Gvardiol i suigrači u Leipzigu

 O.behrendt/imago Sportfotodienst/profimedia
VELIKI REMONT

Nijemci prekopirali model, raspolagat će s 200 milijuna eura, a najviše će im donijeti čudesni Hrvat

Spominju se brojna imena, a novca, izgleda, ne bi trebalo nedostajati
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 08. srpanj 2023. 08:28

Transferi nisu jedini načini na koje nogometni klub zarađuju svoj kruh. Ipak, za bundesligaša RB Leipzig, pod kontrolom austrijskog diva za energetska pića Red Bull, prodaja igrača spremna je donijeti neviđenu dobit u nadolazećim tjednima i mjesecima.

Sa skautingom koji je vješt u brzom pronalaženju rastućih talenata, Leipzig je kupio mlade igrače i puštao ih za mnogo veće iznose - metoda koja razvijena nekoliko godina nakon angažmana Red Bulla 2009. godine. Dayot Upamecano, Ibrahima Konaté i Naby Keïta neki su od primjera koji padaju na pamet, i sada je isti model prakticira se i u drugom Red Bullu - onom u Salzburgu u Austriji.

Christopher Nkunku potpisao je za Chelsea u transferu vrijednom 60 milijuna, čime je ovog ljeta pokrenut novčani tok oko Leipziga. Sljedeći na redu je krilni igrač Dominik Szoboszlai, koji dolazi u Liverpool za sličnu cijenu. Šlag na torti i najveći od navedenih trebao bi biti onaj hrvatskog reprezentativca Joška Gvardiola, koji je na meti je Manchester Cityja. Gvardiol bi tim transferom postao najskuplji branič ikada, a cjelokupna operacija vrijedi okruglih 100 milijuna eura.

image
SVEN SONNTAG/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Zajedno bi ti poslovi ostavili više od 200 milijuna eura na računu. Novac je to s kojim Leipzig do sada nije imao prilike raspolagati.

Njemački Bild navodi da je sportski direktor, Max Eberl, puno putovao posljednjih mjeseci kako bi pronašao nove talente za regrutiranje. Upoznao je dobrih desetak igrača, uključujući Nicolasa Seiwalda – čiji je potpis već riješen iz bratskog Salzburga. Iz istog kluba još prošlo ljeto dogovoren je transfer talentiranog Slovenca Benjamina Šeška, a na posudbu je stigla i mlada zvijezda Liverpoola, Fabio Carvalho. Christoph Baumgartner također je potpisao za klub. Napadač Lensa Loïs Openda sljedeća je meta, a za njegove usluge je francuskom klubu stigla već četvrta ponuda vrijedna 43 milijuna eura, plus bonusi. Talentirani Nizozemac iz PSV Xavi Simons također je na listi, a ostaje vidjeti hoće li se taj transfer ostvariti.

Osim njih, spominju se imena poput napadača Arsenala Folarina Baloguna, čija cijena prema engleskim medijima iznosi 50 milijuna eura, kao i defenzivac nizozemske reprezentacije Lutsharel Geertruida.

Linker
28. travanj 2024 06:06