Julian Nagelsmann

 GUENTHER IBY/AFP/PROFIMEDIA
TURBULENCIJE U MÜNCHENU

Nevjerojatan preokret, Bayern priznaje pogrešku i na klupu vraća prerano smijenjenog trenera?!

Nagelsmanna je tada zamijenio Thomas Tuchel, a to se pokazalo kao sve osim dobrog poteza
Piše: Vito TomasObjavljeno: 27. veljača 2024. 06:15

U ožujku prošle godine Bayern je smijenio tadašnjeg trenera Juliana Nagelsmanna. Iako je bavarski gigant u tom trenutku bio živ na sva tri fronta, današnjem izborniku njemačke reprezentacije presudili su loši rezultati u domaćem prvenstvu, narušena atmosfera u svlačionici, kao i loši odnosi s tadašnjom upravom. Većina Bayernovih navijača nije sa zadovoljstvom dočekala tu odluku, smatrali su je neispravnom, a to se u konačnici i pokazalo točnim.

Nagelsmanna je tada zamijenio Thomas Tuchel, a to se pokazalo kao sve osim dobrog poteza; Tuchel je do konca sezone ispao iz Lige prvaka, oprostio se od Kupa, a na neuvjerljivom osvajanju Bundeslige može zahvaliti samo Borussiji Dortmund koja je u zadnjem kolu prosula sigurno prvenstvo. U istom ritmu Tuchel je nastavio i ove sezone te su loši rezultati Bayerna posljednjih tjedana natjerali čelnike da se s trenerom oproste na kraju tekuće sezone.

A sada, niti godinu dana od Nagelsmannovog otkaza, ugledni njemački novinar i Bayernov insajder Christian Falk otkriva kako bi se 36-godišnji strateg mogao vratiti na klupu Bavaraca već od iduće sezone!

- Ono što sam čuo je da Julian Nagelsmann definitivno razmišlja o povratku. Ta opcija dovela bi ga u iskušenje. Odmah nakon što ga je staro vodstvo izbacilo, vratio bi se natrag kroz ulazna vrata. A Julian Nagelsmann i Thomas Tuchel – to baš i nije najbolji odnos. Nagelsmann bi se mogao osvetiti što mu je Tuchel iza leđa pregovarao s Bayernom dok je još bio trener.

Upravo u upravi Bayerna krije se ključna stavka zašto ova mogućnost nije toliko nerealna. Naime, vodstvo Bayerna koje je smijenilo Nagelsmanna, Oliver Kahn i Hasan Salihamidžić, i samo je smijenjeno na kraju prošle sezone, a nova uprava spremna je pokajati se za nepravdu počinjenu Nagelsmannu te mu ponuditi drugu priliku.

Ipak, u izboru za novog trenera Bayerna jedno ime prednjači, a Nagelsmann se ističe tek kao druga, alternativna opcija.

- Julian Nagelsmann i Bayern nisu isključeni, ali to je rješenje samo ako posao s Xabi Alonsom na kraju ne uspije – jasno kaže Falk, naglašujući da je Alonso, koji s Bayer Leverkusenom ove sezone radi izvrstan posao, ipak prva opcija.

U svakom slučaju, Nagelsmann je još itekako svjež na klupi Elfa, izbornikom je postao tek u rujnu nakon smjene Hansija Flicka. S Njemačkom će odraditi domaćinski Euro, na njegovoj su momčadi velika očekivanja, ali i pritisak, a da se Nagelsmann nije dugo planirao zadržavati u reprezentativnim vodama govori i činjenica da mu ugovor s DFB-om traje samo do 31. srpnja 2024.

Linker
12. ožujak 2024 14:03