Jevhen Čeberko

 VLADO KOS Cropix
SAGA JE ZAVRŠILA

Osijek našao rješenje za problem koji ga je snašao usred sezone, na Pampas stiže milijun eura

Uspjet će na Pampasu još nešto i zaraditi na igraču koji je neko vrijeme bio ‘na ledu‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 07. lipanj 2023. 15:26

Prvi odlazak iz redova bijelo-plavih ovog ljeta bit će onaj očekivani - ukrajinski branič Jevhen Čeberko karijeru bi trebao nastaviti u MLS ligi. Klubovi su se dogovorili, nogometaš je zadovoljan uvjetima koji su mu ponuđeni i ostale su samo još formalnosti prije službenog zaključenja posla. Ukrajinac, naime, još treba odraditi liječničke preglede, a onda i riješiti papirologiju, odnosno ishoditi vizu za SAD. Osijek bi na ime odštete trebao uprihoditi oko milijun eura. Drugim riječima, Bijelo-plavi će povratiti novac svojedobno izdvojen za Čeberkovo dovođenje iz austrijskog LASK-a za što je izdvojeno 800.000 eura.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o istom klubu koji je i prije dva mjeseca za Čeberka već poslao ponudu u Gradski vrt. Iako zadovoljavajuća iznosom ta je ponuda bila odbijena, odnosno realizacija posla je odgođena za ljeto jer je sezona bila u završnici, prijelazni rok u Hrvatskoj odavno je bio završio, a Osijek se istovremeno našao u deficitu s braničima. Čeberko, međutim, nije želio čekati 1. srpnja kada se u MLS-u otvara idući prozor za transfere nego je povukao neočekivani potez. Dva dana uoči utakmice protiv Rijeke na Rujevici poručio je kako "nije spreman" te tako doveo momčad pred zid.

Pokušali su u Gradskom vrtu naći kompromisno rješenje. Pokazali su dobru volju i poručili Čeberku kako mu neće stati na put u želji da se okuša "preko bare" te pred Ukrajinca izašli s prijedlogom da se strpi s transferom još nekoliko mjeseci, odigra sezonu u HNL-u do kraja i onda nastavi karijeru u američkoj nogometnoj ligi. Ukrajinac to nije prihvatio pa čelnicima Osijeka nije preostalo ništa drugo nego da ga stave "na led" zbog neprofesionalnog odnosa prema klubu s kojim je ugovorno vezan do ljeta 2025. Svaka druga reakcija kluba bi poslala pogrešnu poruku.

- Nijedan klub ne može prihvatiti takvo ponašanje. Apelirao sam na njega samo da se ponaša profesionalno jer uvijek se na kraju iznađe rješenje na zadovoljstvo svih. No, on je odlučio ići nesportskim putem i klub je reagirao kako je morao - kazao je tada sportski direktor Ivica Kulešević.

Ukrajinski branič je novčano kažnjen i udaljen iz svlačionice, jedno vrijeme nije niti trenirao sa suigračima nego je radio odvojeno u terminu kada ostatak momčadi nije imao treninge. Trebalo je Čeberku nekoliko dana da shvati kako je najveću štetu, zapravo, napravio sam sebi. Ukrajinac je, poslije isprike suigračima koje je ostavio na cjedilu, vraćen u momčad i odradio još šest utakmica u dresu Osijeka. Nakon svega je čitava saga završila upravo onako kako su u Gradskom vrtu i planirali, a Ukrajinac će biti i transferiran pod istim uvjetima koji su bili na stolu i početkom travnja.

Čeberko će svoj dvoipolgodišnji boravak u Osijeku tako zaključiti sa 61 nastupom za bijelo-plave.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:35