Dani Olmo 

 ADRIAN DENNIS Afp
SPEKTAKULARNI POSLOVI

Neugodni ‘nered‘ u Barceloni mogao bi dodatno pomoći Olmu, bivšeg dinamovca odmah čeka važna uloga

Dva velika transfera u Španjolskoj prekinula su sumornu atmosferu ljetnog mercata
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 07. kolovoz 2024. 23:40

Sumornu atmosferu na ljetnoj tržnici naglo su prekinula dva transfera iz rubrike "breaking news". U centru priče su prvak Europe i prvak Južne Amerike.

Nakon 10 godina ukrašenih izvanrednim nastupima za Dinamo i RB Leipzig, Dani Olmo ostvario je posao karijere u vidu povratka kući. Španjolski ofenzivac u utorak je sve dogovorio s Barcelonom, vodeći svjetski insajderi izvijestili su o zaključenim pregovorima, a za spektakularan transfer pobrinuo se i madridski pol jer Argentinac Julian Alvarez na pragu je prelaska u Atletico u najskupljem poslu dosadašnjeg dijela mercata.

Neslužbeno potpisao do 2030.

Transfer Danija Olma "težak" je prema izvješćima španjolskih medija 55 milijuna eura, s tim da Leipzig može zaraditi još sedam milijuna eventualnih bonusa, a zadovoljno trljaju ruke i u Maksimiru. Sukladno ugovornoj stavci prilikom prodaje Olma iz Dinama u Leipzig za 29 milijuna eura u zimu 2020. godine, prvak Hrvatske trebao bi inkasirati 20 posto razlike između dvaju odšteta. Nijemci su ga prodali za 26 milijuna eura više nego Zagrepčani i kad sve strane dobiju svoj dio, Dinamu bi trebalo pripasti nešto više od četiri milijuna eura.

image

Dani Olmo

JEWEL SAMAD Afp

Mediji bliski Barceloni tvrde da je Olmo potpisao do ljeta 2030. godine, usmeni dogovor je postignut i klub bi ovih dana trebao iznijeti sve detalje u javnost te potvrditi transfer. Olmo, njegov otac, te agenti Andy Bara i Juanma Lopez pojavili su se u Leipzigu u utorak ujutro, Mundo Deportivo izvještava da su se sastali s Barcinim sportskih direktorom Decom u jednom hotelu, te sat vremena pregovarali, a potom se ekspedicija zaputila na Red Bull Arenu i s vrhuškom kluba zaključila priču nekoliko sati iza podneva. Kažu, sama pojava Danija Olma čvrsto je sugerirala smjer rasprave, bilo je manje-više jasno da slijedi promjena adrese.

Priželjkuje borbu za naslove

- Želim ambiciozan projekt, želim se nalaziti u klubu koji će se boriti za naslove - kazao je Olmo još prije početka Europskog prvenstva u Njemačkoj, na kojem se ispostavio jednim od glavnih aduta zlatnih Španjolaca i samo potvrdio status iznimno poželjne "robe" na ljetnom tržištu.

Po svemu sudeći, Olmo će odmah dobiti važnu ulogu kod novog trenera Hansija Flicka. Ne samo zato što je na nedavno završenoj kontinentalnoj smotri 26-godišnjak potvrdio ponajbolju formu karijere, već i ususret činjenici da Barcin vezni red svjedoči neugodnom "neredu". Naime, Pedri i Frenkie de Jong muku muče s ozljedama i ne očekuje se da će u sezonu ući na optimalnoj razini, a ni Gavijeva zdravstvena situacija u proteklim mjesecima nije bajna. Od važnijih veznjaka, samo Ilkay Gündogan ne mora hvatati ritam na startu sezone.

image

Dani Olmo

ADRIAN DENNIS Afp

Premda je iz naše pozicije transfer Danija Olma vijest dana, granice je također pomaknuo Julian Alvarez, koji je praktički sve dogovorio s Atletico Madridom. Posao od 95 milijuna eura (75 fiksno i 20 u vidu bonusa) najskuplji je transfer ljeta 2024., te najunosnija Cityjeva prodaja u povijesti kluba. Rekord je dosad držao Raheem Sterling prelaskom u Chelsea (56,2 milijuna eura), zatim i Ferran Torres odlaskom u Barcelonu (55). Premda će 25-godišnji argentinski napadač osigurati nikad veći iznos kasi s Etihada, menadžer Građana Guardiola nema previše razloga za zadovoljstvo, jer ostat će bez jednog od najvažnijih i najučinkovitijih igrača u svojim ljubljenim rotacijama.

Guardiola na ovo nije navikao

Katalonski stručnjak navikao je na nešto drukčiji scenarij - igrači u pravilu napuštaju Manchester City samo ako on kao trener to poželi, no Alvarez je spakirao kofere na vlastitu inicijativu. Ranije su to činili rijetki, poput Colea Palmera, koji se prošlog ljeta odvažio na hrabru odluku i postao vodeći igrač Chelseaja. Prije njega, sličan slučaj vidjeli smo kod Gabriela Jesusa (na ljeto 2022. prešao u Arsenal) i Leroya Sanea (2020. u Bayern). Svi oni napustili su Etihad iz istog razloga, dojadilo im je biti B opcija, pa makar i glavna s klupe, tražili su vlastitu putanju i pozornicu na kojoj će imati vodeću ulogu. Isti motiv imao je i Alvarez.

- Prošle sezone bio sam među igračima koji su dobili najviše minuta u momčadi, ali u konačnici, istina je da sam izostajao u nekim važnim susretima i to mi nije bilo ugodno. Nakon Olimpijskih igara, odvojit ću vrijeme za razmišljanje o budućnosti - poručio je Argentinac, da bi Guardiola u idućem medijskom obraćanju pokušao "ugasiti vatru" kazavši da će klupska uprava zakazati sastanak s Alvarezom ne bi li ga uvjerili u ostanak.

image

Julian Alvarez

Kirill Kudryavtsev/afp/profimedia

Negdje je, međutim, "zapelo", Alvarez će udružiti snage sa sunarodnjakom Diegom Simeoneom u Madridu četiri godine prije isteka ugovora s Građanima, a odlaskom Alvara Morate u Milan, imat će i izvrsnu priliku zagospodariti ofenzivom. Ambicija je to kakvu nikako nije mogao ispuniti pored Erlinga Haalanda, iako je dvogodišnju avanturu u plavom Manchesteru obilježio s i više nego respektabilna 103 nastupa te 36 pogodaka i 18 asistencija.

Sjajno je Alvarez nadomještao Haalanda u trenucima njegovih ozljeda ili kriza, a prema potrebi se izvrsno snalazio i uskočivši u kopačke Kevina de Bruynea. Polivalentnim ulogama brzo je postao tip igrača kakve Guardiola posebno cijeni i obožava imati u kadru, za vrijeme epizode u Cityju osvojio je sve što se osvojiti može i na klupskoj i na reprezentativnoj razini, ali individualnu očito nije zadovoljio. Alvarez smatra da je predodređen za nešto još više.

Linker
07. kolovoz 2024 23:41