Josip Mitrović

 RONALD GORSIC Cropix
SVE JE GOTOVO

Najveći transfer hrvatskog prvoligaša u zadnje dvije godine: Velika zarada, ali i težak udarac za momčad

Nakon dvije godine posta turopoljski prvoligaš konačno je ostvario ozbiljan izlazni transfer
Piše: Toni RoićObjavljeno: 04. srpanj 2024. 21:29

Kako smo i najavili početkom tjedna, 24-godišnji krilni napadač Josip Mitrović napušta redove Gorice, a njegov novi klub je nizozemski prvoligaš Fortuna iz Sittarda, gdje već borave hrvatski igrači Alen Halilović i Ante Erceg. Mitrović se u srijedu oprostio od dosadašnjih suigrača i odletio za Nizozemsku, gdje će nakon liječničkih pregleda biti i službeno predstavljen u Fortuni, koja je prošle sezone zauzela deseto mjesto među 18 nizozemskih prvoligaša.

U ovom odlasku ima dosta simbolike jer u Veliku Goricu su prošlih godina dolazili nizozemski igrači, a sada je prvi put obrnuto. Joe Suk i Matthew Steenvoorden u Turopolju su ostavili i značajan trag u sezonama kad se borilo za vrlo visoki plasman, a Mitrović treba osvjetlati obraz Gorice i hrvatskog nogometa u ligi koja je među najjačima u Europi.

Velik transfer

Gorica je u ovom poslu zaradila pola milijuna eura, a pripast će joj i 25 posto od igračeva sljedećeg transfera. To je nakon dvije godine posta i prvi ozbiljni izlazni transfer velikogoričkog kluba, koji od prodaje Dominika Kotarskog i Hrvoja Babeca u ljeto 2022. nikako nije uspijevao plasirati nekog svog igrača na europsko tržište.

Odlazak Mitrovića, koji je u turopoljskom klubu proveo četiri godine, te zabilježio 120 prvenstvenih i devet kup-nastupa, uz ukupno 20 postignutih pogodaka, bit će ozbiljan hendikep za trenera Rajka Vidovića. Izgubio je brzog, prodornog i vrlo srčanog igrača, asistenta i strijelca, a takve u pravilu nije jednostavno nadomjestiti. No, takav je život klubova poput Gorice, kojoj je u ovom trenutku bila presudna zarada od transfera bivšeg mladog reprezentativca Hrvatske, koji je rodom iz Đakova.
Vidović je, pak, ovoga tjedna na raspolaganje dobio dva nova mlada igrača.

Najprije je došao 19-godišnji veznjak Vito Čaić, koji je prošlu polusezonu proveo u mostarskom Veležu kao posuđeni igrač Dinama, te ostavio jako dobar dojam, a od četvrtka u kadru je i 18-godišnji lijevi bek Ante Šušak, koji je također pod ugovorom s Dinamom i dosad je nastupao za juniorsku momčad Zagrepčana. Uz ranije pristigle stopera Gurlicu i napadača Majića, to su već četvorica mladih dinamovaca koji kandidiraju za posudbu u Gorici, ako zadovolje kriterije trenera Vidovića, koji su itekako visoki.

Nada se Vidović da bi u skoro vrijeme mogao dobiti i neko iskusnije i provjereno ime, ali iskustva ranijih godina kažu da se u Turopolju većina takvih poslova sklapala pred kraj prijelaznog roka, a to je sad daleko duga dva mjeseca. Stoga će se i aktualni trener morati naoružati strpljenjem i nastojati izvući maksimum iz kadra s kojim radi, uz mogućnost da osim Mitrovića još netko bude i prodan.

U subotu će se Gorica prvi put predstaviti i navijačima u ljetnim pripremama. Na Gradski stadion stiže bugarski prvoligaš Hebar iz Pazardžika, a početak utakmice je u 18.30.

Linker
04. srpanj 2024 21:29