VLADO KOS Cropix
PROMETNO U SLAVONIJI

Osijek se opasno pojačava za borbu u HNL-u i Europi: Dovedena su već trojica, a na tome se neće stati

Bijelo-plavi su na otvaranju prijelaznog roka najaktivniji hrvatski nogometni prvoligaš na tržištu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 29. lipanj 2023. 15:25

Prošle zime sportski direktor Bijelo-plavih Ivica Kulešević dogovarao je isključivo odlaske. Dolaske nije ni mogao zbog suspenzije na registraciju novih igrača, zbog čega je bio u nemogućnosti čak i povući igrače s posudbi. Dogovorio je izlazni transfer koji će izvjesno biti i rekordan, Diona Drene Belje u Augsburg, transferirao potom Ivušića, Lončara, Kleinheislera, onda i Škorića, raskinuo ugovore s Manceom i Bartolecom...

Ovog se ljeta, međutim, obrnula situacija - u tijeku je ozbiljna rekonstrukcija momčadi, Osijek isključivo dovodi i posljednjih je desetak dana najaktivniji prvoligaš na tržištu. Na pozicijama koje su bile “kritične” dovedena su trojica igrača pred kojima su tek najbolje nogometne godine, a koji opet u nogama imaju europsko iskustvo, od kojih se očekuje da donesu novu kvalitetu u momčadi. I na tome se neće stati.

Potpis Stefanosa Evangeloua bio je očekivan. Grčki stoper je još od travnja, nakon što je raskinuo ugovor s moldavskim Šerifom, bio u treningu s bijelo-plavima, no iako je bio slobodan igrač, nije mogao potpisati ugovor zbog “rampe” UEFA-e koja je tada bila na snazi.

Nemalo iznenađenje

Uslijedilo je potom iznenađenje dovođenjem desnog bočnog Renana Guedesa, igrača koji je imao konkretnu minutažu u europskim nastupima Šerifa prošle sezone kada je klub iz Tiraspola igrao kvalifikacije za Ligu prvaka, potom skupine Europske lige, a na proljeće dogurao i do osmine finala Konferencijske lige. Za razliku od Evangeloua, Osijek je za Guedesa isplatio odštetu. Zasad je nepoznato koliku...

Nakon što je zatvoren desni bok, kojeg su prošle sezone držali Gržan i Omerović. kojima to ipak nije primarna pozicija, dovedeno je pojačanje i na lijevom boku. koji je ostao upražnjen odlascima Leovca i Jurčevića. Doduše, u kadru Osijeka ima igrača koji mogu odigrati na toj poziciji poput Cvijanovića, koji je prije svega stoper, pa Bukvića, koji je lijevog beka igrao u mlađim kategorijama, ili Janjića, koji je ipak krilo. Oleksandr Drambajev je perspektiva ukrajinskog nogometa, standardni član U-21 reprezentacije, s čijeg je popisa neočekivano precrtan nekoliko dana pred početak Europskog prvenstva u Rumunjskoj i Gruziji. Osijek se osigurao tako što je sa Šahtarom dogovorio posudbu do kraja sezone uz opciju otkupa, pa neće biti nikakvih neplaniranih iznenađenja odluče li na Pampasu idućeg ljeta aktivirati klauzulu po već dogovorenom iznosu. Ali, nije Ukrajinac jedini lijevi bek koji se u Osijeku očekuje do početka sezone.

- Doveli smo Drambajeva, ali na toj nam poziciji trebaju dva igrača jer želim imati duple pozicije budući da slijedi i Europa i HNL i Kup. Treba nam 20 igrača koji mogu ravnopravno konkurirati za prvih 11 - otkrio je trener Osijeka.

Tomas želi imati dva rješenja na svakoj poziciji, a to znači kako će se svakako raditi na dolasku još jednog stopera jer trenutno su u kadru njih trojica - Barišić, Bralić i Evangelou. Zapravo, Tomas u treningu ima samo njih dvojicu jer je Barišić dobio produženi odmor zbog nastupa u reprezentaciji. Ono što se može čuti jest kako će taj stoper kojeg Bijelo-plavi “ciljaju” biti u rangu onih koji se nazivaju “kapitalcima”. Još prvog dana prijelaznog roka Kulešević je najavio kako će na tržištu tražiti kreativnog veznjaka te brzog krilnog napadača. U fokusu su za te pozicije su igrači koji prave razliku.

Bespredmetna tema

Što se izlaznih transfera tiče, još od očekivane prodaje Jevhena Čeberka nije bilo odlazaka iz svlačionice. Prošlog tjedna puno se pisalo o mogućem transferu Mihaela Žapera u Hajduk, no na Pampasu su zauzeli čvrsti stav kako od odlaska kapetana na Poljud neće biti ništa i od toga neće odstupiti, tako da je bespredmetno uopće više i potezati ovu temu. Doduše odlazak Žapera ovog ljeta nije nemoguć, pogotovo ako kapetan ne produlji ugovor s Osijekom koji mu završava idućeg ljeta, ali u tom slučaju to sigurno neće biti u Hajduk. Štoviše, čini se kako je klupski stav da se o odlaznim transferima neće ni razmišljati sve dok su Bijelo-plavi živi u Europi. A Stjepan Tomas bez ikakvog ustručavanja skupinu Konferencijske lige ističe kao glavni cilj. I to ne samo od prvog okupljanja na Pampasu prije desetak dana, nego od prvog dana kada je sjeo na klupu Osijeka.

- Mi radimo na dovođenju pojačanja, s kojima ćemo taj cilj i ostvariti - prokomentirao nam je Stjepan Tomas, trener Bijelo-plavih, aktualni prijelazni rok.

Bivši osječki nogometaš Diego Barri potpisao za trećeligaša

Dojučerašnji nogometaš Osijeka, Diego Barri, nije dugo bio bez kluba. Španjolac se nakon isteka ugovora, a novi mu nije ponuđen, vratio u domovinu gdje je potpisao za trećeligaša Cultural Leonesa. Barri je u Osijeku proveo sezonu i pol te odigrao svega 14 utakmica (od čega 12 prošle sezone) i to je uglavnom u igru ulazio s klupe. Ukupno je u dresu Osijeka na terenu proveo tek nešto više od 600 minuta. Potkraj prošle sezone tadašnji trener Borimir Perković ga je na dvije utakmice čak i odstranio iz momčadi. Leonesa će 27-godišnjem Španjolcu biti deveti klub u profesionalnoj karijeri. Barri je, inače, jedan od četvorice igrača koji su ovog ljeta napustili svlačionicu Bijelo-plavih po isteku ugovora nakon Mihreta Topčagića, Marija Jurčevića i Marina Leovca.

Počelo postavljanje trave na pomoćnim terenima

Pomoćni tereni novog trening kampa NK Osijek počeli su dobivati svoj zeleni pokrivač. Nakon prvog pomoćnog travnjaka na koji je postavljena hibridna trava istovjetna glavnom terenu, pristupilo se uređenju preostalih šest pomoćnih terena, od kojih će po tri imati prirodnu i umjetnu travu.

Za razliku od glavnog i prvog pomoćnog terena, gdje se trava sijala na hibridni dio, na terene koji će biti s prirodnom travom ista dolazi u rolama te se postavlja na prethodno pripremljenu podlogu. Ranije se pristupilo dovršetku drenaže i navodnjavanja, a nakon dovršetka postavljanja podloge pristupit će se opremanju istih golovima, te dovršetku malih tribina. (os)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 14:32