RONALD GORSIC/CROPIX
‘IGRAČ KOJI RADI RAZLIKU‘

Nekadašnji Dinamov dragulj vratio se u HNL: ‘Nije više tinejdžer, sazrio je i bit će ogromno pojačanje‘

Krilni napadač nije se snašao na željeni način u turskom Konyasporu, pa se odlučio vratiti na HNL terene
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. veljača 2024. 06:01

Robert Murić (27) novi je igrač Slavena Belupa. Nekadašnji dragulj Dinama, krilni napadač koji je imao sjajnih nastupa kao igrač Rijeke, nije se snašao na željeni način u turskom Konyasporu, pa se odlučio vratiti na HNL terene. Isprva se spominjao njegov povratak na Rujevicu, ali Murić je završio u Koprivnici.

Skupio je Murić ove sezone 16 nastupa u turskom prvenstvu, od toga sedam kao starter, zabio je i dva gola, ali posljednjih tjedana polako je počeo padati u drugi plan. Znamo da je Murić osebujan igrač, jedan od onih znalaca koji traže malo više slobode u igri kako bi pokazali svoje majstorstvo. U inozemstvu se teško izboriti za takav privilegij.

Ukupno je za Konyaspor atraktivni Murić odigrao 54 utakmice u svim natjecanjima, uz učinak od četiri pogotka i četiri asistencije. Murić je u dresu Rijeke odigrao 128 utakmica, uz kojima je zabio 38 golova uz 26 asistencija.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Ponovi li takav učinak u dresu Slavena Belupa, a nema razloga da ne bude tako, jer je s 27 godina u punoj igračkoj snazi, Koprivničanci bi se mogli pojaviti kao kandidati čak i za četvrto mjesto. Murić je sjajan dribler, realizator, ali i razigravač, igrač koji može iz ničega riješiti utakmicu, a takvih je u ligi sve manje.

Slaven Belupo je u posljednjih godinu dana bitno pomladio momčad, ali nije izgubio ništa po pitanju rezultata, pa je u ovom trenutku samo pet bodova udaljen od četvrtog mjesta koje drži Osijek. Dolazak Murića jasno pokazuje u kojem smjeru idu Slavenove ambicije u završnici sezone...

Iako je ova sezona trebala biti tranzicijska, odnosno, trebačla je poslužiti kao priprema za sljedeću u kojoj su Farmaceuti željeli napraviti rezultatski iskorak i uključiti se u borbu za prve četiri pozicije, nitko im ne brani da to pokušaju učiniti već ove sezone. Pogotovo s obzirom na to da drugi klubovi iskazuju određene slabosti, te da četvrto mjesto u ovom trenutku ne izgleda nedohvatljivo, iako će se Osijek s vremenom vjerojatno ipak podići.

Bitna je stvar i financijska stabilnost, koju su koprivničkom prvoligašu donijele prodaje Ante Crnca i Arbëra Hoxhe. Ukupno je od njih dvojice u blagajnu stiglo 2,3 milijuna eura, uz potencijal od dodatnih prihoda prilikom njihovih budućih transfera, pa je klub u mogućnosti i nešto od tog novca uložiti u igrački kadar, što je preduvjet i za rezultatski iskorak.

Murić bi se u četvrtak trebao pojaviti na treningu Farmaceuta u Koprivnici, a moguće je i da bude u zapisniku za prvenstveni susret s Istrom 1961, koji je na rasporedu u petak u 17 sati.

- Za nas je Murić ogromno pojačanje. Iza sebe ima dobru karijeru, dobar je igrač, s posebno dobrim učinkom za vrijeme njegova boravka u Rijeci. Imat ćemo sada dobru konkurenciju na krilnim pozicijama, igrat će oni koji će biti najbolji - rekao je Slavenov trener Roy Ferenčina.

Pokazalo je Slavenovo vodstvo na čelu s predsjednikom Robertom Markulinom, direktorom Aleksandrom Aleksovskim i članom Uprave zaduženim za sportsku politiku Dejanom Šomocijem i ovim potezom da misli ozbiljno. Igrač kakvog bi u svojim redovima poželio gotovo svaki HNL klub stigao je u Podravinu, a nema dvojbe da će svojim dolaskom podići cijelu momčad.

- Dogodila nam se situacija da smo ga mogli dovesti, ali ne znam nikakve detalje. Samo su mi rekli da bi Murić mogao doći, a ja sam odgovorio da ga prihvaćam odmah - kaže Ferenčina.

Na krilnim pozicijama Farmaceuti nakon odlaska Hoxhe imaju Samuela Nongoha, Mateja Šakotu i Antu Šutu, a povremeno su na njima korišteni i vezni igrači Adrian Liber i Mihail Caimacov. Murić je ipak klasa iznad svih.

- Rekli smo jasno da nećemo dovoditi igrače samo da bismo ih imali na broju, nego da nas zanimaju prava pojačanja. Murić je igrač koji radi razliku, ima prolaz jedan na jedan, odličan udarac, odlično izvodi prekide. Nisam još razgovarao s njim, pa ne znam u kakvom je stanju, ali radit ćemo s njim i dodatno ako treba kako bi došao u formu. A možda nam može pomoći već protiv Istre.

Imao je Murić u svojoj karijeri i nekih "nestašnih epizoda", a pratio ga je i glas da mu defenzivne obveze nisu jača strana. Njegov novi trener odbacuje takve i slične priče.

- On je sazrio, 27 mu je godina, nije više tinejdžer. Osim toga, igrao je i u inozemstvu, gdje moraš biti maksimalno ozbiljan i odrađivati što ti trener kaže. Imat će i kod nas defenzivne obveze i ne sumnjam u to da će ih uspješno obavljati. O Muriću imam dobre informacije i o njemu mogu reći samo najbolje - zaključio je Roy Ferenčina.

Slaven Belupa ovog petka u Koprivnici dočekuje Istru 1961, utakmica na travnjaku stadiona Ivan Kušek Apaš igrat se s početkom u 17 sati.

Bit će to treći međusobni susret ovih dviju momčadi u aktualnoj sezoni. U prvom, igranom također na Apašu, rezultat je bio 2:2, dok je u Puli domaćin slavio s 2:0. Znano je već da Slavenov trener Roy Ferenčina neće moći računati na Daniela Štefulja, koji je u Splitu zaradio treći žuti karton, kao i na kapetana Tomislava Božića, koji je i dalje u statusu rekonvalescenta.

MURIĆ KAO SENIOR

2014. - 2017. Ajax

2016. - 2017. Pescara (posudba)

2017. - 2019. Braga B

2019. - 2022. Rijeka

2022. - 2024. Konyaspor

28

godina u ožujku će proslaviti Robert Murić

2,5

milijuna eura vrijednost je Murića prema TM-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 22:38