Arnel Jakupović

 Milos Vujinovic/sopa Images/shutterstock Editorial/profimedia
SENZACIJA S OPUS ARENE

Osijek u golemoj ofenzivi: Pronašli zamjenu za Miereza, stiže i velika želja Hansija Flicka

Spremaju se čak četiri velika transfera u Osijeku uoči završetka prijelaznog roka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. kolovoz 2024. 13:15

Na Opus Areni ne mogu biti zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone i zato će u završnici prijelaznog roka "stisnuti gas". Osijek je konačno popunio kritičnu poziciju i dogovorio transfer najboljeg strijelca Maribora. Do kraja tjedna za Bijelo-plave će potpisati Arnel Jakupović (26) koji bi trebao nadomjestiti golove Ramona Miereza. Osijek će za nekadašnjeg mladog austrijskog reprezentativca navodno isplatiti milijun eura s bonusima.

Nekoliko dana trajali su pregovori dva kluba, a posao je prema dogovoru pogurala činjenica kako je austrijski napadač u posljednjoj godini ugovora te Jakupovićeva želja za dolaskom među bijelo-plave. Jakupović je, inače prošle sezone zabio 17 prvenstvenih golova (19 u svim natjecanjima) i samo jedan pogodak nedostajao mu je da bude prvi strijelac slovenske lige, a u aktualnoj sezoni je nastavio u sjajnom golgeterskom ritmu i već je sedam puta tresao protivničke mreže (pet u prvenstvu, dva u Europi) u samo 12 nastupa.

Riječ je, inače, o nekadašnjem mladom reprezentativcu Austrije (odigrao 50 utakmica i zabio 25 golova za mlađe reprezentativne selekcije) koji je igrao u mlađim kategorijama Middlesbrougha i Juventusa, potom za Empoli, Sturm i Domžale odakle je prije godinu i pol dana stigao u redove Maribora. Jakupović bi u srijedu trebao odraditi liječnički pregled u Osijeku, ali navodno se neće se odmah staviti na raspolaganje treneru Federicu Coppitelliju. Maribor, naime, u četvrtak očekuje uzvratna utakmica play-offa za Konferencijsku ligu protiv Djurgardena (Šveđani imaju 1:0 prednost iz prve utakmice), a austrijskom napadaču će to biti i posljednji nastup za slovenski klub.

Stiže bivši igrač Porta

Jakupović će, doznajemo, biti jedan od četvorice igrača koje će na Opus Areni potpisati u završnici prijelaznog roka. Iskusni talijanski branič Alessandro Tuia (34) kojemu je sekundarna pozicija desnog beka trebao bi također biti promoviran do kraja tjedna. Posljednji Talijanov klub bio je Cremonese u kojem se prošle sezone nije previše naigrao. Upisao je, naime, tek četiri nastupa u Serie B i dva u talijanskom Kupu. Posljednju utakmicu odigrao je još početkom ožujka protiv Rome u šesnaestini finala Kupa. Tuia je ponikao u mlađim kategorijama Lazija za kojeg je još 2009. upisao jedini prvenstveni nastup protiv Juventusa, a u karijeri je još igrao za Monzu, Salernitanu, Benevento, Lecce... U nogama ima 35 utakmica u Serie A. Tuia će na Opus Arenu doći kao slobodan igrač.

image

Alessandro Tuia i Romelu Lukaku

DOMENICO CIPPITELLI/IPA SPORT/IP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

A kako doznajemo, čistih papira među Bijelo-plave dolazi i 33-godišnji portugalski krilni napadač Hernâni. Riječ je o lijevom krilu bogatog nogometnog CV-ja, bivšem igraču Porta u čijim je redovima odigrao pedesetak utakmica i osvojio titulu prvaka u sezoni 2017./18., Olympiacosa s kojim je bio prvak grčke godinu dana ranije kao jedan od ključnih igrača u šampionskoj sezoni grčkog velikana, potom Vitórie Guimarães, Levantea, Rio Avea. Posljednji klub bio Al-Najma, inače drugoligaš iz Saudijske Arabije s kojim je ovoga ljeta raskinuo ugovor nakon samo šest mjeseci i svega 15 odigranih utakmica u kojima se tri puta upisao u strijelce. Hernâni je u karijeri upisao 115 utakmica u portugalskoj ligi te 14 u Ligi prvaka. Portugalac će u srijedu odraditi liječnički pregled nakon čega bi njegov potpis trebao biti službeno obznanjen.

Velika želja Hansija Flicka

Istovremeno Osijek je u pregovorima s Benficom oko posudbe Tiaga Dantasa. Riječ je o 23-godišnjem veznjaku kojemu u portugalskom velikanu ne mogu garantirati minute pa je posljednje dvije sezone proveo po posudbama - prvo u PAOK-u (39 utakmica, pet golova i dvije asistencije) u vrijeme dok je sportski direktor bijelo-plavih Jose Boto obnašao istu funkciju u grčkom klubu, a prošlu sezonu u AZ Alkmaaru (26 nastupa uz po jedan gol i asistenciju). Preostalo je još samo da Osječani s Benficom dogovore financijske uvjete jednogodišnje posudbe.

Dantas je igrač zanimljive i bogate karijere bez obzira na svoje godine. Odigrao je dvadesetak utakmica za U21 reprezentaciju u kojoj je prošle godine bio i kapetan na U21 Europskom prvenstvu na kojem su Portugalce u četvrtfinalu zaustavili kasniji prvaci Englezi. Kada je svojedobno potpisao profesionalni ugovor s Benficom, portugalski klub zaštitio se odštetnom klauzulom od čak 88 milijuna eura. Jednu sezonu (2020./21.) proveo je na posudbi u Bayernu, a doveden je na izričito traženje tadašnjeg trenera bavarskog velikana, aktualnog šefa struke Barcelone, Hansija Flicka. U superlativima je tada Flick govorio o portugalskom veznjaku.

- Uživam raditi s njim. Uzbudljiv je nogometaš, jedinstven talent, a spreman je učiti - kazao je.

image

Robert Andrich i Tiago Dantas

ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Bayern je imao opciju otkupiti njegov ugovor za 7,5 milijuna eura, ali na koncu sezone, suprotno Flickovim željama, odlučeno je kako se to neće učiniti.

Linker
05. rujan 2024 10:58