Igor Bišćan i Sergej Jakirović

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
Ludi dan u Maksimiru

Ni Šimić više nije mogao sačuvati Bišćana, evo koliko bi Dinamo trebao platiti Rijeci za iznenadni transfer

U četvrtak Dinamo igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u skupinu Europske lige protiv Sparte
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. kolovoz 2023. 15:58

Igor Bišćan više nije Dinamov trener, na plavu će klupu sjesti dosadašnji trener Rijeke, Sergej Jakirović! Te je informacije potvrdio i maksimirski klub, najprije obznanjeno službeno priopćenje o rastanku s Bišćanom:

"GNK Dinamo donio je odluku o prekidu suradnje s gospodinom Igorom Bišćanom koji od danas više ne obnaša funkciju trenera prve momčadi Dinama. Trener Igor Bišćan preuzeo je klupu Dinama 6. travnja ove godine. Momčad je doveo do naslova prvaka upisavši šest pobjeda i tri remija uz konačnih 10 bodova prednosti. U novu je sezonu krenuo s osvojenim Superkupom, doveo je Dinamo do play-offa Europa lige, a u tri prvenstvene utakmice osvojio je četiri boda. Ukupno je Dinamo vodio u 17 službenih utakmica uz 10 pobjeda, pet remija i dva poraza.

Ovim putem zahvaljujemo gospodinu Bišćanu na ostvarenim rezultatima te mu želimo puno sreće i uspjeha u budućnosti.

Klub će o daljnjim potezima pravodobno obavijestiti javnost" - piše u priopćenju.

A nakon otprilike sat vremena, Dinamo se opet oglasio i potvrdio da je za novog trenera imenovan dosadašnji trener Rijeke, Sergej Jakirović. Evo i te službene objave iz Maksimira:

"Gospodin Sergej Jakirović novi je glavni trener Dinama. Dosadašnji strateg Rijeke od ovog će ponedjeljka preuzeti kormilo prve maksimirske momčadi, a na klupi svojega novog kluba debitirat će u četvrtak, 25. kolovoza, protiv Sparte iz Praga u prvoj utakmici play-offa Europa lige. S novim trenerom dolazi i novi stručni stožer koji je i do sada surađivao s gospodinom Jakirovićem u Rijeci.

Trenersku je karijeru počeo u Sesvetama, nastavio u Gorici s kojom je u sezoni 2018/‘19. zauzeo peto mjesto u Prvoj HNL. Nakon kratke epizode u Mariboru načinio je podvig s mostarskim Zrinjskim kojeg je u sezoni 2021/‘22. deoveo do naslova prvaka Bosne i Hercegovine s čak 27 bodova više u odnosu na drugoplasiranu Tuzla City. Od studenog prošle godine Jakirović je bio na klupi Rijeke.

Novom treneru želimo puno sreće i uspjeha na klupi prve momčadi plavih" - piše u Dinamovu priopćenju.

Takav je rasplet "visio u zraku" nakon eliminacije iz Lige prvaka, prema informacijama iz kluba, čekalo se da Bišćan podnese ostavku već u nedjelju, no to se nije dogodilo. Ali, u ponedjeljak su održane konzultacije, bilo je znano da Bišćan nema potporu podijeljene klupske uprave, nakon utakmice s AEK-om bilo je očito da teško proživljava taj pritisak.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Ni Dario Šimić više nije stajao iza trenera, iako je u Ateni deklarativno novinarima rekao kako "trener ima potporu Uprave". Ali je i znakovito dodao "Stručni stožer mora analizirati svoj posao", jasno je da je ta rečenica govorila u kojem će smjeru ići daljnji potezi.

Postojala je inačica da Bišćan bude na klupi na utakmici protiv Sparte u četvrtak, ali očito je zaključeno kako bi to bio samo produžetak agonije. Stoga je klupsko vodstvo u ponedjeljak razgovaralo s Bišćanom i dogovoren je sporazumni raskid ugovora.

Kao Bišćanovi nasljednici bili su spominjani Vladimir Petković, nekadašnji izbornik Švicarske, no i lani je Petković bio među kandidatima, ali zahvalio se na pozivu. U najužem je krugu kandidata bio i Goran Tomić, koji je slobodan nakon povratka iz UAE. No, na kraju je odlučeno da če novi strateg Plavih biti Jakirović, a Dinamo će morati platiti određenu odštetu Rijeci, budući da tako piše u Jakirovićevu ugovoru s klubom s Rujevice, napusti li Rijeku svojevoljno prije isteka ugovora. Međutim, ta je klauzula još kako prihvatljiva za Dinamo, riječ je o šest mjesečnih plaća, dakle o svoti od otprilike 100.000 eura.

U četvrtak Dinamo igra u Zagrebu prvu utakmicu doigravanja za plasman u skupinu Europske lige protiv praške Sparte, dok Rijeka gostuje u prvom dvoboju doigravanja za skupinu Konferencijske lige u francuskom Lilleu. Zanimljivo, prvo prvenstveno iskušenje na Dinamovoj klupi Jakirović će imati baš protiv - Rijeke! U nedjelju u Maksimiru...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 17:18