Mihael Žaper

 VLADO KOS Cropix
OSJEČKI MERCATO

Na Pampasu najavljuju poteze kojima će razveseliti navijače, momčad bi trebala biti još jača

Glede izlaznih transfera - nema ništa novo, čak niti oko kapetana kluba
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. kolovoz 2023. 20:29

U aktualnom prijelaznom roku Osijek je, ne računajući na povratnike s posudbi, doveo petoricu igrača, ali na njima se ne planira stati.

Čelništvo kluba s Opus Arene ovoga ljeta nije potrošilo puno na odštete, dovedena su petorica igrača i samo je za jednog, Renana Guedesa, isplaćena odšteta. I to nevelika. Petar Pušić i Stefanos Evangelou došli su čistih papira, odnosno, nakon što su im istekli ugovori s prethodnim klubovima, dok su Oleksandr Drambajev i Stjopa Mkrtčjan dovedeni na posudbu, a Bijelo-plavi su se osigurali u njihovom slučaju, te će idućeg ljeta odlučiti hoće li otkupiti njihove ugovore po već dogovorenim uvjetima

Pozicija na kojoj će svakako tražiti pojačanja je lijevi bek, s obzirom da je to jedino mjesto u momčadi na kojem Osijek nema dva nogometaša u konkurenciji. Zasad je tu samo Ukrajinac Drambajev, pa lijevog beka prinudno zna odigrati Nail Omerović, kojemu ta uloga do sada nije bila ni sekundarna.

Razgovori i pregovori

- Već smo u nekim razgovorima i pregovorima, pa ćemo vidjeti kako će se to odvijati - otkrio je prošlog tjedna trener Osijeka kako je u planu da se zaoštri konkurencija i na lijevom boku.

Također, vrlo je izvjesno kako će uskoro biti potpisan i još jedan stoper, ali u trajnom transferu. Naime, armenski reprezentativac Mkrtčjan doveden je na plaćenu posudbu i po završetku sezone u Osijeku će odlučiti hoće li aktivirati klauzulu o njegovom otkupu, Evangelou je potpisao 1 + 1 ugovor i klub će idućeg ljeta odlučiti hoće li aktivirati opciju automatskog produljenja suradnje na još godinu dana pod aktualnim uvjetima, dok je Slavko Bralić u posljednjoj godini ugovorne obveze s Bijelo-plavima. Također, to je i pozicija na kojoj je Stjepan Tomas na početku sezone imao najviše glavobolja, u jednom trenutku nije mogao računati na čak četvoricu od petorice stopera (a trojica su mu još uvijek na popisu ozlijeđenih), pa mu je u srcu obrane morao igrati veznjak Brlek.

image

Stjepan Tomas

GORAN MEHKEK Cropix

Svi drugi dolasci ovisit će o europskom rezultatu ili, izostane li on, eventualnim odlascima. Pritom, potencijalni dolasci nisu isključivo vezani na odlaske onih igrača sa statusom stožernih, nego i na one koji nisu u prvom planu. Vlasnici kluba “opekli” su se do sada u par navrata, imali su iskustvo preglomaznog rostera, pa su očekivano sada oprezniji.

Očekivani odlasci

Odlasci iz redova Bijelo-plavih bili su oni očekivani, svlačionicu je napustila skupina igrača kojima je istekao ugovor (Leovac, Topčagić, Jurčević, Barri), a transferirani su oni igrači za koje se odavno i pretpostavljalo da karijeru neće nastaviti u redovima Bijelo-plavih. Na prodajama Čeberka i Dakua osječki je klub uprihodio fiksnih 2,2 milijuna eura ne uključujući bonuse koji bi mogli biti aktivirani. Da će Jevhen Čeberko biti transferiran bilo je jasno još proljetos nakon što je Ukrajinac pokušao klub dovesti pred zid forsiranjem odlaska u SAD. Nije bio problem u odšteti koja za Osijek bila prihvatljiva, nego njegovom odnosu prema ugovoru kojeg je imao. Dogovor koji mu je tada nuđen, da transfer odgodi na tri mjeseca do idućeg prijelaznog roka u MLS ligi, nije prihvatio i zbog toga je bio suspendiran. Na kraju je čitav slučaj završio upravo onako kako su u redovima Bijelo-plavih i planirali, Ukrajinac je odigrao završnicu prošle sezone nakon čega je za milijun eura prodan u Columbus.

Oko Dakua čelnicima Osijeka bile su vezane ruke. Kosovski napadač, koji u redovima Bijelo-plavih nije dobio pravu šansu, nego je zabijao po posudbama, ne samo da je ulazio u posljednju godinu ugovora, nego je pritom imao klauzulu koju je ruski Rubin Kazan isplatio. Dugo vremena, mjesecima, ruski je klub pratio Dakua, tako da nije bilo nikakvo iznenađenje kad su se odlučili na konkretan potez.

Bizarna ponuda Hajduka

Što se tiče odlaznih transfera, zasad nema ničeg novog. Za Adriana Leona Barišića zanimanja nisu od jučer, ali Osijek još nije zaprimio ponudu o kojoj bi se mogao odrediti, prihvatiti je ili odbiti. Postoji, također, i interes Hajduka za Žaperom, što je uostalom prije nekoliko dana potvrdio i sportski direktor Mindaugas Nikoličius, ali to zanimanje je potkrijepljeno prije bizarnom nego korektnom i konkretnom cifrom da bi se taj transfer i ostvario, pa su šanse da se taj posao zaključi skoro pa nikakve.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 06:53