Denis Kolinger

 FLAVIU BUBOI Nurphoto Via Afp
USKORO NA POLJUDU?

Nosili su ga na ramenima: ‘Hajduk je uvijek bio privlačna opcija! Još me nitko nije nazvao, možda i hoće...‘

‘U zadnjoj utakmici zabio sam gol u 97. minuti za plasman u Europu, sjajan oproštaj‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. srpanj 2023. 09:11

Denis Kolinger (29) vratio se u Vejle, danski klub koji je hrvatski trener Ivan Prelec u prošloj sezoni vratio u elitni nogometni razred. Kolinger je u Vejle stigao iz Lokomotive još u siječnju 2021. Odigrao je za Dance u godinu i pol dana 56 utakmica, a nakon što je momčad ispala iz lige, hrvatski je stoper otišao u rumunjski Cluj, u kojem je proveo prošlu sezonu.

- Cluj je imao opciju da me kupi izbori li Ligu prvaka ili Europsku ligu. Kako smo igrali Konferencijsku ligu, opcija kupnje je otpala, pa sam se vratio u Vejle - priča nam iskusni stoper koji je Rumunjsku napustio na trijumfalan način.

- U finalnoj utakmici koja je odlučivala o tome tko će izboriti plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, zabio sam jedini gol i to u produžetku, u 97. minuti. Naravno da su me nosili na ramenima. Bio je to sjajan oproštaj.

Kakva vam je inače bila sezona?

- Nikad tako duga. Odigrali smo ukupno 63 utakmice u sezoni, a ja sam igrao u 32. Prošli smo skupinu u Konferencijskoj ligi, igrao sam protiv jednog Lazija, a sve su to bila fantastična iskustva. Trener je zbog tako zgusnutog programa često rotirao, kako bismo sačuvali što je moguće više svježine. U prvenstvu smo na kraju završili treći. Mogu reći sezona velikog i bogatog iskustva.

U novoj sezoni realan je ostanak u Danskoj?

- Imam važeći ugovor do ljeta 2025. Najrealnije je da ostanem. Tu je sada trener Ivan Prelec koji je u prošloj sezoni napravio fantastičan posao i odmah vratio Vejle u prvu ligu. Već na pripremama sam se uvjerio da ti rezultati nisu bili slučajni. Ima jasnu viziju igre, zna je prenijeti igračima, tako da su treninzi u nogometnom smislu pravi užitak. Mnogi su mi suigrači rekli da su kod Preleca u samo jednoj sezoni napravili veliki iskorak kao igrači. Atmosfera je odlična, puna optimizma, tako da mi se sviđa ideja u novoj sezoni biti u dresu Vejlea. Naravno da nas čeka teška sezona, jer se klub tek vratio u elitno društvo, ali puni optimizma čekamo taj izazov.

image
FLAVIU BUBOI Nurphoto Via Afp

Na društvenim mrežama vaše se ime vezivalo uz Hajduk?

- Došlo je to i do mene i to s nekoliko strana. Iskreno, iz Hajduka me nitko nije nazvao. Možda i hoće, ali barem za sada nisu ha, ha...

Privlači li vas ideja da obučete bijeli dres?

- Hajduk je uvijek privlačna opcija, ali kažem - nitko me nije zvao.

Nego, Danska, Rumunjska i HNL. Kako biste ih vi rangirali po kvaliteti igre?

- HNL je za nijansu bolji od Danske, a Rumunjska je na trećem mjestu. U Danskoj se igra agresivnije, brže, s više trke i okomitosti, ali u HNL-u je nogomet tehnički jači. Rumunjska ne može parirati ovim ligama. Nažalost, kad bismo uspoređivali uvjete za igranje i treninge, onda je HNL daleko na trećem mjestu. Danci redom imaju sjajne uvjete, od kampova do stadiona, a i u Rumunjskoj veliki broj klubova ima jako dobre uvjete za rad.

A nogometna atmosfera?

- U Danskoj je čisti užitak biti igrač. Sjajni stadioni, puno publike, odlična atmosfera... Danci su kao liga i po tom pitanju na jako visokoj razini. Inače, Danska je odlična zemlja, sviđaju mi se ovdašnji ljudi, način na koji žive... Mogu se bez problema zamisliti da ovdje živim i nakon karijere.

Linker
30. travanj 2024 05:07