Saša Bjelanović

 GORAN SEBELIC Cropix
PULSKI MERCATO

‘Nemamo potrebu prodavati ključne igrače, a prijelazni rok traje još mjesec i pol pa imamo vremena reagirati‘

‘Bit će mladih koje ćemo usmjeriti na posudbu, u drugu ligu. Nema smisla gomilati igrače‘
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. srpanj 2023. 15:19

Saša Bjelanović se očito u svojoj domeni funkcioniranja školovao u Italiji. Vješto dribla konkretnosti, odgovori na temu su mu diplomatski...

- Razumijem da bi vi novinari htjeli svakoga dana neku konkretnu novost, ali stvari ne idu baš tako u prijelaznim rokovima. Puno je tu kontakata, razgovora, pregovora, nadmudrivanja, nužnosti tihe diplomacije dok se ne ostvari konkretan iskorak. U dosadašnjem tijeku mercata smo zadovoljni učinjenim, ali još imamo dosta posla. Prijelazni rok traje do 8. rujna, u većini Europe do 31. kolovoza, pa imamo još barem mjesec i pol dana vremena reagirati na tržištu - kaže Istrin sportski direktor.

Najviše je dvojbi u obrambenom redu?

- Je, u toj liniji smo imali najviše odlazaka važnih igrača, počevši od Perkovića zimus, pa Galilee, Marešića do Marina. Nažalost, na operaciju je morao Kadušić, ali njega očekujemo početkom rujna. Radujemo se Majstorovićevom kontinuitetu, napreduje Iovu, čija je ozljeda u Čatežu ipak bila lakša. Jako smo zadovoljni angažiranjem Morisa Valinčića i sada priključenjem na posudbu Mladena Devetaka, to su dva obrambena rješenja, prethodnica novom pojačanju te linije. Naime, pri kraju smo dogovora s jednim lijevim bekom iz Nizozemske, ali ne mogu kazati tko je to dok stvar ne razriješimo s njegovim klubom. Igrač želi doći, dogovorili smo se i mislim da bi početkom idućeg tjedna mogao doći u Pulu. To vrijedi i za jednog iskusnog stopera, iz Skandinavije, s kojim smo također sve dogovorili, ali i on mora zaključiti neke administrativne odnose s dosadašnjim klubom. Ostavljamo prostor za još jednog centralnog braniča, imamo dvije vrlo dobre opcije, ali kako je i trener Karoglan kazao, ne trebamo žuriti s tim posljednjim odabirom.

Zar nije potrebnije da što prije dođe?

- Prijelazni rok je ušao u drugu polovicu srpnja i sada je već više alternativa na tržištu. Igrači koji su kalkulirali odradili su prvi dio mercata očekujući ponude koje žele, ali sada slijedi vrijeme kad će imati izbor između konkretnih opcija. Drugim riječima, može nam se otvoriti još bolje rješenje u idućih par tjedana i zato nećemo odmah “ispucati” kvotu tog još jednog stopera. Želimo da bude pravo pojačanje, dakako, u okvirima koje Istra kao klub može ugovorno osigurati.

Rekli ste da tražite još jednu opciju za lijevog bočnog, ofenzivnije varijante?

- S Devetakom imamo “trojku” koja je defenzivno vrlo dobar, a uz to može odigrati i lijevog stopera u liniji tri. Trenerova je želja imati i lijevog bočnog ofenzivnijeg pristupa, pa smo u tom smislu procijenili da bi taj Nizozemac odgovarao toj potrebi.

Maksimalno unutra

Kakva je situacija s nestašnim Matheusom?

- On je dobio snažan udarac u kvadriceps u Sloveniji i to ga zna boljeti u naporu. Zato je trenirao smanjenim intenzitetom. Razgovarali smo s njim i ja i trener, želimo ga tu jer ima velike potencijale, ali nužno je da bude maksimalno unutra. S obzirom na glasine, moram reći da nismo dobili za njega neku konkretnu ponudu, pa da bismo o tome uopće donosili svoje sudove. Matheus ima ugovor i od njega očekujemo, čim bude fit, da nadoknadi propušteno i što prije dohvati formu.

Pretpostavljamo da će biti i izlaznih transfera do kraja mercata?

- Dugo je još do kraja, pa je u današnjem nogometu sve uvijek moguće. No, prodajom Monsefa Bakrara mi više nemamo potrebu prodavati ključne igrače. To je moj stav i vjerujem da vlasnici to prihvaćaju. Naravno, ako se pojavi netko, pa ponudi iznose za nekog našeg igrača koje bi bilo neracionalno odbiti, budući da se to može onda dijelom uložiti u nova pojačanja i jačanje klupske infrastrukture... Mi uvijek možemo procjenjivati što je najviše u interesu kluba. Mislim da toga neće biti, ali ne možemo isključiti. Isto tako, ako se pruži neka povoljna opcija kada na tržištu ostanu kvalitetni igrači koji nisu potpisali gdje su namjeravali, a onda prihvaćaju i mogućnost dolaska u Istru, znat ćemo reagirati. Posljedično, logično je da će biti igrača koji će htjeti više prostora za igru, pa možda potraže drugu sredinu. Bit će mladih koje ćemo usmjeriti na posudbu, u drugu ligu. Nema smisla gomilati igrače, kao što nije logično da se netko zadovoljava biti samo na popisu. No, ponavljam, do 31. kolovoza još ima puno vremena, poklapa se čak i šest kola prvenstva, pa će puno toga biti jasnije - zaključio je Bjelanović.

Nigerijci? Propisi su vrlo precizni, nema tu mrdanja...

Dva mlada igrača iz Nigerije, od kojih je jedan "konkurentan" odmah, dolaze tek 31. srpnja?

- Vama je "tek", nama je to jednostavno prvi dan od kada im važi viza za Hrvatsku, odnosno, EU. Propisi su vrlo precizni, jasni i nema tu mrdanja. Lawal je nedavno bio na SP mladih u Argentini i po meni brzo će biti fizički spreman, drugi je igrač mlađi. Ono što je ključno mi tek uživo i na djelu moramo procijeniti njihove domete, pa ćemo onda vidjeti što to za Istru znači. (rm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 13:54