Marcelo Brozović, Alvaro Morata i Marin Pongračić

 Ante Cizmic/imago Sportfotodienst/profimedia
HRVAT PRED NOVIM IZAZOVOM

Nekad je bio ‘kralj skandala‘ i prevelik rizik za Dinamo, a sad je jedan od najskupljih u povijesti kluba

Njemačku pamti po neslavnom nadimku i tužbi zbog 250 tisuća eura neisplaćenog bonusa
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. srpanj 2024. 06:08

Marin Pongračić uskoro bi trebao postati igrač Fiorentine, tvrde upućeni insajderi Italije i dobar dio francuskih tiskovina, koje su "do prekjučer" izvještavale o transferu Vatrenog iz Leccea u Stade Rennes. Priča s francuskim klubom bila je pred samim završetkom, no ipak se nije obistinila, Pongračić je "izvagao" ostanak u Italiji kao bolju opciju i trebao bi potpisati s Fiorentinom do ljeta 2029. godine, a Lecce će zaraditi 14 milijuna eura i određene bonuse.

Šest koraka unaprijed

Gledajući prošlosezonsku tablicu, reći ćemo da je Pongračić napravio šest koraka unaprijed, iz 14. ekipe Serie A seli u osmu i borit će se za Konferencijsku ligu počevši od play-off runde. Sudeći po posljednjim tržišnim događanjima u Firenci, bez ikakvih sumnji možemo očekivati Pongračića u prvih 11. Sugerira to sama kvaliteta našeg stopera u odnosu na preostalu konkurenciju, ali i činjenica da je Fiorentina dogovorila prodaju braniča Nikole Milenkovića u Nottingham Forest po cijeni od 14 milijuna. Taj će novac samo "preusmjeriti" u Lecce, a Pongračića očito postaviti na Milenkovićevo mjesto, odnosno upariti s Lucasom Martinezom Quartom. U klubu će ga za trenerskom stolicom dočekati Raffaele Palladino, mladi stručnjak (40) kojem će ovo biti debitantska sezona u ljubičastom, a prethodno je vodio Monzu U-19 i prvu ekipu.

image

Marin Pongračić

Independent Photo Agency Srl/alamy/alamy/profimedia

Da su se stvari malo drukčije odigrale, Pongračić bi u Lecceu igrao samo na posudbi, a onda preselio na Maksimir. U Italiji je prvi put zaigrao 2022./2023., prethodno je već prošao posudbu u Borussiji Dortmund, ali za Lecce je odigrao samo devet utakmica i zaradio tešku ozljedu gležnja, koja će ga odvojiti s travnjaka do kraja sezone. Zatim, dakle prošlog ljeta, Wolfsburg je nudio Pongračića Dinamu u vidu posudbe s obveznim otkupom za oko 1,5 milijuna eura. No, Modri su trebali pokriti i 750 tisuća eura Pongračićeve plaće, ali u trenutku povratka od teške ozljede i s važećom nemalom potražnjom, zagrebački klub prosudio je da se radi o prevelikom riziku. Wolfsburg je, stoga, pronašao kupca u Lecceu, koji će samo godinu dana kasnije zaraditi gotovo 10 puta više od početnog uloga (1,6 milijuna eura) i u Pongračiću ostvariti jedan od najskupljih izlaznih transfera u povijesti kluba. Ako je cijena od 14 milijuna točna, više od hrvatskog stopera stajali su samo Morten Hjulmand (u Sporting za 19,5) i Mirko Vučinić (u Romu 15,75).

Uzajamni spas

Lecce je bio svojevrsni spas za Pongračića, kao što je i Pongračić bio za Lecce u prošloj sezoni, odigranoj iznad svih očekivanja, daleko od brige o borbi za opstanak. Kompletiranim transferom u Italiju, 26-godišnjak rođen u Landshutu odmaknuo se od turbulencija iz Njemačke, koje su ga pratile u tolikoj mjeri da ga je Bild prozvao "kraljem skandala". Što zbog "korona partija", izlazaka uz nepoštivanje tada aktivnih epidemioloških mjera, ali i činjenice da nije imao dlake na jeziku.

- Wolfsburg me se želio riješiti da bi napravio mjesta za druge. Odvratno su se ponašali, jednom sam poludio na treningu i htio zgrabiti trenera Van Bommela - hladno je izjavio na jednom Twitch kanalu nakon što je preselio u Borussiju na posudbu na ljeto 2021.

image

Marin Pongračić

Tilo Wiedensohler/imago Sportfotodienst/profimedia

Zatim će Pongračić, početkom 2022., tužiti Wolfsburg i tražiti 250 tisuća eura neisplaćenog bonusa, a dogovorenog u slučaju da klub izbori Ligu prvaka. Igrač je smatrao da zaslužuje bonus, a klub se povlačio na to da je Pongračić u to vrijeme igrao za Borussiju. U konačnici, dvije strane su se nagodile.

Hrvatski reprezentativac sada se okreće novim izazovima u sredini koja mu očito odgovara, te bogatiji za jedno Europsko prvenstvo u nogama. Pongračić već dugo nije "kralj skandala", nedavno je i sam kazao da su takva razdoblja iza njega.

Linker
05. rujan 2024 16:55