ANTHONY WALLACE Afp
BIJEG IZ ZLATNOG KAVEZA

Neymar jednom porukom izazvao raskol 1000 kilometara dalje od Pariza, a njegova želja je nemoguća misija

Ono što je trebala biti neosvojiva tvrđava moglo bi se urušiti poput kule od karata
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 06:00

Skupocjena pojačanja u liku vodećih imena s liste svjetskih zvijezdi, spremnih prohujati Europom i promijeniti odnos moći među elitom… Ta optimistična i, ispostavilo se, nadobudna priča, zlatnim perom pisala se u uredima Paris Saint-Germaina. Projekt se gradio godinama i - zbrojimo li ukupne izdatke (cijena transfera, plaće i ostali doprinosi) samo za Mbappea, Neymara i Messija - istisnuo preko milijardu eura iz pariške blagajne.

PSG je u rukama držao ‘tris‘ aseva, potpuno nesvjestan da će najjači aduti istovremeno otkazati poslušnost, a ono što je tijekom višegodišnjeg razdoblja trebalo poprimiti obrise neosvojive tvrđave, u samo jednom ljetu moglo bi se srušiti poput kule od karata. Lionel Messi već žari američkim travnjacima, Kylian Mbappe pariški je neprijatelj broj jedan, a bijeg iz zlatnog kaveza traži i Neymar.

Treća nesreća

Prema L‘Equipeu, brazilski velemajstor plaćen 222 milijuna eura po dolasku iz Barcelone 2017. godine, poručio je upravi da želi napustiti klub. Neymar je u potpunosti otvoren za transfer već ovog ljeta i navodno bi se žarko volio vratiti u Barcelonu. Opet, dodat ćemo, jer Brazilac je isti zahtjev imao i 2019. godine, no planovi su mu brzo pali u vodu. Četiri godine kasnije, protumačit ćemo tu Neymarovu akciju kao začetak još jedne dugotrajne sapunice, očigledno je to žanr za koji su se Parižani specijalizirali.

image

Slavni trio PSG-a ostao je na dvojcu, a mogao bi se dodatno stanjiti

FRANCK FIFE Afp

I prošlog ljeta Neymar je zacrtao odlazak iz PSG-a, dodaje spomenuti francuski list, ali na adresu Parka prinčeva nije stigla nijedna adekvatna ponuda. Ista ruta bila je u pitanju, Brazilac je još jednom zaokružio Barcu kao prioritet, no s druge strane nije dobio priželjkivani odgovor. Po svemu sudeći, isti će ga scenarij dočekati i sada.

- U teoriji, Neymar nije u našem sportskom planu. Iznimno ga cijenim kao nogometaša i osobu, ali jednostavno nije naš prioritet - prije dva mjeseca izjavio je trener katalonske momčadi Xavi Hernandez i, ispostavlja se, do danas nije promijenio stav, iako vodstvo Barce ozbiljno razmatra mogućnost Neymarovog dovođenja.

Naime, još uvijek atraktivni 31-godišnjak novom je objavom Parizu izazvao raskol 1000 kilometara dalje od Pariza - u svom bivšem klubu. Kako piše ESPN, pozivajući se na izvore bliske Barci, u taboru španjolskog velikana stavovi su uvelike podijeljeni.

image

Xavi Hernandez

ETHAN MILLER Getty Images Via Afp

Predsjednik kluba Joan Laporta podupire potez Neymarova potpisa i s tom idejom slaže se nekolicina klupskih članova, dok Xavi i njegov stručni stožer tvrde da proslavljeni napadač nije potreban njegovim redovima. Interna rasprava danima je u tijeku, ali sve upućuje na to da će pobijediti "struja" Xavija Hernandeza. Neymar je iz mnogobrojnih razloga daleko od Barcelone i tamo se, kako stvari stoje, može pojaviti samo u ulozi turista.

Pod broj jedan, eventualni transfer podrazumijevao bi 70 ili više milijuna eura odštete, što je enormni zalogaj za napaćenu klupsku blagajnu. U teoriji bi ga Laporta i upravljačko društvo i mogli dovesti s obzirom na to da će zaraditi otprilike 15 milijuna eura na Franku Kessieu (odlazi u Saudijsku Arabiju) i 50 milijuna ako se kompletira transfer Ousmanea Dembelea u PSG.

Brojne prepreke

Međutim, ESPN piše da se Barca ne može nositi s troškovima Neymarove plaće koji bi trebali iznositi oko 40 milijuna eura. Dokaz tomu je i navod da katalonski klub još uvijek nije registrirao nova pojačanja Ilkaya Gündogana, Oriola Romeua i Iniga Martineza, iako se dani do početka prvenstva broje na prste jedne ruke. Treba uskladiti brojke na platnoj listi, a znamo da Laportine muke u takvim situacijama nisu od jučer.

Pod broj dva, recentno razdoblje pokazalo je da Xavijeva riječ zadnja. Baš tijekom aktualnog prijelaznog roka pojavile su se nesuglasice prilikom potrage za nasljednikom Sergija Busquetsa. Laporta je označio Rubena Nevesa, a Xavi je odbacio tu ideju inzistirajući na iskusnom Oriolu Romeuu, koji je u konačnici i potpisao do ljeta 2026., a Girona je dobila 3,4 milijuna eura. Osim toga, trenutno se vodi diskusija i o poziciji desnog beka - jedna strana želi Juana Foytha (Villarreal) ili Joaa Cancela (Man. City), dok druga potencira Ivana Fresnedu (Real Valladolid).

image

Sergio Busquets dres Barce zamijenio je za Inter Miami

ALEX BIERENS DE HAAN Getty Images Via Afp

Ne treba zaboraviti da je Neymar 2017. vodio sudski spor s Barcelonom, tražeći punu isplatu bonusa zagarantiranih godinu ranije potpisanim ugovorom. Budući da je preselio u PSG, katalonsko pravosuđe odredilo je da Barca nije obvezna na isplatu, te da Neymar mora vratiti i bonus od sedam milijuna eura zarađen na račun posljednje sezone na Camp Nouu. Igrač je tada narušio odnos s određenim članovima kluba, što je još jedna prepreka zacrtanim planovima.

Za to vrijeme, PSG je dodatno zagorčao život Mbappeu. Ponajbolji igrač današnjice trenira odvojeno od ostatka momčadi, novi je to pokušaj da klub otjera napadača u ovom prijelaznom roku. Pojavljuju se i informacije da se čitava drama ne sviđa Luisu Enriqueu. Vodeći mediji pisali su da je novoangažirani trener nezadovoljan neprestanim neizvjesnim stanjem do te mjere da bi mogao napustiti klub, ali kasnije se na njegovim društvenim mrežama pojavila fotografija s treninga uz napis "svi za jednog, jedan za sve", što su mnogi protumačili kao demantij. Kako bilo, u PSG-u ta krilatica zasigurno ne važi...

Linker
27. travanj 2024 15:56