Luka Vušković

 Duje Klarić/Cropix
IMPRESIVNA BROJKA

Najunosniji posao Hajduka ikad: za svaku odigranu utakmicu zaradit će čistih milijun eura

Radi se o Vuškovićevom broju nastupa (kao starter ili ulaskom s klupe) do potpisivanja za drugi klub
Piše: Frane Vulas/SDObjavljeno: 25. rujan 2023. 23:43

Tragom prelaska Luke Vuškovića iz Hajduka u Tottenham, što je u visini od 11 milijuna eura odštete najveći izlazni transfer Hajduka u povijesti, Slobodna Dalmacija iskopala je podatke o prijašnjim velikim transferima Hajduka.

Ovaj put nije kriterij bio novac, niti visina transfera. Kriterij je bio koliko su ti igrači službenih utakmica odigrali za Hajduk prije potpisivanja ugovora o odlasku u inozemstvo. Naime, Luka Vušković ih je odigrao tek 11. Ili po milijun eura odštete za svaki seniorski nastup!

Naravno, veliki klubovi u HNL-u kod ovakvih transfera uglavnom traže i kupuju talent, i na temelju viđenog u mlađim selekcijama, klupskim, reprezentativnim. Što se seniorskog nogometa tiče to je tek malo više od jedne četvrtine domaćeg prvenstva. Ali to je nažalost realnost hrvatskih klubova, način funkcioniranja, u nekim slučajevima preživljavanja. Stvori i prodaj. Dio uloži u nove igrače ili talente. Pa opet tako. I tako ide dalje, u krug.

Tako funkcionira i mnogo financijski moćniji Dinamo, svi klubovi regije, ali i klubovi iz moćnijih liga poput nizozemske (Ajax), portugalske (Benfica, Porto...)...

Naravno, uz napomenu da do zime dokad sigurno ostaje u splitskom klubu, tu brojku Vušković ponešto sigurno može i podebljati. Međutim, u ovom slučaju govorimo isključivo o broju nastupa, odigranih susreta (kao starter ili ulaskom s klupe) do potpisivanja za drugi klub.

Primjerice, Ante Palaversa je odigrao 17 službenih utakmica za Hajduk do potpisivanja ugovora za Manchester City, plus još 13 kao posuđeni igrač (ukupno 30 utakmica). Karlo Letica je 22 puta branio za Hajduk prije transfera u belgijski Club Brugge, Domagoj Bradarić je odigrao 25 susreta prije prelaska u Lille, Mario Pašalić 25 susreta prije dogovora s Chelseajem, ali ukupno 39 do odlaska s Poljuda... Marin Ljubičić je 44 puta odjenuo dres s grbom Hajduka u službenim susretima, Andrija Balić jedan više, Lukin brat Mario Vušković 48, Stipe Biuk 79...

Onih 120 nastupa za Hajduk Nikole Vlašića pred odlazak u Everton u svemu ovome zvuči sada nestvarno, zbog toga što je zadnjih godina sve izraženiji trend da nogometaši već nakon vrlo malog broja fonda odigranih utakmica u HNL-u odlaze u inozemstvo, kao Luka Vušković. A od svih baš je Vlašić, koji je kao Vušković rano zakoračio u seniorski nogomet, tu čini se udario najbolje temelje za kasniju respektabilnu klupsku i reprezentativnu karijeru. Uz spomenutog Pašalića.

No, bilo je u prošlosti i drastičnijih primjera od Luke Vuškovića. Svojevremeno je Ivan Perišić otišao iz Hajduka bez da je prethodno odigrao ijedan službeni susret za Hajduk. Takav je bio splet okolnosti, tadašnja situacija, u klubu, privatna...

Nije jedini, bilo je i mnogo drugih nogometaša koji su otišli iz Hajduka i prije nego što su zakoračili u seniorski nogomet. No to će u Perišićevom slučaju doći na svoje povratkom dokapetana reprezentacije Hrvatske na Poljud, što je najavio.


Odigrane službene utakmice za Hajduk prije odlaska u inozemstvo

Ivan Perišić 0

Luka Vušković 11

Ante Palaversa 17 (još 13 kao posuđen igrač poslije transfera)

Karlo Letica 22

Domagoj Bradarić 25

Mario Pašalić 39 (od toga samo 25 do dogovora s Chelseajem)

Marin Ljubičić 44

Andrija Balić 45

Mario Vušković 48

Stipe Biuk 67

Nikola Kalinić 79

Nikola Vlašić 120

Linker
10. svibanj 2024 13:25