MARIN FRANOV Cropix
POPUNJAVANJE ROSTERA

Osijek se baca na posao, na Opus Areni imaju dvije želje: Napadač iz susjedstva i veznjak iz Benfice

U idućih 15 dana na Opus Areni zaključit će posao zaokruživanja rostera
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 21. kolovoz 2024. 09:43

Posljednji put je ovako loš bodovni ulazak u sezonu Osijek imao još u ljeto 2020. I tad su nakon tri odigrane utakmice Bijelo-plavi imali svega jedan osvojeni bod na svome saldu. S jedne strane činjenica je kako su Bijelo-plavi u uvodne tri prvenstvene utakmice dobili puno manje od onoga što su po prikazanom zaslužili, tek za prvo poluvrijeme prošlog vikenda protiv Gorice možemo reći da je bilo slabo, ali s druge strane pogled na ljestvicu u Opus Areni sigurno izaziva jezu.

A uoči sezone sportski direktor Jose Boto kazao je kako je cilj da Osijek bude što kompetitivniji...

- Radije ću biti četvrti s pet bodova zaostatka za prvakom, nego drugi s 20 bodova minusa - slikovito je objasnio prije nekoliko mjeseci.

Zasad, međutim, ni izbliza ne ide po planu jer nakon svega tri odigrana kola Osijek je već osam bodova minusa iza lidera uz prerano ispadanje iz Europe, za kojeg se malo toga može prigovoriti igračima i treneru. Federico Coppitelli u kritičnom dijelu sezone bio je prisiljen improvizirati i na kraju je završilo kako je završilo. Ne svojom krivnjom doveden je pred zid, pa je u utakmici sezone, što je iz perspektive Osijeka dvoboj protiv Zire svakako bio, na klupi imao “vrtić”.

Odmah nakon nesretne penal-serije u Azerbajdžanu, najiskusniji u osječkoj svlačionici Vedran Jugović osvrnuo se na dubinu rostera.

- Vidjeli ste i sami kadar na klupi, ja da sam trener ne znam za kime bih posegnuo jer to su uglavnom još djeca. Nadam se da ćemo i na tom poraditi, da će se i tu neke stvari promijeniti..

Nedostaju pojačanja

Nekoliko dana kasnije, nakon remija u Gorici, i trener Coppitelli između redaka, ali opet dovoljno jasno, poslao je poruku kako su mu nužna pojačanja.

- Slijedi nam kraj prijelaznog roka. I mislim da, kao što svi prepoznaju, radimo stvari na dobar način, no ipak nam nešto nedostaje - kazao je.

A ono što Osijeku kritično nedostaje su pojačanja na dvije pozicije. Nakon što je šansa za europskim iskorakom ispuštena, u idućih 15 dana, koliko je ostalo do kraja prijelaznog roka, u Opus Areni zaključit će posao zaokruživanja rostera. Naprasnim odlaskom Ramona Miereza, kojeg je sportski sektor u Opus Areni dočekao posve nespreman, napadač je prioritet broj jedan. Bijelo-plavi spremni su za igrača koji će donijeti golove isplatiti ozbiljnu odštetu. I baš zbog toga ne smiju pogriješiti jer imali su već loših iskustava i “mrtvog kapitala”.

Kako smo neslužbeno doznali, Osječani su zainteresirani za napadača Maribora Arnela Jakupovića, što s obzirom na njegove brojke i ne čudi. Jakupović je, naime, prošle sezone zabio 17 prvenstvenih golova (19 u svim natjecanjima) i samo jedan pogodak nedostajao mu je da bude prvi strijelac slovenske lige, a u aktualnoj sezoni već je sedam puta tresao protivničke mreže (pet u prvenstvu, dva u Europi) u samo deset nastupa. Riječ je, inače, o nekadašnjem mladom reprezentativcu Austrije (odigrao 50 utakmica i zabio 25 golova za mlađe reprezentativne selekcije), koji je igrao u mlađim kategorijama Middlesbrougha i Juventusa, potom za Empoli, Sturm i Domžale, odakle je prije godinu i pol dana stigao u redove Maribora. Razgovori su, kako doznajemo, u tijeku i idućih dana trebao bi se znati njihov konačni ishod.

Kalinić i Mierez

A kada smo već spomenuli Miereza... Prije nekoliko dana Hajdukov sportski direktor Nikola Kalinić kazao je za Sportske novosti kako je razgovarao s Ramonom Mierezom i njegovim agentom ovoga ljeta. ’’Čuo sam se s njim i njegovim agentom i sve je išlo glatko dok nismo došli do cijene angažmana. I tu su razgovori završeni’’, otkrio je Kalinić.

Međutim, ako je Hajduk razgovarao s igračem koji je pod ugovorom s drugim klubom bez znanja i dozvole tog kluba, to je potencijalno veliki problem. Jer, izravni kontakti s igračem nisu dozvoljeni sve dok ne uđe u posljednjih pola godine ugovora. Provjerili smo stoga u Opus Areni, odakle nam kažu kako Hajduku nisu odobrili da pregovara s Mierezom, niti su uopće dobili takav zahtjev, a Kalinićeve riječi bez puno uzbuđivanja ironično su prokomentirali:

- Ako slučajno ne znaju, rado ćemo našim sportskim prijateljima objasniti što je dozvoljeno, a što ne...

Nakon ozljede Renana Guedesa, desni bek također je trebao biti još jučer riješen. Ta pozicija zasad je ostala na Nailu Omeroviću, najvećem univerzalcu u redovima Bijelo-plavih, koji je prije svega primarno krilni napadač.

Ozbiljno se razmišlja i o pojačanju u veznom redu, a jedna od opcija je dolazak na posudbu Tiaga Dantasa iz Benfice. Riječ je o 23-godišnjem veznjaku, koji teško može računati na ozbiljne minute u portugalskom velikanu, pa je posljednje dvije sezone proveo po posudbama - prvo u PAOK-u (39 utakmica, pet golova i dvije asistencije), u vrijeme dok je Jose Boto obnašao funkciju sportskog direktora u grčkom klubu, a prošlu sezonu u AZ Alkmaaru (26 nastupa uz po jedan gol i asistenciju).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:14