Matija Frigan, Mario Mandžukić

 FOTO: Cropix, Profimedia/ ILUSTRACIJA: SN
NAJAVA VELIKOG TRANSFERA?

‘On je novi Mandžukić, bit će prva špica Vatrenih! Dinamo? Spreman je, preostaje još samo jedna stvar‘

Agent jednog od najtraženijih HNL-lica za Sportske novosti govori o budućnosti njegove karijere
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 15. svibanj 2023. 14:51

Zabija kao na traci, žele ga od Zagreba do Amerike i natrag, mlad je, brz, agresivan i žustar, britak na lopti i oko nje. Miljenik navijača. Riječka publika uživa, a Matija Frigan isporučuje. Dečko koji je budućnost hrvatskog, a usuđujemo se kazati i - europskog nogometa. Takvih poput njega nema puno, dapače, kad na sve ove osobine dodate i dominantnu lijevu nogu, dolazi se do spoznaje o rijetkom talentu prošaranom svakom vjerojatnošću uspjeha.

- Idemo odmah od starta potpuno iskreno. Taj je dečko zaslužio sve ono što mu se događa u karijeri. Igrama je zavrijedio pažnju svih koji ga prate. U tome svemu moramo biti zahvalni njegovim suigračima, ali i klubovima u kojima je stasao - od Orijenta, preko Hrvatskog dragovoljca do Rijeke. Moram zahvaliti osobno treneru Jakiroviću koji je vjerovao u njega - naglasio je u uvodu našeg razgovora Tomislav Puljić, agent koji brine o karijeri izuzetnog 20-godišnjaka.

Puljić zna da ga u "slučaju Frigan" čeka ludo ljeto. Stoga, podcrtava sljedeće...

- Još je rano za konkretne ponude. Da, imamo ih dvije-tri, ali ne bih ni o imenima, a niti o ciframa. Upiti za Matiju su svakodnevni, lijepo je to i ugodno za doživljavati, ali ima i onu drugu, pomalo zbunjujuću stranu. Ne znaš, nekad, što bi kao igračev agent rekao klubovima koji te, iskreno, ne zanimaju. Ne možeš svaki projekt prihvatiti ako znaš da to za igrača nije dobar put. A ja Matiji stvarno želim samo najbolje za njegov nogometni i životni razvoj.

Što bi to bilo, malo konkretnije?

- Razvojni klub. Dakle, ne prevelika stepenica iznad Rijeke. Ima tek 20 godina i mislim da bi trebao ići stepenicu po stepenicu. Uvijek dajem primjer Luke Modrića koji je tek s 23 godine otišao iz HNL-a. Po meni, i ne samo u slučaju Frigana, ne treba žuriti s odlaskom van. Ako si pravi, uspjet ćeš kad god da otišao, a Matija to svakako jest. On je pravi - veli Puljić pa dodaje:

- Matiju vidim kao novog Mandžukića! Ne zato što je moj igrač, nego zaista mislim da će za koju godinu igrati u top europskom klubu i biti prva špica reprezentacije!

Nije li onda logično razmišljati baš o Dinamu? Friganov agent podcrtava da je bilo pregovora između klubova...

- Dinamo za Matiju ne bi bio preveliki korak. On je spreman, baš je spreman i to je taman ta razina koja bi bila idealna, ali ja bih taj dio prepustio klubovima koji već godinama surađuju. Ako postoji interes Dinama, a u svakom smislu postoji, neka se klubovi dogovore. Moje je samo da osiguram da sve strane u eventualnom, bilo kakvom poslu budu zadovoljne. U krajnjoj liniji, ako Dinamo želi dovesti Matiju, ako ga Rijeka uz određenu odštetu želi pustiti i ako Matija želi u Dinamo, tada je nebitno što ja mislim, tada samo preostaje da se svi međusobno dogovore. Meni je stalo da Matija ode negdje gdje će igrati, a ne da stagnira i sjedi na klupi. To ne bi bilo dobro.

Frigan je, spomenimo i to, s 10 pogodaka prvi strijelac aktualne polusezone. Do posrtaja Rijeke u Varaždinu zabijao je tri kola u nizu, na šest od zadnjih sedam utakmica njegovo je ime bilo u listi strijelaca. Predvodnik je ovosezonske Rijeke, a pretendira i na mjesto u mladoj reprezentaciji za skorašnji Euro. Bude li i tamo pravi, nesumnjivo je da će se broj ponuda koje stignu povećavati.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Dosta toga mora se uzeti u obzir kod odabira kluba za buduće razdoblje i ne treba nikako srljati. Teška je godina i iza njegove obitelji zbog nezgode koja se dogodila bratu Antoniju, trebat će dobro odvagati i razmisliti.

Kolike su šanse, ako one uopće i postoje, da i sljedeće sezone Frigan trese suparničke mreže u bijelom, Rijekinom dresu?

- Rijeka je klub koji mora živjeti od prodaje igrača. Ako dođe ponuda koja će ih zadovoljiti, oni će to prihvatiti i na neki način htjeti da se realizira.

Uz opciju Dinama, spominjalo se u zimu da bi mogao putem Stipe Biuka u SAD. Riječki su navijači sa zebnjom do posljednjeg trenutka zatvaranja prijelaznog roka u MLS-u čekali eventualnu vijest da Frigan odlazi "preko bare".

- Točno je da nam je MLS u nekom trenutku svima bio zanimljiv. Naravno, nikad ne reci nikad, ali mislim da je nakon ove polusezone nekako nerealno da ode tamo. Pokazao je da se može nastaviti adekvatno razvijati u Europi. A i znate kako je, ako sada ode u SAD, onda bi to moglo značiti da je - daleko od (izbornikovih, op.a.) očiju, daleko od srca. Ne kažem da se ta Amerika nikad neće dogoditi, ali zasad svakako neće.

Nikad kao ovog ljeta

Tomislav Puljić naglašava bitnu stvar glede nadolazećeg prijelaznog roka.

- Mislim da neću pogriješiti ako ovo kažem, ali - nikad nije bilo posla kao što će ga biti ovog ljeta. Pandemija je iza nas, klubovi dolaze na svoje i dosta će ih sada posegnuti malo dublje u njihove lisnice. Ulagat će se puno više i u Hrvatskoj, a pogotovo u Europi, slijedi nam sezona u kojoj će se hvatati plasmani za novu, proširenu Ligu prvaka. Agenti već puno rade, a klubovi imaju priliku da dobro pripreme nadolazeće razdoblje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 23:21