Endrick na predstavljanju

 JAVIER SORIANO Afp
BROJNA KONKURENCIJA

Nova zvijezda Reala već se najavila Madriđanima. Želi sustići Mbappéa i društvo, Ancelotti mu pokvario planove

Prva sezona u njegovom slučaju sigurno će biti sezona prilagodbe
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 31. srpanj 2024. 16:52

Osamnaest mjeseci nakon postizanja dogovora s Palmeirasom, sada 18-godišnji Brazilac Endrick i službeno je predstavljen kao igrač Real Madrida na Santiago Bernabeu. Wunderkinda je ovog ljeta iz fokusa izbacio dolazak Kyliana Mbappea, koji je nedavno predstavljen pred 80 tisuća oduševljenih navijača Kraljeva. Nije Endrickovo predstavljanje bilo na jednakoj razini kao ono francuske zvijezde, no u budućnosti bi se na ovaj potpis moglo gledati sličnim očima, pogotovo ako Endrick ispuni sva očekivanja koja su na njega postavili navijači.

Njegov transfer u startu će koštati oko 47 milijuna eura, dok će dodatnih 25 milijuna eura biti "dostavljeno" u slučaju da Endrick dostigne najavljene visine, koje su mu postavljene dok je imao još 16 godina, točnije u prosincu 2022., kada su objavljeni detalji ovog posla. Propisi napadaču nisu dopuštali dolazak u Španjolsku dok nije napunio 18 godina, a sada je i taj preduvjet konačno ispunjen.

Ancelotti pokvario planove

Ipak, pronašao je Endrick "rupu u zakonu", pa je tako već odradio prvi nastup na Bernabeuu, i to u dresu Brazila, kada se njegova reprezentacija suočila s La Rojom u prijateljskoj utakmici koja je odigrana u ožujku. Bila je to atraktivna utakmica sa šest golova, po tri u svakoj mreži, a Endrick se tom prilikom madridskoj publici najavio na najbolji mogući način. Na poluvremenu je stupio na teren, a samo pet minuta kasnije njegovo ime prikazivalo se na semaforu u rubrici strijelaca. Tada smo pisali kako je to bio okršaj između mladića koji bi u budućnosti mogli obilježiti El Clasico.

Riječ je, uz Endricka, o Lamineu Yamalu, a moglo bi se reći da je mladi Španjolac već opravdao te epitete u kratkom vremenu koje je prošlo od spomenute utakmice. Sada je red i na Endricku da se pokaže na sličan način, iako će u njegovom slučaju konkurencija u momčadi biti nešto brojnija.

image
JAVIER SORIANO Afp

Upravo iz tog razloga Endrick se htio što ranije priključiti momčadskom treningu, kako bi se potencijalno nametnuo dok su njegovi reprezentativni suigrači (Vinicius i Rodrygo), kao i najveća napadačka konkurencija (Mbappe) još uvijek na zasluženom odmoru. Međutim, najraniji termin koji je mogao dobiti od trenera Ancelottija je dan prije polijetanja na predsezonsku turneju po SAD-u, gdje će Real odigrati tri utakmice.

Prva sezona u njegovom slučaju sigurno će biti sezona prilagodbe, a može se reći kako je dolaskom Mbappea uvelike "skinut teret" s Brazilčevih leđa. Utakmica je puno, Endrick će se sigurno naigrati, ali teško je očekivati da će, pogotovo u prvoj sezoni, izboriti konstantne startne minute ispred napadačkog trojca Vinicius - Mbappe - Rodrygo.

Emotivna ceremonija

Kad je na ceremoniji predstavljanja došao red na Endrickove riječi, mladi Brazilac nije mogao suspregnuti suze, pun emocija dao je do znanja madridistima koliko mu znači bijeli dres.

- Nisam želio plakati, ali volio sam Real Madrid od djetinjstva i to je došlo iz moje duše - rekao je.

image
JAVIER SORIANO Afp

- Nisam očekivao toliko ljudi jer sam tek stigao. Kad sam vidio da je stadion pun, pomislio sam: ‘Ovi navijači su nevjerojatni, to je ludnica‘. Postojao je netko tko je ušao u moj život, a to je bio Cristiano Ronaldo, i zbog njega sam želio znati više o Real Madridu - rekao je Endrick, te je nakon toga, upravo u stilu vječitog Portugalca, ali Mbappéa tijekom nedavnog predstavljanja, pun samopouzdanja uskliknuo prema navijačima: "Jedan, dva, tri, Hala Madrid!", i izazvao oduševljenje među prisutnima.

Pozdravio ga je i predsjednik kluba Florentino Perez, te usput istaknuo utjecaj koji je već imao igrajući za Palmeiras i brazilsku reprezentaciju.

- Dragi Endrick, unatoč mladosti, došao si u Real Madrid s važnom misijom - rekao je Perez prije nego što je nastavio nabrajati napadačeve rekorde. Sada je vrijeme da slične rekorde nastavi rušiti o u bijelom dresu...

DRES BROJ 16

Endrick će u Realu nositi dres s brojem 16. Američki the Athletic otkrio je kako je igračeva preferencija dres s brojem 9, no kako je njega zauzeo Kylian Mbappé, Brazilac se zadovoljio sa spomenutom "šesnaesticom". Ipak, želja bi mu se mogla ispuniti sljedeće sezone, kada se očekuje vjerojatni kraj ere Luke Modrića u bijelom dresu. Tada bi njegovu ikonsku "desetku" trebao preuzeti upravo Mbappé, Francuz nije htio inzistirati na tom broju pri dolasku u klub i tako izazvati nepoštovanje prema veličini poput Modrića. Tada bi, posljedično, Endrick postao dugoročni broj 9 madridskog kluba...

Linker
11. rujan 2024 07:30