Arnel Jakupović, Tiago Dantas, Hernani i Alessandro Tuia

 Profimedia
DOZNAJEMO

Osijek dogovorio čak četiri nova igrača! Stižu napadač, veznjak iz Benfice... Svi bi mogli debitirati na Poljudu

Kvartet novopridošlih igrača bi trebao biti registriran za utakmicu protiv Hajduka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. kolovoz 2024. 15:34

Arnel Jakupović odradio je u Osijeku liječničke preglede i odmah se vratio u Maribor odigrati posljednju utakmicu za uskoro bivši klub. Odmah nakon što u četvrtak s Mariborom odigra uzvratnu utakmicu play-offa za Konferencijsku ligu protiv Djurgardena novopečeni austrijski reprezentativac i milijun eura vrijedno pojačanje bijelo-plavih krenut će nazad prema Opus Arenu kako bi njegov transfer bio i službeno obznanjen.

Jakupović je, naime, istog dana kada je završavao posljednje detalje svoga transfera u Osijek dobio poziv u reprezentaciju. Za sjajnu golgetersku formu koju je iz prošle sezone prenio i aktualni izbornik Ralf Rangnick nagradio ga je premijernim pozivom pod zastavu nakon što je prethodno upisao 50 nastupa za mlađe reprezentativne selekcije. Drugim riječima, Federico Coppitelli novog napadača koji bi Osijeku trebao donijeti golove koje je donedavno isporučivao Ramon Mierez trebao bi imati na raspolaganju za utakmicu protiv Hajduka, a onda ga opet neće imati u treningu za vrijeme reprezentativne stanke u kojoj Austriju očekuju utakmice protiv Slovenije i Norveške u Ligi nacija.

image

Arnel Jakupović

MILOS VUJINOVIC/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Pred kraj prijelaznog roka sportski direktor bijelo-plavih Jose Boto izvukao je "asa iz rukava". Dolazak donedavnog kapetana U21 reprezentacije Portugala Tiaga Dantasa iz Benfice je dogovoren, a ostalo je tek riješiti završne detalje. Pritom nije riječ o posudbi kako se isprva špekuliralo. Benfica je, naime, ispunila kvotu igrača koje može slati na posudbu pa će Dantas postati punopravni član Osijeka uz dogovor da njegov budući transfer Osijek po pola dijeli s portugalskim velikanom.

Je li možda Benfica ugradila opciju otkupa perspektivnog veznjaka kojeg je posljednje četiri sezone slala na posudbe u Bayern, Tondelu, PAOK i AZ Alkmaar zasad je nepoznato. Koliko trenutno znamo riječ je zapravo o identičnom poslovnom dogovoru kakvog su Bijelo-plavi nedavno napravili sa Šibenikom za Marina Prekodravca. Dantas bi Osijeku trebao donijeti kvalitetu više, uostalom riječ je o igraču koji je još prošle godine bio kapetan reprezentacije Portugala na U21 Europskom prvenstvu, o kojem je među ostalima i današnji trener Barcelone Hansi Flick govorio u superlativima.

Naime, u vrijeme dok je bio trener Bayerna Flick je inzistirao posudbi Dantasa, a njemački mediji nekoliko mjeseci kasnije su se vrijeme "zabavljali" njegovom svađom s tadašnjim sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem koji je, suprotno trenerovoj želji, odlučio kako neće aktivirati opciju o otkupu vrijednu 7,5 milijuna eura. Dantas je, inače, bio kapetan i jedan od ključnih igrača Benfice (četiri gola i dvije asistencije) koja je u sezoni 2019./20. dogurala do finala juniorske Lige prvaka u kojem je poražena od Reala. Na tom putu u četvrtfinalu su bili bolji i od Dinama s Gvardiolom i Šutalom u momčadi. U toj generaciji Benfice Dantas je bio kapetan današnjoj zvijezdi PSG-a Gonçalu Ramosu. Portugalski veznjak bi, kako neslužbeno doznajemo, u četvrtak trebao u Osijeku odraditi liječničke preglede, a potom se priključiti treninzima. Prve minute među Bijelo-plavima mogao bi imati već protiv Hajduka s obzirom na probleme koje Coppitelli ima u veznom redu i vrlo upitne nastupe Pušića i Jugovića.

image

Tiago Dantas

GRAHAM HUNT Dppi Via Afp

U srijedu su, pak, posljednje formalnosti prije potpisa odradila dvojica iskusnih igrača koji su, prije svega, dovedeni da posluže u rotaciji. Portugalski krilni napadač - inače nekadašnji igrač Porta, Olympiacosa, Levantea... - Hernani (33) odradio je tijekom poslijepodneva liječničke preglede, a Talijan Alessandro Tuia (34) tu posljednju formalnost odradit će u ranim večernjim satima. Njih su dvojica među Bijelo-plave došla čistih papira i potpisat će ugovore do kraja sezone.

Kvartet novopridošlih igrača bi trebao biti registriran za utakmicu protiv Hajduka, a s njima je prijelazni rok na Opus Areni definitivno zaključen. A nema tome davno, prije jedva mjesec i pol dana, Jose Boto nam je u razgovoru kazao kako je transfer period za Osijek praktično gotov.

- Sigurno nećemo dovesti još pet igrača. Možda još jednog, možda dvojicu, a možda više niti jednog. Ovisit će o tome što će nam tržište ponuditi. Transfer tržište se tek pokrenulo i možda se otvori dobra prilika da dovedemo još nekog igrača - kazao nam je na početku austrijskih priprema.

Međutim planovi su u međuvremenu drastično promijenjeni i upravo je petoricu igrača od toga dana do danas Osijek potpisao. Doduše, dobrim dijelom je promjena planova uzrokovana odlascima ili ozljedama - Jakupović je doveden umjesto Miereza, Hasić nakon transfera Duartea, a kao zamjena Guedesu koji će zbog ozljede dva mjeseca biti izvan stroja Tuia koji je primarno ipak stoper, a ne desni bek - ali dijelom i lošim ulaskom u sezonu u kojem je kratak roster skupo koštao Bijelo-plave.

S Jakupovićem, Dantasom, Hernanijem i Tuiom broj igrača koji su ovoga ljeta potpisali za Bijelo-plave popeo se na 11. U transferima su dovedeni Soldo (400.000 eura odštete), Hasić (400.000 eura) i Jelenić (800.000 eura) odštete prema Transfermarktu) te Jakupović za navodno milijun eura s bonusima, na posudbu s pravom otkupa doveden je Lima, na posudbu bez prava otkupa Čavlina, Dantasa će Osijek dobiti bez odštete iako će budući transfer dijeliti s Benficom, a čistih papira došli su Kewal, Ademi, Hernani i Tuia.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:55