Ivan Perišić, Lukša Jakobušić

 Profimedia, Cropix
HAJDUK SVE PRATI

‘Nemam želudac razgovarati s tim tipom!‘ Čovjek odluke u Perišićevom transferu promijenio i Modrićevu sudbinu?

Kako će glede Perišićevog transfera izgledati neizostavni sastanak Daniela Levyja i Lukše Jakobušića?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 27. srpanj 2023. 17:25

Jedan je novinski tekst iz britanskog Daily Maila ponovno pokrenuo "ćakule" i nadanja Hajdukovih navijača da bi Ivan Perišić već ovoga ljeta mogao zaigrati na Poljudu. U spomenutom tekstu autor navodi kako je Tottenham hrvatskom igraču dopustio da pregovara o svom transferu s potencijalnim novim poslodavcem već tijekom aktualnog prijelaznog roka. Naime, Tottenham i 34-godišnjeg Perišića ugovorna obveza veže do 30. lipnja 2024.

Ovo je bitan odmak u odnosu na situaciju otprije dva tjedna. Tada je Perišićev status glede pozicije u momčadi Spursa bio poprilično nedefiniran. Čini se kako niti novopridošli menadžer, australski Grk Ange Postecoglu nije bio siguran – što bi s Perišićem. Tako se hrvatski reprezentativac zajedno s većinom igrača Tottenhamove momčadi zaputio u Australiju, na pripreme za novu sezonu. No, primjerice vratar Hugo Lloris ostao je u Londonu kako bi realizirao transfer u novi klub.

Obrat situacije (glede Perišićevog statusa) dogodio se očigledno u Australiji. Ondje je Postecoglu (inače bivši australski izbornik) odlučio da mu Perišić više nije neophodan. Tottenham je u međuvremenu potpisao izraelskog reprezentativca (koji ima i portugalsko državljanstvo) Manora Solomona. Deset godina mlađi Izraelac igra na poziciji lijevokrilnog napadača.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Još jedan detalj bitno je utjecao na odluku novog Tottenhamovog menadžera. Ukoliko je uopće bio autonoman. Naime, Spursi imaju ogroman budžet, u kojemu samo stavka – plaće igrača, doseže gotovo 800 milijuna eura. A Ivan Perišić ima 180.000 funti tjedno. Preračunato u domaću valutu, to je preko deset milijuna eura godišnje. U trenutku kada je potpisivao ugovor s Tottenhamom (prije godinu dana) Perišić je bio jedna od ultimativnih želja ondašnjeg menadžera Spursa, Talijana Antonija Contea (s Interom i hrvatskim reprezentativcem osvojio je scudetto).

Formalno, Perišić je trenutačno na tržištu. Ali, kao igrač Tottenhama. To znači da londonski klub potražuje odštetu za posljednju godinu ugovora.

Koliko se to uklapa u Hajdukovu poslovnu strategiju – "vrime je"?

Iz prethodno spomenutih brojki razvidno je da bi se Perišić trebao odreći (za hrvatske prilike) enormnog iznosa. Dodatno je pitanje – kako će se u nastaloj situaciji ponašati Tottenham, odnosno predsjednik Daniel Levy?

Čelnik Spursa nadaleko je poznat kao "iznimno težak pregovarač". Uz njega je vezana i jedna urbana legenda, odnosno odgovor na pitanje: zašto Manchester United nikada nije angažirao Luku Modrića?

image

Vlasnik Tottenhama Daniel Levy

ADRIAN DENNIS Afp

Aktualni je kapetan hrvatske reprezentacije već 2011. postao važnim igračem Spursa, a Alex Ferguson tražio je nasljednika Paulu Scholesu. Modrić je naizgled bio idealna alternativa za igračku legendu "crvenih vragova". Međutim, Sir Alex nikada se nije pojavio na White Hart Laneu. Mnogo godina kasnije priznao je novinaru Guardiana kako "nije imao želudac razgovarati s onim tipom".

Te, 2011. Levy je glatko odbio ponudu Chelseaja (45 milijuna eura) za Modrića. No, godinu dana kasnije u priču se uključio i madridski Real. Modrić je pod svaku cijenu želio u "kraljevski klub". Čak je i bojkotirao pripreme Spursa (zbog čega je uslijed nespremnosti imao kasnije veliki problem uklopiti se u momčad Reala). Uz "dobar želudac" i mnogo potrošenih živaca Modrić je ipak uspio "slomiti" Levyija i ostvariti transfer karijere.

A kako će glede Perišićevog transfera izgledati neizostavni sastanak Daniela Levyja i Lukše Jakobušića? Sraz židovske pronicljivosti i dubrovačke diplomacije. S neizvjesnim epilogom. Po Perišića.

Linker
04. svibanj 2024 10:54