu Osijeka u idućih nekoliko dana pa bi stoperski tandem Bijelo-plavih u idućoj sezoni potencijalno, dakle, mogla činiti dvojica reprezentativaca jer i Adrian Leon Barišić je nedavno debitirao za BiH.

U međuvremenu radi se na zaključivanju posudbi igrača koji iduće sezone ne bi imali konkretnu minutažu. U klubu su pritom zainteresirani da te posudbe budu u prvoligaškim sredinama odakle ne nedostaje interesa. Za mladog Ivana Cvijanovića kojem je ipak potreban kontinuitet nakon što je čitavu prošlu sezonu propustio zbog teške ozljede, interes je pokazala slovenska Mura, u kojoj je inače Mirlind Daku na posudbi proveo posljednjih godinu i pol dana, te Bravo, ali i Rudeš. Novi član elitnog razreda hrvatskog nogometa također je zainteresiran i za Luku Zebeca, lijevog beka koji je prošle sezone igrao za drugoligaša BSK, a koji trenutno nije s ostatkom momčadi na pripremama nego je zbog ozljede ostao u Osijeku. S obzirom na to kako Bijelo-plavi žele angažirati još jednog lijevog beka, Cvijanovićev i Zebecov odlazak na posudbu je i očekivan. Interes za posudbom Nikole Janjića je, pak, pokazao prvak BiH Zrinjski, a realno je kako će i Ognjen Bakić u potrazi za ozbiljnijom minutažom privremeno napustiti Opus arenu.

Provjera protiv rumunjskog Petrolula

Nogometaši Osijeka u srijedu će u slovenskim Križevcima imati provjeru protiv rumunjskog Petrolula, prošle sezone osmoplasirane momčadi Lige 1. Iz tabora Bijelo-plavih predložili su predstavnicima rumunjskog kluba da se utakmica ne igra u standardnom vremenskom formatu, nego da poluvrijeme traje po 60 minuta čime bi gotovo svi igrači dobili konkretniju minutažu na terenu, no do zaključenja teksta odgovor još nije stigao. Rumunji su u posljednjoj fazi priprema, a utakmica protiv Osijeka, nakon što su dan ranije imali provjeru protiv Panathinaikosa, bit će im generalka s obzirom da već za desetak dana počinju prvenstvo utakmicom protiv Cluja.

Ako je suditi po posljednjem treningu dan prije utakmice, Stjepan Tomas odlučio je “promiješati” karte i isprobati neke nove varijante pa bi od prve minute trebao zaigrati Adrian Leon Barišić koji se tek u nedjelju priključio pripremama, starter bi mogao biti Omerović, ali i Fućak. Ivan Fiolić će, pak, vjerojatno biti izvan kadra što je i očekivano nakon što je posljednja dva dana preventivno radi u lakšem ritmu.

Utakmica Osijeka i Petrolula počinje 17.30 sati uz izravan prijenos na MAXSportu te klupskom YouTube kanalu. (gđ)

Linker
04. svibanj 2024 12:30