Zoran Zekić

 Vlado Kos/Cropix
NAJVEĆA META NA TRŽIŠTU

Osijek ‘zapeo‘ za reprezentativca, u klubu ga otpisali? Zekić želi dovesti i novog napadača

Nije tajna da albanski reprezentativac Enis Çokaj želi na Opus Arenu, no pregovori i dalje traju
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. siječanj 2024. 11:53

Odavno nije tajna kako Osijek želi Enisa Çokaja, ali i kako albanski reprezentativac želi u Osijek. Pregovori traju već neko vrijeme pa je čak i klupski direktor Vladimir Čohar nedavno javno govorio o potencijalnom dolasku veznjaka.

- Naravno da imamo proračun, a jasno je da se trebamo pojačati i osvježiti... S nekim igračima se pregovara, nije tajna da je jedan od njih Çokaj, ako trener ili sportski direktor nekoga budu predložili naravno da ćemo reagirati - kazao je.

Međutim, primarna meta bijelo-plavih ove zime i dalje je u sustavu Panathinaikosa. I to nepromijenjenog statusa. U posljednjem prvenstvenom kolu prošlog vikenda protiv AEK-a bio je na klupi što mu je bilo tek osmi puta ove sezone da se uopće i našao u zapisniku.

S Garmašom sporazumni raskid

U ovom trenutku Çokaj je blizu koliko je i daleko. Jedan dan korak naprijed prema dogovoru dva kluba, drugi natrag dva, pa onda dva koraka naprijed nakon čega slijedi opet korak natrag. Srž problema je u tome da je Panathinaikos Osijeku spreman prepustiti Çokaja na kratkoročni period, tek do konca sezone, bez unaprijed definirane cijene otkupa dok su na Opus Areni zainteresirani ili za posudbu s opcijom otkupa idućeg ljeta ili na dugoročniju posudbu. Istovremeno, grčki mediji špekuliraju kako u klubu ne računaju na Çokaja i kako je on zainteresiran za odlazak. Kako god, što sutra donosi u razgovorima dva kluba, teško je uopće i prognozirati.

image

Enis Çokaj

Ronald Goršić/Cropix

Ove zime svlačionica je reducirana za trojicu igrača - četvorica su napustila Opus Arenu, a istovremeno je doveden jedan igrač. Turska Adanademirspor iskoristila je opciju koju je imala i nakon prodaje jednog beka povukla makedonskog reprezentativca Jovana Maneva s posudbe, Ivan Fiolić karijeru će nastaviti u Kini, otpisan je Amer Hiroš s kojim je sporazumno raskinut ugovor nekoliko mjeseci prije njegova službenog isteka, a Zoran Zekić odlučio je kako u nastavku sezone neće računati niti na Denisa Garmaša.

Ukrajinac, inače, ima ugovor 1+1 pa se i s njim išlo u sporazumni raskid. Istovremeno, doveden je tek Roko Jurišić s kojim bi se trebalo stabilizirati rješenje na lijevom boku. Naime, u prvom dijelu sezone tu su poziciju pokrivali Oleksandr Drambajev (kojeg Zekić na proljeće vidi kao lijevo krilo), Renan Guedes koji je inače desni bek, "Katica za sve" Nail Omerović koji jesenas samo nije stao na gol, potom Petar Pušić koji je veznjak, a nešto malo minuta dobio je i Luka Zebec.

Splasnule spekulacije oko Zybe

Od ranije je poznato kako će Osijeku fokus biti na ljetnom prijelaznom roku u kojem se očekuje ozbiljna fluktuacija igrača, a i u nastupnom govoru novi sportski direktor bijelo-plavih Jose Boto kazao je kako je skeptičan prema zimskom transfer tržištu.

- Zimski prijelazni rok je najgori jer ako želite neke igrače morate ih ili pretplatiti ili dovesti igrače koji su odbačeni od drugih klubova. Vrlo je riskantno dovoditi igrače preko zime... U nogometu je lako napraviti greške, a ja ih ne želim napraviti. Bit ćemo smireni ove zime, analizirati i ako treba napraviti poteze napravit ćemo ih. Neću dovoditi igrače da bi navijači u ovom trenutku bili sretni, a da onda svi za nekoliko mjeseci zajedno plačemo - poručio je.

Uz pojačanje u veznom redu - konkretno Çokaja - te spekulacije oko kosovskog veznjaka Qëndrima Zybe koje su splasnule u posljednje vrijeme iako su Bijelo-plavi još prije nekoliko tjedana poslali službenu ponudu koja nije zadovoljila financijske apetite i potraživanja Balkanija - Zekić bi u kadru htio i još jednog napadača koji bi bio back-up Ramonu Mierezu.

Garmaš nastavlja u Metalistu iz Harkova

Očekivano, Osijek je sporazumno raskinuo ugovor s Denisom Garmašem. Da je epizoda 33-godišnjeg ukrajinskog veznjaka u Osijeku završila bilo je jasno nakon što ga je Zoran Zekić “otpisao” za nastavak sezone, ne uvrstivši ga niti među 30 nogometaša koje je poveo na pripreme. Garmaš je doveden kao netko tko će praviti razliku, a na koncu je za Osijek odigrao svega 167 minuta raspoređenih u četiri utakmice (tri prvenstvene i Kup) bez konkretnog učinka, bilo golova i asistencija. Od Zekićeva povratka na klupu Bijelo-plavih nije dobio niti minutu na terenu, čime je zapravo već stavljeno jasno do znanja kako Garmaš neće dočekati kraj svog ugovora u Osijeku, koji je trebao trajati do ljeta uz opciju produljenja na još jednu sezonu. Ukrajinac, inače, neće dugo biti bez kluba. Karijeru će nastaviti u domovini, idući klub bit će mu Metalist iz Harkova.

Linker
25. travanj 2024 15:22