Lionel Messi

 FAYEZ NURELDINE/Afp
SN U PARIZU

Nogometne legende: ‘Messi nije najbolji na svijetu. Mora odlučiti želi li biti dio elite ili želi puno novca‘

"Ono što Leo odluči utjecat će na budućnost i na djecu koja se zaljubljuju u nogomet", kaže Luis Figo
Piše: Hrvoje Slišković iz ParizaObjavljeno: 09. svibanj 2023. 14:33

U Parizu je drugi polufinale Lige prvaka spojio "milanista" i "interista", Fabia Capella i Luisa Figa, koji su također Laureusovi ambasadori. Obojica su, naravno, prognozirala i poželjela pobjede svojih klubova.

- ‘Calcio is back‘ - slavodobitno je uskliknuo Capello.

- Ponovno su normalni klubovi u završnici. Meni je posebno drago da su trojica od četvorice trenera u polufinalu Talijani. Trijumf Coverciana. Ancelotti, Pioli i Inzaghi. Pobijedili smo ‘gegenpressing‘ - još se jednom nasmijala talijanska nogometna legenda i ikona Milana.

- Naši treneri su napredovali, igraju nogomet koji navijači vole i zbog kojih pune stadione. Najbolji nogometaši više ne žele što prije napustiti našu ligu i zato je ponovno lijepo biti u talijanskom nogometu. Stvari se vraćaju na svoje mjesto.

Priliku za zajednički razgovor s Figom i Capellom iskoristili smo i za par pitanja o kontinuitetu i uspjesima hrvatskog nogometa. Portugal ni s Cristianom u najboljim danima nije bio u finalu Svjetskog prvenstva, Italija se nije niti kvalificirala na posljednja dva…

image

Fabio Capello

JULIEN DE ROSA/Afp

- S jedne strane imate ‘grande giocatore‘ predvođene Modrićem koji igraju u Madridu, Interu, Engleskoj, Italiji, a s druge se čini da ljudi koji odlučuju donose ispravne odluke. Svi mi koji smo u nogometu znamo koliko je važno u pravom trenutku biti na pravom mjestu - odgovorio je Capello, a nadovezao se Luis Figo…

Drugačija matematika

- Znamo da u nogometu ‘2+2 nisu 4‘ jer da je tako, mi ne bismo bili ovdje. Rezultati Hrvatske pokazuju da imate sve što je potrebno za uspjeh: rad s mladima, strast i dobre trenere. I da imate manje loših dana nego drugi. To su za mene komponente koje su potrebne za uspjeh.

Na pitanje o najboljem nogometašu svijeta Capello je rekao…

- Messi je nogometni genij, kao što je bio i Maradona, i za mene je Leo najbolji u povijesti. Njegov nogomet je ‘mamma mia‘ i Messi mi je uvijek bio ispred Cristiana Ronalda. Ali u ovom trenutku, danas, najbolji svjetski nogometaš je Kylian Mbappé. On je nešto drugo, čak i u odnosu na današnjeg Messija. Brz, jak, zabija golove. I povrh svega, i on u svom nogometu ima fantaziju.

Messi je kasnije dobio nagradu za najboljeg nogometaša na svijetu, a iznoseći svoj stav o njegovoj bliskoj budućnosti, ponovno je Capello bio konkretniji…

- Pred njim je vrlo važna odluka jer je rekao da želi igrati na SP-u 2026. godine. Sada mora izabrati želi li svoje posljednje godine odraditi s elitom, može se vratiti u Barcelonu, ili želi ogroman novac koji će dobiti za promociju arapskog nogometa.

"Sigurno su sretni odlukama"

Luis Figo, igrač o čijem je prelasku iz Barcelone u Real Madrid Netflix snimio dokumentarni film, prvo se složio s Capellom da "Messi ne može biti najbolji nogometaš u ovom trenutku jer je ispao iz Lige prvaka", a zatim nastavio…

image

Luis Figo

JULIEN DE ROSA/Afp

- Ne znam što će Leo napraviti kada je u pitanju klub u kojem će nastaviti karijeru, ali ono što odluči utjecat će na budućnost i na djecu koja se zaljubljuju u nogomet. Kao što se događa s Cristianom. Siguran sam da su obojica sretna svojim odlukama - zaključio je Portugalac.

Linker
01. svibanj 2024 00:12