PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
OPROŠTAJ MU NIJE LEGAO

Odbio je puste milijune eura, izabrao Hajduk, prošao kalvariju, a sad poručuje: ‘Nemojte me uzimati za vođu puta‘

Da, naslov prvaka je bio i ostao najveće pogonsko gorivo Nikole Kalinića...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. studeni 2023. 06:20

Dogodio se dugo očekivani sastanak Nikole Kalinića s trenerom Mislavom Karoglanom uz kojeg je bio i sportski direktor Mindaugas Nikoličius. Međutim, u startu treba priznati, velike vijesti nema. Zasada nema naznake kada bi se mogao ostvariti povratak 35-ogodišnjeg napadača kojeg toliko priželjkuje Karoglan. Ono što je izvjesno da se Kalinić neće priključiti treninzima momčadi do kraja jeseni. Prva opcija je uključivanje u zimske pripreme, ali treba vidjeti koliko je spremna bivša "devetka" Bijelih nakon što nije bio u momčadskom treningu od kraja svibnja. Karoglan je pri povratku na klupu Hajduka najavio "sastat ću se sa Kalinićem" i najavu je ispunio, ali zasad stoji da bi se Kalinić u najboljem slučaju mogao priključiti tek na proljeće i to ukoliko bude spreman ući u kompletni proces rada na pripremama.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

U kakvom je stanju Kalinić teško je i samom igraču procijeniti, ali razvidno je da je u tom segmentu ključ cijele priče povratka. Što se tiče ambicije jasno je da Kalinić želi igrati.

- Ne želim sjediti na klupi i gledati kao prošlo proljeće – kazao je bliskim prijateljima.

Iz Kalinićevih krugova dolazi i zanimljiva priča kako je solinski centarfor dodao "nemojte me uzimati za vođu puta". Drugim riječima, Kalinić ni pod koju cijenu ne želi biti dio momčadi u zapisniku. Već je to prošao u zadnjoj polusezoni.

Prošao kalvariju

Kod Leke je Kalinić prošao kalvariju, sa Karoglanom se vidio tek jednu utakmicu. Dvoboj sa Rijekom obilježio je jednim pogotkom na debiju Karoglana u Hajduku. U drugom susretu se već ozlijedio i premda se u prvi tren mislilo da će povratak uslijediti za mjesec dana, Kalinić je kompletnu polusezonu proveo na liječenju ozljede da bi se momčadi priključio u zimskim pripremama. Pritom je izrazio visoku ambiciju.

- Nije razočaranje ako ne budemo prvaci, ali nije ni teret staviti taj pritisak da se borimo za naslov prvaka.

Da, naslov prvaka je bio i ostao najveće pogonsko gorivo Nikole Kalinića. S Hajdukom je dvije godine zaredom osvajao Kup, ali nije igrao. Nije bio protagonist velikih uspjeha. Zato, ako se sada, po drugi put vrati u Hajduk, želi biti spreman igrati na visokoj razini. Istini za volju konkurencija mu nije najjača. Nije otežavajući faktor, jer Trajkovski je došao nespreman, Čuić tek stječe iskustvo. Čak se može reći, nema Hajduk centarfora klase Nikole kalinića.

Jasno, spremnog Nikole Kalinića kakvog se sjećamo iz doba dok je nosio Bijeli dres, ali i majice Blackburna, Dnjipra, Fiorentine, Milana, Atletica, Rome i Verone. Impresivna je karijera iza Kalinića, ali premda će početkom siječnja navršiti 36. godina, ništa nije sporno osim spremnosti. Volja postoji, ambicija također. Kalinić nema namjeru nigdje drugdje igrati. Hajduk je jedina opcija ili će službeno zaključiti karijeru koja se protegla od Solina do Madrida. Slikovito rečeno, jer potegao je i do Blackburna na zapadu, te Dnjipropretrovska na istoku Europe. U Kinu nije htio za 10 milijuna eura godišnje. Koliko god izgledalo kao izlizani kliše, novac mu nije bio u prvom planu. Jer, novac je zaradio. U karijeri ga je više motivirao izazov, a posljednji izazov je sa Hajdukom osvojiti naslov prvaka.

image

Lukša Jakobušić i Nikola Kalinić

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

- To je jedino što me zanima u igračkoj karijeri – rekao još prije nego li mu je u lipnju istekao ugovor sa Hajdukom.

Oproštaj mu nije dobro legao

Mora se pritom dodati, nije mu istek ugovora, odnosno način na koji je to dogodilo, dobro "legao". Trener Leko ga je otpisao, klub mu je ponudio dvije opcije ostanka na Poljudu. da bude pomoćnik u najmlađim selekcijama ili skaut. Nijednu nije prihvatio, jer drži da je svojim igračim imenom zaslužio veću odgovornost. Ali, trenutno su post-igraček opcije u drugom planu, Kalinić i Hajduk ponovno su u kombinaciji zajedničke suradnje.

Za takav rasplet trebat će Kalinić vidjeti i osjetiti koliko je šest mjeseci stanke ostavilo traga. Povratak bi možda mogao uslijediti na proljeće, ali pod uvjetom da se na Kalinića računa puno ozbiljnije nego li je to bio slučaj u prošlom prvenstvu. Jasno, da je pritom i Hajduk spreman ući u rizik čekanja iskusnog igrača kakav mu je tako nedostajao ove jeseni. Razgovor je obavljen, ali upitnici su ostali. Ništa nije riješeno, ali nije ni izgubljeno. Vrijeme će pružiti odgovor, zasad stoji ambicija s obje strane, ali najkasnije do početka zimskih priprema znat ćemo vraća li se Kalinić ili će Hajduk krenuti po neku drugu napadačku opciju za proljeće. Pojačanje će u svakom slučaju tražiti, jer šampionske ambicije traže osvježenja u kadru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. srpanj 2024 02:06