Gabriel Vidović

 SVEN HOPPE Dpa Picture-alliance Via Afp
GDJE ĆE NASTAVITI KARIJERU?

Neizvjesna budućnost Hrvata u Bayernu: Jednog je trener otpisao i možda dođe u HNL, a drugi se nada boljim danima

Stanišić će imati težak posao izboriti mjesto u udarnoj postavi, s obzirom na jaku konkurenciju
Piše: Andro PolićObjavljeno: 19. srpanj 2023. 23:52

Izuzev velike navijačke baze, uzajamna ljubav između Hrvatske i Bayerna tradicionalno je njegovana i kroz prisustvo naših igrača u Münchenu. O koliko se raširenoj pojavi radi, svjedoči i podatak s Transfermarkta kako je u redovima njemačkog prvaka kroz povijest zaigralo 14 Hrvata, što je, uz jednak broj francuskih igrača kroz povijest, i rekordan broj stranih igrača u bavarskom velikanu.

Nogometno prebivalište na Allianz Areni trenutačno imaju dva naša igrača: Josip Stanišić i Gabriel Vidović. No, u poseban fokus medija posljednjih dana stigao je potonji. Nakon što je početkom prošle sezone upisao jedan nastup za Bayern u Bundesligi, klub se ipak odlučio poslati 19-godišnjeg ofenzivca na kaljenje u nizozemsku ligu. Iako je odradio pristojnu sezonu u Vitesseu, upisavši četiri pogotka u 25 nastupa, ali sezonu ranije imao i zavidan mandat u drugoj momčadi Bayerna, s 21 pogotkom i 10 asistencija u 33 utakmice, sve se glasnije šuška kako ga je Thomas Tuchel otpisao za iduću sezonu. Potvrđuju to i napisi Bilda, koji piše kako će mladi hrvatski reprezentativac propustiti pripreme s prvom momčadi. U prijevodu, izvjesno je kako će sreću ponovno potražiti na posudbi, a oni malo hrabriji spominju i potencijalan dolazak u HNL.

image

Josip Stanišić i Thomas Müller

CHRISTOF STACHE Afp

S druge strane, nešto boljem statusu u novoj sezoni može se nadati Stanišić. Polivalentni branič mogao bi biti vrijedan dodatak u obrani, pogotovo uzme li se u obzir činjenice kako je klub ostao bez Lucasa Hernándeza i Daleyja Blinda. Iako je, dosad, svoj posao prvenstveno odrađivao na poziciji desnog beka, Nijemci nagađaju kako bi ga Tuchel mogao isprobati i na poziciji stopera. No, imat će težak posao izboriti mjesto u udarnoj postavi, s obzirom na jaku konkurenciju. Iako je klub ostao bez dva braniča, rupe su brzo popunjene, pa je tako u Bavarsku stigao Raphaël Guerreiro iz Borussije Dortmund, koji je primarno lijevi bek, a uskoro bi trebao stići i Kim Min-jae iz Napolija.

Hoće li hrvatska kolonija u Bavarskoj uskoro dobiti novo proširenje, u vidu dolaska Dominika Kotarskog iz PAOK-a, pokazat će ostatak prijelaznog roka. S druge strane, klub je i dalje u potrazi za golgeterom, a sve se glasnije spominje interes za Harryjem Kaneom. Jedan od najboljih napadača današnjice 28. srpnja slavi 30. rođendan, a još uvijek nije osvojio niti jedan trofej u velikoj karijeri. U Bayernu bi vrlo lako mogao prekinuti "sušu".

Linker
19. svibanj 2024 06:08