ICON SPORT/DDP USA/PROFIMEDIA Icon Sport/ddp Usa/profimedia
MODRI ULOV

Novo pojačanje na Maksimiru, stigao je napadač: ‘Kada sam čuo da me želi Dinamo, nisam uopće razmišljao‘

Mbuku je na Svjetskom U-17 prvenstvu bio drugi strijelac turnira s pet pogodaka u pet nastupa
Piše: SNObjavljeno: 03. rujan 2024. 19:33

Francuski ofenzivac, daroviti 22-godišnji Nathanaël Mbuku, novi je Dinamov igrač, a u maksimirskoj će momčadi, kao raznovrsni i svestrani nogometaš, dodatno oplemeniti napadački repertoar plavih, objavljeno je na službenim stranicama GNK Dinamo.

Mbuku je ljevokrilni napadač koji može ordinirati na objema krilnim pozicijama, igrati kao isturena špica, ali i kao ofenzivni vezni. Potpisao je višegodišnji ugovor i nosit će dres s brojem 21. U Dinamo dolazi iz njemačkog Augsburga, a afirmirao se u Reimsu za kojeg je odigrao 80 utakmica u elitnom razredu francuskog nogometa. Štoviše, za Reims je u prvenstvenoj utakmici debitirao još kao 17-godišnjak.

Rođen je 16. ožujka 2002. u južnom pariškom predgrađu Villeneuve-Saint-Georges. Nastupao je za francusku reprezentaciju u gotovo svim uzrasnim kategorijama pa tako i za kadetsku, juniorsku, olimpijsku i mladu izabranu momčad.

Mbuku je s francuskom U-17 reprezentacijom u svibnju 2019. sudjelovao na Europskom, a u listopadu i studenom iste godine i na Svjetskom prvenstvu za taj uzrast. Pritom su na oba natjecanja igrali u polufinalu pri čemu su na svjetskoj smotri osvojili brončanu medalju, a sam Mbuku bio drugi strijelac turnira s pet pogodaka u pet nastupa. Posjeduje i državljanstvo Demokratske Republike Kongo.

Od siječnja 2023. bio je u Augsburgu, a ovoga je proljeća nastupao na posudbi u Saint-Etienneu u drugoj francuskoj ligi.

– Kad sam čuo da me Dinamo želi, nisam razmišljao o drugim opcijama. Rekao sam svom menadžeru da odmah idem u Dinamo, to je veliki klub i sjajna prilika za mene – igrati u ovom klubu, u ovom gradu, u Ligi prvaka. Jako mi je drago da je tako ispalo i doista sam sretan.

Kad bi opisivao svoj nogometni profil, što bi izdvojio kao glavne odlike?

– Ako bih nešto morao izdvojiti, onda bi to bila igra jedan na jedan, dribling, dodavanja, jako puno kretanja... Najvažnija je momčadska igra, volim asistirati i uvijek ću pružiti sve od sebe da kao momčad budemo što bolji. Nadam se da ću pomoći klubu da nastavi osvajati trofeje i da zajedno načinimo i korak više.

Izvan terena je otvoren, pristupačan, pozitivan...

– Društvena sam osoba i jako privržen obitelji.

U seniorskom je nogometu, i to u prvoj francuskoj ligi, debitirao već sa 17 godina.

– Bilo je to nezaboravno iskustvo, debitirao sam protiv Olympiquea u Marseilleu na Velodromeu i pobijedili smo s 2-0, bilo je doista sjajno. Jedva čekam zaigrati u Dinamu, da krenemo s utakmicama i da se predstavim sa što boljim igrama – dodao je Mbuku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:35