ARIS MESSINIS Afp
IGOR ŠTIMAC ZA JL

‘Očekujem da Joško vodi Hrvatsku do svjetskog zlata, dominirat će, a mora znati da Guardiola jedno ne trpi‘

‘Pokazuje iznimnu brzinu, neustrašivost i spremnost na preuzimanje rizika u teškim trenucima‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 19:25

Osjećam se nevjerojatno. Prva utakmica i prvi trofej, nisam mogao zamisliti bolji početak. Mislim da je ovo tek prvi od mnogih naslova. Rekao je to Joško Gvardiol, nakon što je, u srijedu, u svom prvom nastupu koji je za Manchester City odigrao od prve minute, s "građanima" podigao pehar osvajača europskog Superkupa. Guardiolina momčad do pobjede protiv Seville stigla je uspješnijim izvođenjem jedanaesteraca, i tako u etihadske vitrine pohranila prvu titulu Uefina Superkupa, a u tom pothvatu važnu ulogu odigrao je i hrvatski branič (uz Matea Kovačića, koji je također odigrao cijelu utakmicu, ali i bio siguran s bijele točke u raspucavanju), isporučivši vrlo dobru izvedbu na pirejskom Georgios Karaiskakis stadionu.

Igrač utakmice

BBC je Gvardiola proglasio igračem utakmice, dok je dio otočkih medija bio nešto kritičniji, i u prvi plan gurnuo njegovu rolu kod En Nesyrijeva pogotka za vodstvo Seville. Najskuplji branič svih vremena svoj je "krimen" podijelio s Akeom, kojeg je robusni marokanski centarfor također nadskočio prije no što je glavom zakucao loptu u Edersonovu mrežu. Dojam je kako je takav epilog produkt prije svega, neuigranosti, odnosno neusklađenosti između hrvatskog reprezentativca i njegovih (novih) obrambenih kolega, što i ne treba čuditi, s obzirom na to da surađuju tek manje od dva tjedna. Unatoč navedenom, Gvardiol definitivno nije bio "suzdržan", kako to tvrdi Daily Mail, što potvrđuju i njegove brojke.

image
ARIS MESSINIS Afp

Igrao je na poziciji lijevog beka, i tijekom 90 minuta ostvario 113 dodira s loptom, uz 89% točnih dodavanja (80/90) i 75% osvojenih duela na tlu (3/4). Imao je po jednu presječenu loptu i otklonjenu opasnost, kao i jedan uspješan dribling, te završio kao najbolje ocijenjeni Cityjev branič prema SofaScoreu (7,6). Važno je istaknuti Gvardiolovu ulogu u distribuciji lopte i izgradnji Cityjevih napada, a koju najzornije ilustrira podatak da je 59 od ukupnih 90 dodavanja ostvario na suparničkoj polovici (uz 82% uspješnosti), te da je devet puta unio loptu u Sevillinu posljednju trećinu i pritom upisao tri ključna dodavanja. Upravo su Gvardiolova progresivna dodavanja, priključivanje napadačkim akcijama i kreacija, ono čime će Pep biti najzadovoljniji, jer su ti segmenti, uz sve ostale kvalitete hrvatskog defenzivca, jedan od ključnih razloga zašto i jest doveden na Etihad. Potaknuti Joškovom izvedbom protiv Rakitićeve Seville, ali i općenitim uklapanjem u Guardiolin nogometni koncept, kontaktirali smo Igora Štimca.

image
ARIS MESSINIS Afp

- Prije svega, drago mi je da se ostvarilo ono što sam najavio kad je Gvardiol u pitanju, oborio je transferni rekord za obrambenog igrača i karijera mu ide najboljim mogućim tijkom. Od njega u budućnosti očekujem da vodi Hrvatsku prema svjetskom zlatu - rekao nam je na samom startu razgovora bivši hrvatski reprezentativac i izbornik, koji je tijekom igračke karijere pet sezona proveo u Premier ligi (1996-1999. Derby County, 1999.-2001. West Ham).

U nastavku je legendarni "vatreni" iznio svoja razmišljanja o predstojećoj suradnji između dvojice "prezimenjaka", Guardiole i Gvardiola, te govorio o Joškovoj budućnosti u redovima aktualnog prvaka Europe.

Aduti na njegovoj strani

- Vjerujem da će to biti isključivo pozitivno, zna se što Guardiola pruža svojim igračima. Skautska služba brine o tome da mu ponudi pojedince iznimnih tehničkih i brzinskih kvaliteta, a on ih pomno bira prema ključu utemeljenom na psihološkom profilu i karakternim crtama. Najbolji klub na svijetu, koji može dovesti bilo koga, nije bez razloga platio Gvardiola toliko koliko ga je platio - i to u ranoj fazi njegove karijere. Svi aduti su na njegovoj strani, ono što on u ovoj fazi pokazuje jesu iznimna brzina, neustrašivost, spremnost na preuzimanje rizika u teškim trenucima, a sve su to karakteristike jednog lidera, koje on već sada iskazuje. Jasno je da bi Joško, ako mu Bog da zdravlja, trebao, kao branič, dominirati svjetskim nogometom narednih deset godina - istaknuo je Štimac pa dodao:

- On je među tri najbolja braniča današnjice, ne treba bježati od toga. Iznimna mu je prednost to što je ljevak, s obzirom na to da takvih stopera kronično nedostaje. Sve je na njegovoj strani, i bitno je, što on i sam mora znati, da ego, koji mnogi veliki igrači imaju, kod Guardiole ne smije doći do nekog enormnog izražaja, jer on to ne trpi. Mora uvijek raditi za momčad.

Napredak je - iskustvo

Za kraj smo pitali u kojem segmentu Gvardiolove igre postoji eventualni prostor za napredak.

- Napredak je moguć u stjecanju iskustva. To će dobiti u naredne dvije-tri godine igrajući pod Pepom i sudjelujući u najjačim klupskim, a i reprezentativnim, natjecanjima, te tako postati kompletan igrač. Njemu je 21 godina, s 19 je otišao u Leipzig, gdje je igrao Ligu prvaka, već je bio i na SP-u, gdje je igrao dominantnu ulogu, a na temelju svega toga ga i jest uzeo najmoćniji klub, odnosno najbolji trener, na svijetu.

Linker
18. svibanj 2024 11:20