GLYN KIRK Afp
IMA SE, MOŽE SE

Nestvarna igra milijardama: Klupski rekordi padaju bez prestanka, elita je dosad potrošila nevjerojatne iznose

Tržištem uobičajeno dominiraju Englezi, potrošili su čak osam puta više od Španjolaca
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 07:02

Nešto manje od mjesec dana prije zatvaranja ljetnog prijelaznog roka klubovi iz Liga petice već su potrošili nešto više od 3,5 milijardi eura na transfere. Tržištem uobičajeno dominiraju momčadi iz Premiershipa koje su zasad na ulazne transfere izdvojile 1,6 milijardi, što je tek nešto manje u odnosu na iznos kojeg su potrošili prošloga ljeta i za usporedbu skoro osam puta više u odnosu na klubove iz La Lige.

Osam od deset najvećih transfera u aktualnom prijelaznom roku zaključeno je u Premiershipu. Serie A također je vrlo aktivna s potrošenih 583 milijuna eura na pojačanja, u Ligue 1 došli su igrači za 493 milijuna, a u Bundesligu za 457 milijuna eura.

image

Declan Rice

JUSTIN TALLIS Afp

U top pet najrastrošnijih liga ovoga ljeta ugurala se ona iz Saudijske Arabije (446 milijuna eura) čiji su klubovi bogatim ugovorima privukli mnoge europske igrače, mnoge bez odštete. Klubovi iz La Lige su, pak, na pojačanja izdvojili 291 milijun eura, a skoro polovina tog iznosa otpada na Realov posao s Borussijom u transferu Jude Bellinghama.

Samo za top 10 ovoljetnih transfera isplaćeno je gotovo 800 milijuna eura. Rekordan iznos ovoga ljeta isplaćen je za Declana Ricea zbog kojeg je Arsenal obeštetio West Ham za čak 116 milijuna eura. Granicu od 100 milijuna (103) prebacio je i Real s dovođenjem Bellinghama. Top tri transfera ljeta zasad zaključuje Joško Gvardiol zbog kojeg je Manchester City izdvojio čak 92 milijuna eura i tako ga učinio najskupljim braničem u povijesti.

image
Screenshot

Po 75 milijuna eura izdvojili su Manchester United za Rasmusa Højlunda, odnosno Arsenal za Kai Havertza. Dominik Szoboszlai postao je najskuplji mađarski nogometaš u povijesti i treće najskuplje pojačanje u povijesti Liverpoola nakon što su za njega Redsi platili 70 milijuna eura. United je Masona Mounta platio 64 milijuna, Newcastle je srušio klupski rekord i uložio 64 milijuna eura u transfer Sandra Tonalija, dok su po 60 milijuna eura Chelsea i PSG izdvojili za Christophera Nkunkua i Manuela Ugartea.

Inače, zasad je najrastrošniji Arsenal koji je na ulazne transfere potrošio 231 milijun eura, dok je najveći prihod na izlaznim transferima ostvario Chelsea (254 milijuna eura).

Linker
04. svibanj 2024 08:07