Moises Caicedo (lijevo) i Harvey Elliott 

 LINDSEY PARNABY Afp
IPAK NIŠTA OD REKORDA?

Neočekivani obrat: Tko je zapravo ‘hobotnica‘ koja je odbila Kloppa i rekordni transfer u Liverpool?

Čini se kako ipak neće biti nadmašen transfer Declana Ricea iz West Hama u Arsenal
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 11. kolovoz 2023. 17:31

U petak ujutro britanski su mediji objavili kako je prelaskom Moisesa Caiceda iz Brightona u Liverpool, ostvaren rekordni transfer u engleskom nogometu. Radi se o 111 milijuna funti, odnosno 127 milijuna eura. To je po visini iznosa šesti transfer u povijesti nogometnog sporta. Grandiozan posao "amenovao" je i menadžer Liverpoola, Jürgen Klopp:

- Rečeno mi je da mogu potvrditi kako je dogovor postignut. Mi nemamo beskonačne resurse, ali nekoliko stvari se dogodilo ovog ljeta, poput odlaska Hendersona i Fabinha. Stoga se iznimno radujem dolasku Caiceda – kazao je Klopp.

No, nekoliko sati kasnije, priča je dobila neočekivani obrat. Već je svojom objavom na Twitteru Fabrizio Romano demantirao transfer 21-godišnjeg Ekvadorca u Liverpool. Iz pomalo prozaičnog razloga: još u svibnju Caicedo je dao riječ čelnicima Chelseaja, kada je i dogovorio osobne uvjete.

Vijest o transferu Caiceda u Liverpool posebno je ražestila vlasnika Chelseaja, Todda Boehlyja. Amerikanac je preuzeo inicijativu i odlučio osobno pregovarati s Brightonom o transferu Caiceda. Za pretpostaviti je da će Caicedo u konačnici završiti na Stamford Bridgeu iako je rok Brightonove licitacije (za zaprimanje ponuda) već istekao. Nagađa se kako bi londonski klub za ekvadorskog veznjaka, uz financijsku nadoknadu, mogao ponuditi i tek pristiglog američkog nogometaša Tylera Adamsa.

Posljedično, to bi značilo da transfer Caiceda vjerojatno neće nadmašiti rekord, kojega je nedavno ustanovio prelazak Declana Ricea iz Westa Hama u Arsenal. "Topnici" su za 24-godišnjeg reprezentativca Engleske "iskrcali" 116,60 milijuna eura.

Svejedno, Daily Mail izdašno je predstavio nesuđenog rekordera i igrača, koji je rastužio brojne fanove Liverpoola. Tko je Moises Caicedo? Nogometom se počeo baviti u rodnom Santo Domingu, gradiću smještenom u podnožju Anda. Odrastao je u neimaštini, a nogomet je igrao na ulici, najčešće bos, s golovima koje su obično predstavljala – dva kamena. S 13 godina se pridružio lokalnoj akademiji amaterskog kluba. Uslijedio je pokušaj da se etablira u Independienteu iz Quita. Njegov uspon u glavnom gradu nije bio meteorski. U seniorskoj se konkurenciji pojavio s 18 godina. "El Nino Moi" ("Klinac Moi") kako su ga zvali u Quitu teško je podnosio odvojenost od obitelji. On je najmlađe dijete u obitelji s desetero braće i sestara. Najteže mu je palo kada ga tijekom oporavka od ozljede trener nije pustio kući da u krugu obitelji proslavi rođendan. Plakao je kao beba, tvrdi trener. A svoju prvu objavu na Instagramu posvetio je roditeljima:"Jednog dana ćete biti ponosni na mene"!

Tek 2020. na Copa Libertadores za igrače do 20 godina "zapeo" je za oko skautima Brightona. Njegovi suigrači prozvali su ga – "hobotnica" zbog sposobnosti oduzimanja lopte protivnicima, a on sam se usporedio s Paulom Pogbom, tada igračem Manchester Uniteda, kluba za kojega Caicedo navija još iz djetinjstva.

Karijeru u Brightonu započeo je posudbom belgijskom prvoligašu Beerschotu. Tek je dolaskom Talijana De Zerbija za menadžera kluba s britanske rivijere Caicedo došao – "na štih".

Brighton je Caiceda platio Independienteu nešto više od pet milijuna eura. A transferom svog nekadašnjeg igrača bogatstvo bi mogao zaraditi i klub iz Quita. Naime, u ugovoru stoji da Independiente dobiva 20% od prvog narednog transfera Moisesa Caiceda.

Linker
05. svibanj 2024 17:54